Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Evrenin Zarafeti

Evrenin Zarafeti (The Elegant Universe: Superstrings, Hidden Dimensions, and the Quest for the Ultimate Theory)

Süpersicimler, Gizli Boyutlar ve Nihai Kuram Anlayışı
Kitap
2022
EA Puanı
9.9 10
8 Kişi
Senin Puanın
Puan Ver
Tanıtım
Bugün dünyanın her yerinde matematikçiler ve fizikçiler en iddialı fizik kuramlarından biri olan süpersicim kuramı üzerine hararetle çalışıyor. Sicim kuramı Einstein’ın 30 yıl boyunca üzerinde çalıştığı birleşik alan kuramına giden yolda önemli bir adım. Ve sonunda, genel görelilik ve kuantum mekaniği arasındaki gerilim çözülmek üzere: Sicim kuramı, atomaltı parçacıkların çılgınca dansından göksel galaksilerin görkemli girdabına kadar evrendeki tüm harika olayların, tek bir büyük fiziksel ilkenin yansımaları olduğunu ilan ediyor.

Dünyanın önde gelen sicim kuramcılarından Brian Greene, ustalıkla ve anlaşılır bir dille kaleme aldığı Evrenin Zarafeti’nde 20. yüzyıl fiziğinin “her şeyin kuramı” arayışının ardındaki bilimsel hikâyeyi ve insani çabayı anlatıyor, kuantum mekaniğinden genel göreliliğe kadar pek çok kavram üzerinden sicim kuramını çevreleyen gizem perdesini aralıyor.

Greene’in uzman bilimsel kavrayışı ile edebî yaratıcılığının benzersiz bir karışımı olan Evrenin Zarafeti, bizi muhteşem evrenimizin nasıl çalıştığını anlamaya daha da yaklaştıran heyecan verici bir okuma şöleni.
Bugün dünyanın her yerinde matematikçiler ve fizikçiler en iddialı fizik kuramlarından biri olan süpersicim kuramı üzerine hararetle çalışıyor. Sicim kuramı Einstein’ın 30 yıl boyunca üzerinde çalıştığı birleşik alan kuramına giden yolda önemli bir adım. Ve sonunda, genel görelilik ve kuantum mekaniği arasındaki gerilim çözülmek üzere: Sicim kuramı ... Daha fazla göster
Yazar
Brian Greene
Dili
Türkçe
Orijinal Dili
İngilizce (English)
Orijinal Başlık
The Elegant Universe: Superstrings, Hidden Dimensions, and the Quest for the Ultimate Theory
Yayınlanma Tarihi
15 Nisan 2022
Yayınevi
Tellekt Yayınevi
Eser Hakkında Daha Fazla Bilgi
Sayfa Sayısı 504
ISBN-10 6-257-11871-9
ISBN-13 978-6-2571-1871-2
Boyutları 14 x 20 cm
Son Baskı Tarihi 2022-04-15
Cilt Ciltsiz
Yazar Hakkında
Brian Greene, 1963’te New York’ta doğdu. Fizik alanındaki lisans eğitimini Harvard Üniversitesi’nde, doktora eğitimini ise Oxford Üniversitesi’nde aldı. 1996’dan beri Columbia Üniversitesi’nde profesör olan Greene, sicim kuramının günümüzdeki en önemli savunucularındandır. Yazarın diğer kitapları arasında Until the End of Time (Zamanın Sonuna Kadar), Evrenin Dokusu ve Saklı Gerçeklik yer alıyor.
Tüm Reklamları Kapat
Kişiler
İnceleme Yaz
İncelemeler (1)
Alıntılar (0)
Gönderiler (0)
İnceleme
Gizem Çetin
Gizem Çetin
118K UP
İnceleyen10 1 ay önce
Sicim Kuramı: Evrenin notaları mıyız?

Yüzyıllardır evreni Newton'un fiziğine göre algılıyorduk. Uzay hareketsiz ve mutlaktı, zaman da dışsal hiçbir etkiye kapılmadan, bir nehir gibi akıyordu.

