Eser Ekle İnceleme Ekle
Alıntı & Aforizma Ekle
Paylaşım Yap
Everything Flows

Everything Flows

Towards a Processual Philosophy of Biology
Kitap
2018
EA Puanı
10.0 10
8 Kişi
Senin Puanın
Puan Ver
Tanıtım
Her Şey Akar, biyolojik dünyanın sanıldığı gibi maddesel, mekanik parçalardan değil, daha ziyade süreçlerden oluştuğunu kabul eden metafizik tezi araştırıyor. Biyolojik sistemler, farklı zaman ölçeklerinde stabilize edilen ve aktif olarak sürdürülen, birbirine bağlı bir süreç hiyerarşisi olarak organize edilmiştir. Organizmalar gibi sezgisel olarak şeylerin paradigmaları gibi görünen varlıklar bile aslında süreçler olarak daha iyi anlaşılır. Alfred North Whitehead'in genel ruhçu metafiziğini temel alarak kullanma eğiliminde olan süreçsel biyoloji görüşünden farklı olarak bu kitap metafiziğe doğalcı bir yaklaşım benimsiyor. Maddenin ontolojisini süreçlerden biriyle değiştirmeye yönelik ana motivasyonların bilimin empirik bulgularında bulunacağını ileri sürmektedir. Biyoloji, canlılar dünyasının temelde dinamik olduğunu ve şeylerin varlığının her zaman süreçlerin varlığına bağlı olduğunu düşünmek için zorlayıcı nedenler sağlar. Yaşam olgusu, süreçleri şeylerin önünde tutar ve biyolojinin temel açıklamasının değişim değil, istikrar, daha doğrusu sürekli değişim yoluyla elde edilen istikrar olduğunu öne sürüyor. Bu kitap süreçsel bir biyoloji felsefesinin olanaklarını keşfetmeye ilgi duyan bilim felsefecilerini ve metafizikçileri bir araya getiriyor. Katkıda bulunanlar son derece geniş bir yelpazedeki biyolojik vaka çalışmalarından yararlanıyor ve kimlik, kalıcılık ve bireysellik gibi bir dizi geleneksel felsefi soruna yeni bir ışık tutmak için bir süreç perspektifinden yararlanıyor.

1. Süreçsel Biyoloji Felsefesi Manifestosu, John Dupré ve Daniel J. Nicholson

2. Süreçler ve Çökeltiler, Peter Simons

3. Dispozisyonalizm: Dinamik Bir Nedensellik Teorisi, Rani Lill Anjum ve Stephen Mumford

4. Biyolojik Süreçler: Kimlik ve Kalıcılık Kriterleri, James DiFrisco

5. Cinsiyet ve Biyolojik Süreçler, Thomas Pradeu

6. Biyolojide Süreç Dönüşü için Ontolojik Araçlar: Genel Süreç Teorisinin Bazı Temel Kavramları, Johanna Seibt

7. Organizmanın Yeniden Kavramsallaştırılması: Karmaşık Makineden Akan Akışa, Daniel J. Nicholson

8. Nesnellik ve Faillik: Metodolojik Bir Vitalizme Doğru, Denis Walsh

9. Simbiyoz, Geçici Biyolojik Bireysellik ve Evrimsel Süreçler, Frédéric Bouchard

10. Organizasyonlardan Organizmalara ve Diğer Biyolojik Bireylere Süreçler, Argyris Arnellos

11. Bir Süreç Teorisi Olarak Gelişimsel Sistemler Teorisi, Paul Griffiths ve Karola Stotz

12. Waddington'un Süreçsel Epigenetiği ve Şifreli Değişkenlik Üzerine Tartışma, Flavia Fabris

13. Süreçleri Yakalama: Gelişim Biyolojisinde Modelleme Stratejileri ve Kavramsal Anlayışın Etkileşimi, Laura Nuño de la Rosa

14. Kesişen Süreçler, Evrimsel Biyoloji için Gerekli Açıklamalardır, ancak Retrodüksiyon'a Meydan Okur, Eric Bapteste ve Gemma Anderson

