Eser Ekle İnceleme Ekle
Alıntı & Aforizma Ekle
Paylaşım Yap
Felâtun bey ile Râkım Efendi

Felâtun bey ile Râkım Efendi

Günümüz Türkçesiyle Ahmet Mithat Efendi
Kitap
1875
EA Puanı
7.8 10
4 Kişi
Senin Puanın
Puan Ver
Tanıtım
Kültürel Doğu-Batı çatışmasını çeşitli olaylarla ve dönemin etkileriyle ele alan günümüz Türkçesine uyarlanan bir eser.
Yazar
Ahmet Mithat Efendi
Dili
Türkçe
Orijinal Dili
Türkçe
Yayınlanma Tarihi
01 Ocak 1875
Yayınevi
Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
Eser Hakkında Daha Fazla Bilgi
Sayfa Sayısı 180
ISBN-10 6-052-95582-1
ISBN-13 978-6-0529-5582-6
Boyutları 12,5 x 20,5 cm
Son Baskı Tarihi 2018-09-13
Cilt Ciltsiz
Yazar Hakkında
Tanzimat devrinin önde gelen yazarlarındandır. Gazetecilikle başladığı yazı hayatında hikâye ve romanlar yazarak çeşitli alanlarda yüz elliyi aşkın eser üretmiştir. Eserlerinde halkı eğitmeyi amaçladığı için ansiklopedik bilgiler verir ve okuyucuyla diyalog kurar. Sofya'da Tuna gazetesinde çalışmış, Midhat Paşa'yla Bağdat'a gitmiş ve burada Batı ve Doğu kültürleri üzerine bilgisini derinleştirmiştir. Tahtakale'de kendi matbaasını kurarak kitaplarını yayımlamaya başlamış ve çeşitli gazeteler çıkarmıştır. Abdülaziz yönetimi tarafından sürgüne gönderilmiş, Rodos'ta üç yıl süren sürgününde çocuklar için okul açmış ve romanlar yazmıştır. İstanbul'a döndüğünde çeşitli memuriyetlerde bulunmuş ve Tercüman-ı Hakikat gazetesini kurmuştur.
Tanzimat devrinin önde gelen yazarlarındandır. Gazetecilikle başladığı yazı hayatında hikâye ve romanlar yazarak çeşitli alanlarda yüz elliyi aşkın eser üretmiştir. Eserlerinde halkı eğitmeyi amaçladığı için ansiklopedik bilgiler verir ve okuyucuyla diyalog kurar. Sofya'da Tuna gazetesinde çalışmış, Midhat Paşa'yla Bağdat'a gitmiş ve burada Batı ve ... Daha fazla göster
Özet
Felâtun ve Râkım yakın muhitlerde, biri alafranga özentisi bir babanın elinde, diğeri babası ölünce zor koşullarda, anne ve dadısının fedakârlıklarıyla büyümüş yirmili yaşlarda iki arkadaştır. Felâtun Bey şık giyinmenin, gezip tozmanın peşinde, Batı özentisi bir tiptir; Râkım Efendi ise çalışkan, kendini yetiştirmiş, Doğu ve Batı kültürlerini özümsemiş biridir.

Ahmed Midhat Efendi birbirine bütünüyle zıt bu iki tipi çeşitli olaylar içinde, kimi zaman oldukça mizahi bir dille karşılaştırarak ideal bir tip yaratır. Yazarın yaşamöyküsüyle paralellikler de taşıyan roman, Batılılaşma eşiğindeki toplumun meselelerini bu yeni kültürü sindiremeyen alafranga züppe tipiyle ortaya koyar.
Felâtun ve Râkım yakın muhitlerde, biri alafranga özentisi bir babanın elinde, diğeri babası ölünce zor koşullarda, anne ve dadısının fedakârlıklarıyla büyümüş yirmili yaşlarda iki arkadaştır. Felâtun Bey şık giyinmenin, gezip tozmanın peşinde, Batı özentisi bir tiptir; Râkım Efendi ise çalışkan, kendini yetiştirmiş, Doğu ve Batı kültürlerini özüms ... Daha fazla göster
Tüm Reklamları Kapat
Kişiler
İnceleme Yaz
İncelemeler (3)
Alıntılar (0)
Gönderiler (0)
İnceleme
Yiğit Palaur
Yiğit Palaur
23K UP
İnceleyen7
Temelde Doğu-Batı çatışmasını ele alan bu eser, eski olduğundan dolayı modern dünyanın getirdiği edebiyat stilinin çok dışında, kültürel bir metafor etrafında ilerliyor. Bunu bilerek okumaya başlamanız çok iyi olacaktır. Osmanlı kültüründen kalmış birtakım evlilikler görmeniz çok muhtemel, bazı müstehcene yakın ancak kapalı bir anlatımla işlenmiş birtakım olaylar var, onun dışında tarafsızlığa aşırı dikkat edilmesi beni çok sevindirdi, özellikle yazıldığı yıla bakıldığında bunu yapmayı düşünmek çok büyük bir ileri görüşlülük gerektirir.
8
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
İnceleme
Selman Çetin
İnceleyen
Yanlış batılılaşmayı anlatan güzel bir kitap. Ahmet Mithat Efendi'nin okuduğum birkaç kitabından biridir. Kitap genel olarak sıkmayan, akıcı bir üsluba sahip. Edebiyat yazılısı için okuduğumdan çok severek okumamış olsam da şimdi tekrar okusam zevk alacağımı düşünüyorum.
4
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
İnceleme
İstanbul Y.
İstanbul Y.
21K UP
İnceleyen7
Felatun Bey ile Rakım Efendi bana göre edebi açıdan dönemine göre oldukça iyi bir romandır.

Roman Batı ile Doğu oldukça iyi anlatmış ve eğer Batı-Doğu çatışması ile ilgili romanlara başlamak isteyen biri iseniz okunması oldukça tavsiye ettiğim bir romandır. Çünkü hikaye de alafranga ile alaturka şahısların çeşitleri (ideal alaturka insanı, yabancılaşmış alafranga insanı vb.) tasvir edilmiştir.

Romanda ayrıca 19. yüzyılda toplum düzeni, aile düzeni, kadın ile erkeğin farklılıkları ve görevlerini hem alafranga hemde alaturka tarzda olacak şekilde belirtilmiştir. Kitapta Osmanlı içindeki etnik köken farklı olanların yer alması da toplumu her insandan inceleme fırsatı sunmaktadır. Ayrıca din, gelenek, görenek, sosyal yapı, sosyal statü, eğitim gibi birçok unsuru içinde de bulundurmakta ve incelenmektedir.

Ama beni en çok rahatsız eden kısım romanda hikayede alaturka tarzını öne çıkararak alafranga durumunu biraz az belirtmeleriydi. Örneğin ideal alaturka insanını temsil eden Rakım'ın yaşamı ile hayatını oldukça detaylı olarak anlatılmış iken yozlaşmış alafranga insanı olan Felatun'un yaşamı ve hayatı o kadar anlatılmadığını düşünüyorum.

Romanı yinede zevkle okudum ve okunmasını tavsiye ettiğim kitaplar arasındadır.
2
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla İnceleme Göster
Eseri Ekleyen
Yiğit Palaur
@yigitpalaur
İnceleme Yaz
Tavsiyelere Git
Tüm Eserlere Git
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close