Einstein, uzay ve zamanın hareketlerimize duyarsız olmadığını, dinamik bir yapı olduğunu gösterdi. Zaman, mekan ve hareket birbirine bağlıydı ve bir nevi evrenin kumaşı olan uzay-zaman dokusunu oluşturuyordu. Kütlemiz bu dokuyu bükebiliyordu. Hızı olan bir cisim için zaman, sabit bir cisimden daha yavaş akıyordu.

Bohr'un kurucularından biri olduğu kuantum fiziği, atom altı uzunlukların doğasını gösterdi. Bir atom altı parçacığın dalga, bir elektromanyetik dalganın parçacık doğasını; "dalga" ve "parçacık" kavramlarının aslında birbirinden ayrı olmadığını, olasılık bulutlarını gösterdi. Kuantum evreninde Schrödinger'in kedisi aynı anda hem canlı hem de ölü olabiliyordu.

Einstein makroevreni, Bohr mikroevreni açıklıyordu. Oysaki doğanın bu iki büyük kuramı, özel-genel görelilik ve kuantum fiziği, birbiriyle uyuşmuyordu.

Yazarın iddiasına göre sicim kuramı, işte bu uyuşmazlığı ortadan kaldırıyor ve evrenin işleyişini açıklayan nihai kuram olmaya aday oluyor.

Fizikçi Brian Greene'in 1999 yılında yazdığı bu kitapta, süpersicim kuramı anlatılmakta. İlkin kuramın daha iyi anlaşılması için Einstein'ın özel ve genel görelilik kuramlarıyla kuantum fiziği hakkında bilgi veren ve evrenin işleyişine dair bu iki açıklamanın arasındaki çatışmayı ortaya koyan kitap, ardından asıl konusu olan sicim kuramına geçiyor ve kuramın, kitabın yazıldığı dönemdeki sorulara verdiği yanıtları ortaya koyuyor.

Kitabın anlatımını değerlendirecek olursam, ikiye bölmem gerekir. İlk yarısında oldukça anlaşılır bir dil kullanılmış. Bugüne kadar okuduğum popüler bilim kitapları içerisinde, kuantum hakkında en anlaşılır ve eğlenceli örnekleri veren kitaptı. Keza genel ve özel görelilik için de öyle.

Ne var ki kitabın yarısını geçip sicim teorisini anlatmaya başladığında yazarın bütün çabasına rağmen kitap biraz karışmaya başlıyor. Gerçi bu çok doğal, çünkü sicim teorisi tamamen matematiksel bir kuram. Deneysel olarak test etmemiz mümkün değil. 10 ya da 11 boyuttan bahsediliyor. 3 boyuttan fazlasının algı sınırlarımız dışında olduğu düşünülürse, yazar her ne kadar düşük boyutlarda çizimlerle örnekler verse de, anlamak biraz çaba istiyor.

Peki sicim kuramı ne demek? Özetin özetiyle, evreni oluşturan en temel, bölünemeyecek kadar küçük bileşenlerin nokta gibi parçacıklardan değil, titreşen sicimlerden, bir nevi minyatür gitar tellerinden oluştuğunu öne sürer. Tek bir sicim öyle bir titreşiyor ki elektron oluyor, başka türlü titreşirse kuark (proton ve nötronun alt parçacığı) oluyor. Yani sen, ben, yer, gök, atomlar ve atom altı parçacıklar sicim titreşimleriyiz... Evren dev bir şarkı ve biz de notalarıyız.

Henüz kuramın matematiksel olarak kitapta itiraf edildiği üzere çokça eksiği var. Örneğin tam denklemler o kadar karışık ki fizikçiler yaklaşık denklemler kullanmak zorunda kalıyorlar. Üzerinde deney yapamayışımız da bir diğer eksik. Fakat her şeye rağmen sicim kuramı evren hakkında heyecan verici ve pek zarif bir fikir. Kitabı okuyup uzayın yaratılışına, yürütülüşüne ve insan zihninin ulaşabildiği sınırlara hayranlık duymak da bir o kadar güzel.
7
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla İnceleme Göster
Eseri Ekleyen
Mitek Papilio
@MitekPapilio
İnceleme Yaz
Tavsiyelere Git
Tüm Eserlere Git
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close