15. Makromoleküler için Bir Süreç Ontolojisi Biyoloji, Stephan Guttinger

16. Kansere Süreçsel Bir Perspektif, Marta Bertolaso ve John Dupré

17. Dünyayı Ölçmek: Algının Süreç Modeli Olarak Koku Alma, Ann-Sophie Barwich

18. Biyolojik Süreçler Olarak Kişiler: Biyo-Süreçli Bir Çıkış Yolu Kişisel Kimlik İkilemi, Anne Sophie Meincke
Her Şey Akar, biyolojik dünyanın sanıldığı gibi maddesel, mekanik parçalardan değil, daha ziyade süreçlerden oluştuğunu kabul eden metafizik tezi araştırıyor. Biyolojik sistemler, farklı zaman ölçeklerinde stabilize edilen ve aktif olarak sürdürülen, birbirine bağlı bir süreç hiyerarşisi olarak organize edilmiştir. Organizmalar gibi sezgisel olarak ... Daha fazla göster
Yazar
John Dupré Daniel J. Nicholson
Dili
İngilizce (English)
Orijinal Dili
İngilizce (English)
Yayınlanma Tarihi
14 Haziran 2018
Yayınevi
Oxford University Press, USA
Eser Hakkında Daha Fazla Bilgi
Sayfa Sayısı 404
ISBN-13 978-0-1987-7963-6
Cilt Ciltli
Yazar Hakkında
Daniel J. Nicholson Exeter Üniversitesi Yaşam Bilimleri Çalışmaları Merkezi Egenis'te araştırma görevlisidir. Daha önce Tel Aviv'deki Cohn Bilim Tarihi ve Felsefesi Enstitüsü ve Viyana yakınlarındaki Konrard Lorenz Evrim ve Biliş Araştırmaları Enstitüsü'nde görevlerde bulunmuştur. Çalışmaları, canlı sistemlerin ontolojisine ve bunları anlamlandırmak için mekanik açıklamaların yeterliliğine özel bir ilgiyle, biyoloji felsefesine entegre ve disiplinler arası bir yaklaşımla karakterize edilir. Aynı zamanda bilim felsefesindeki genel konularla ve geniş anlamda teorik biyolojiyle de ilgilenmektedir.

John Dupré Felsefe Profesörü ve Exeter Üniversitesi Yaşam Bilimleri Çalışmaları Merkezi Egenis'in direktörüdür. Daha önce Oxford, Birkbeck College, Londra ve Stanford'da görevlerde bulunmuş ve Amsterdam Üniversitesi ile Cambridge'de misafir başkanlıklarda bulunmuştur. Biyoloji felsefesine, genel olarak bilim felsefesine ve natüralist, empirik temelli metafiziğe ilgi duymaktadır. Britanya Bilim Felsefesi Derneği'nin eski başkanı ve Amerikan Bilimi İlerletme Derneği'nin üyesidir.
Daniel J. Nicholson Exeter Üniversitesi Yaşam Bilimleri Çalışmaları Merkezi Egenis'te araştırma görevlisidir. Daha önce Tel Aviv'deki Cohn Bilim Tarihi ve Felsefesi Enstitüsü ve Viyana yakınlarındaki Konrard Lorenz Evrim ve Biliş Araştırmaları Enstitüsü'nde görevlerde bulunmuştur. Çalışmaları, canlı sistemlerin ontolojisine ve bunları anlamlandırma ... Daha fazla göster
Tüm Reklamları Kapat
İnceleme Yaz
İncelemeler (1)
Alıntılar (0)
Gönderiler (0)
İnceleme
Okan Nurettin Okur
İnceleyen10
''Her Şey Akar'' maddenin ontolojisini süreçlerden biriyle değiştirmeye yönelik ana motivasyonların bilimin empirik bulgularında bulunacağını ileri sürmektedir. Biyoloji, canlılar dünyasının temelde dinamik olduğunu ve şeylerin varlığının her zaman süreçlerin varlığına bağlı olduğunu düşünmek için zorlayıcı nedenler sunar. Yaşam olgusu, süreçleri şeylerin önünde tutar ve biyolojinin temel açıklamasının değişim değil, istikrar, daha doğrusu sürekli değişim yoluyla elde edilen istikrar olduğunu öne sürer. Bu kitap süreçsel bir biyoloji felsefesinin olanaklarını keşfetmeye ilgi duyan bilim felsefecilerini ve metafizikçileri bir araya getiriyor. Katkıda bulunanlar son derece geniş bir yelpazedeki biyolojik vaka çalışmalarından yararlanıyor ve kimlik, kalıcılık ve bireysellik gibi bir dizi geleneksel felsefi soruna yeni bir ışık tutmak için bir süreç perspektifinden yararlanıyor.
7
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla İnceleme Göster
Eseri Ekleyen
Okan Nurettin Okur
@didelphis18217
İnceleme Yaz
Tavsiyelere Git
Tüm Eserlere Git
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close