Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Fizik Felsefesine Giriş

Fizik Felsefesine Giriş

İstanbul Konferansları
Kitap
2020
EA Puanı
9.0 10
2 Kişi
Senin Puanın
Puan Ver
Tanıtım
Ünlü bilim felsefecisi Hans Reichenbach, Nazi Almanya'sından kaçarak Türkiye'ye gelen en önemli isimlerdendir. Bilimsel Felsefenin Doğuşu eserinin ön hazırlıklarını Türkiye'de yapmış ve kitabında yer verdiği, bilimsel felsefe, nedensellik ve fizik felsefesiyle ilgili düşüncelerinin bir kısmını “Üniversite Konferansları”nda sunmuştur.
Fizik Felsefesine Giriş/İstanbul Konferansları başlıklı bu kitap, bu konferansların bir araya getirilmesiyle oluşan bir seçkidir. Bu seçkide fizik felsefesinin temel konuları, fizik felsefesinin evriminde ve modern fiziğe geçişte Descartes, Kant ve Hume felsefesinin rolü ele alınan temel konulardandır.
Ünlü bilim felsefecisi Hans Reichenbach, Nazi Almanya'sından kaçarak Türkiye'ye gelen en önemli isimlerdendir. Bilimsel Felsefenin Doğuşu eserinin ön hazırlıklarını Türkiye'de yapmış ve kitabında yer verdiği, bilimsel felsefe, nedensellik ve fizik felsefesiyle ilgili düşüncelerinin bir kısmını “Üniversite Konferansları”nda sunmuştur. Fizik F ... Daha fazla göster
Derleyen
Remzi Demir İnan Kalaycıoğulları Tümü
Yazar
Hans Reichenbach
Dili
Türkçe
Orijinal Dili
Almanca (Deutsch)
Yayınlanma Tarihi
09 Ekim 2020
Yayınevi
Fol Kitap
Son Baskı Sayısı
1
Eser Hakkında Daha Fazla Bilgi
Sayfa Sayısı 128
ISBN-10 6-254-44206-X
ISBN-13 978-6-2544-4206-3
Boyutları 13,5 x 21 cm
Son Baskı Tarihi 2020-10-09
Cilt Ciltsiz
Yazar Hakkında
Hamburg’da doğdu (1891). Erlangen Üniversitesi’nde doktorasını yaptı (1915). Alman ordusuna alındı ancak ciddi bir hastalık geçirmesinden dolayı Berlin’e gönderildi (1916). Burada radyo teknolojisi üzerine bir firmada mühendis olarak çalıştı ve Albert
Einstein’ın derslerine katıldı. Stuttgart Yüksekteknik Okul’unda (1926-1933), Berlin Üniversitesi’nde (1926-1933), İstanbul Üniversitesi’nde (1933-1938), California, Columbia ve Sorbonne üniversitelerinde (1938-1952) modern mantık ve bilim felsefesi dersleri verdi. Los Angeles’da öldü (1953).

Başlıca eserleri: Axiomatik der relativistischen Raum-Zeit-Lehre (1920); Ziele und Wege der heutigen Naturphilosophie (1931); Wahrscheinlichkeitslogik (1932); Wahrscheinlickeitslehre (1935); Experience and Prediction (1938); From Copernicus to Einstein (1942); Philosophical Foundations of Quantum Mechanics (1944); Elements of Symbolic Logic (1947); Direction of Time (1956).
Hamburg’da doğdu (1891). Erlangen Üniversitesi’nde doktorasını yaptı (1915). Alman ordusuna alındı ancak ciddi bir hastalık geçirmesinden dolayı Berlin’e gönderildi (1916). Burada radyo teknolojisi üzerine bir firmada mühendis olarak çalıştı ve Albert Einstein’ın derslerine katıldı. Stuttgart Yüksekteknik Okul’unda (1926-1933), Berlin Üniver ... Daha fazla göster
Tüm Reklamları Kapat
İnceleme Yaz
İncelemeler (1)
Alıntılar (0)
Gönderiler (0)
İnceleme
Arda Kaan Uluç
İnceleyen 1 ay önce
Hans Reichenbach'ın fizik alanındaki gelişmeleri ve bilim felsefesi üzerine görüşlerini kaleme aldığı bu kitap, alanında en çok okunan akademik kitaplar arasında yer almaktadır. Viyana Çevresi'nin diğer üyelerine benzer şekilde mantıksal pozitivizmi benimseyen filozof, bilimin doğası üzerine özgün görüşler geliştirmiş ve yeni bir felsefi düşünce yapısının temellerini atmıştır. Özellikle, doğrulanabilirlik ilkesine alternatifler geliştirmesiyle ve bilimin sahip olduğu olasılıksal yönü vurgulamasıyla tanınmıştır.

Fizik Felsefesine Giriş'in nesnel bir değerlendirmesi yapıldığında, entelektüel açıdan değerli ve disiplinler arası yaklaşımlara sahip bir kitap olduğunu söylemek mümkündür. Viyana Çevresi'nin içerisinde yer alan birçok filozof gibi, Hans Reichenbach da kitabında bilimsel yöntemi oluşturan unsurların öneminden bahsetmiştir. Doğa gözlemlerinin pasif, kontrollü deneylerin ise aktif bilgi edinme yöntemleri olduğuna dair teorik değerlendirmelerde bulunmuştur. Sonuçları bilimsel realizmi öngörmesine rağmen, uzlaşımsalcılık başta olmak üzere tarihsel ve kültürel değerlendirmeleri de içeren bir yaklaşım sergilemiştir. Kendisinden önceki bilim filozofları tarafından da sorgulanan tümevarım probleminin, bilimin sahip olduğu tanımsal sınırlar içerisinde aşılabileceğini savunmuştur.

Genel hatlarıyla empirizme dayalı bir düşünce yapısını vurgulayan filozof, bilimsel gelişmeleri de bu perspektiften değerlendirmiştir. Öklid'in düzlem geometrisi ve Albert Einstein'in görelilik teorisini, kitabında bilim tarihinin önemli dönüm noktaları olarak görmüştür. Rudolf Carnap gibi determinizmi merkeze alan filozoflara karşı, modern fizik gelişmelerini ele aldığı bölümlerde olasılıksal mantığa yakınsayan bir bakış açısı sergilemiştir. Viyana Çevresi'nin diğer teorisyenlerine göre, bilimsel kesinlik gibi konularda daha ılımlı düşüncelere sahip olmuştur.

Marksizm'in bazı yansımalarından etkilenmekle birlikte, toplumun bilimsel gelişmeleri takip etmesine büyük bir önem vermiştir. Klasik fizik ve modern fiziğin önemli bir bölümünün herkes tarafından öğrenilmesi gerektiğini düşünmüş, yaygınlaşmaları için çaba göstermiştir. Aynı zamanda bilim sosyolojisi üzerine görüşler geliştirmiş, eğitim ve kültürel çalışmaların toplumcu bir yaklaşım gözetilerek sürdürülmesi gerektiğini düşünmüştür.

Hans Reichenbach, kitabında tutarlı bir bilim felsefesi sistemi geliştirmesine rağmen, diğer disiplinleri değerlendirmede tek taraflı bir bakış açısına sahip olduğu konusunda eleştirilere de maruz kalmıştır. Dönemin analitik filozoflarında sıklıkla görüldüğü üzere, bilime oldukça merkezi bir rol atfetmiş ve felsefeyi bu doğrultuda şekillendirmeye çalışmıştır. Ancak, sanat ve edebiyat gibi alanlara karşı dışlayıcı bir düşünce yapısı olmuştur. Martin Heidegger ve Henri Bergson gibi yazarları ciddi bir şekilde eleştirerek, filozof olarak tanımlanmalarının bile doğru olmadığını düşünmüştür. Bu durum, görüşlerinin epistemoloji ve bilim felsefesi alanlarının dışında kalan filozoflar tarafından benimsenmesine engel olmuştur.

Berlin Çevresi'ni kurarak bilimsel felsefe anlayışını merkezi bir yapı haline getirmeyi amaçlayan filozof, felsefenin diğer geleneksel düşünce alanlarına da eleştiriler yöneltmiştir. Rudolf Carnap'la birlikte Erkenntnis adlı bir derginin kuruculuğunu yapmıştır. Bu dergide yayınladığı makalelerde, bilim ve felsefe arasındaki ilişki üzerine değerlendirmelerde bulunmuştur. Kıta felsefesinde önemli bir yere sahip olan bazı filozofların, bilimin değerine yönelik gerçekleştirdiği epistemolojik sorgulamaları eleştirmiştir. Modern fizikteki gelişmelerin, bilimin çok yüksek bir doğruluk payıyla çalıştığına kanıtlar sunduğunu düşünmüştür. Felsefenin günümüz dünyasındaki gerekliliğine eleştiriler getiren bilim insanlarına ise herhangi bir belirgin cevap vermemiştir. Bu nedenle, iki disiplin arasındaki ilişkiye yalnızca bilimin tarafından yaklaştığı eleştirileriyle karşılaşmıştır.

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde akademisyenik yapmış, felsefe ve bilim tarihi dersleri vermiştir. Bu dönemde girdiği dersler ve sunduğu konferanslarla, Türkiye'de sistematik bir düşünce geleneğinin oluşmasına önemli katkılarda bulunmuştur. Hilmi Ziya Ülken, Macit Gökberk ve Niyazi Berkes gibi önemli felsefe tarihçilerinin bakış açılarını kalıcı bir biçimde etkilenmiştir. Nusret Hızır gibi bilimsel felsefeyi benimseyen diğer filozoflarla birlikte çalışan Hans Reichenbach, kitabı yazmasını sağlayan akademik materyalleri de burada bir araya getirmiştir.

Fizik Felsefesine Giriş, bazı noktalarda eleştirilere maruz kalmış olmasına rağmen, fizik felsefesi ve fizik tarihi alanında bilgi sahibi olmak isteyenler için mutlaka okunması gereken bir kitap. Hans Reichenbach, klasik fizik ve modern fiziğin temelleri üzerine mantıksal bir sorgulamada bulunurken, aynı zamanda felsefenin bilime olan yaklaşımını da yeniden değerlendirmek gibi büyük bir sorumluluk alıyor. 1930'lu yılların felsefesinde önemli bir yer tutan analitik felsefe geleneğini, kuantum mekaniğinin gelişmesiyle birlikte fizik dünyasında yaşanan değişmeleri ve entelektüel gelişmelerin içerisinde gerçekleştirdiği siyasi koşulları anlamak için nitelikli bir çerçeve çiziyor.
13
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla İnceleme Göster
Eseri Ekleyen
Ömer Berkay
@eldarion
İnceleme Yaz
Tavsiyelere Git
Tüm Eserlere Git
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close