Eser Ekle İnceleme Ekle
Alıntı & Aforizma Ekle
Paylaşım Yap
Eko Eko Eko
Fragmanı İzle

Eko Eko Eko

Dizi
2023
EA Puanı
10.0 10
11 Kişi
Senin Puanın
Puan Ver
Tanıtım
BluTV’de Şubat ayında yayına başlayan Eko Eko Eko belgeseli, günümüz modern kentli insanının, gezegenin yaşadığı ekolojik çöküşe nasıl tepki verdiğini sorguluyor. Belgesel’de Ceren Moray’ın canlandırdığı iki karakter, günlük hayatta hepimizin aklını kurcalayan “Acaba ne kadar karbon ayak izi bırakıyorum?”, “Dişlerimi fırçalarken musluğu kapatarak gezegeni kurtarabilir miyim?”, “Güvenlikli sitelerde yaşayıp, organik gıda tükettiğimde, içme suyumu dağların en tepesinden doldurulmuş damacanalardan içtiğimde ekolojik felaketten uzak durabilir miyim?” gibi sorular üzerinden bir tartışma başlatıyor. 6 bölümlük belgeselde, mevcut ekonomik dünya düzeninin ekolojik olarak sürdürülebilir olup olmadığı ile ilgili sorular, konunun Türkiye’de en yetkin uzmanları tarafından yanıtlanıyor. Belgesel 8 yıllık bir araştırmanın ürünü. Alanında uzman 26 akademisyen, aktivist ve gazeteci, belgeselde hepimizin kafasındaki ekoloji çıkmazlarına yanıt arıyor.
BluTV’de Şubat ayında yayına başlayan Eko Eko Eko belgeseli, günümüz modern kentli insanının, gezegenin yaşadığı ekolojik çöküşe nasıl tepki verdiğini sorguluyor. Belgesel’de Ceren Moray’ın canlandırdığı iki karakter, günlük hayatta hepimizin aklını kurcalayan “Acaba ne kadar karbon ayak izi bırakıyorum?”, “Dişlerimi fırçalarken musluğu kapatarak g ... Daha fazla göster
Oyuncu
Ceren Moray Nergis Öztürk Tümü
Yönetmen
İlkay Nişancı
Dili
Türkçe
Orijinal Dili
Türkçe
Yayınlanma Tarihi
01 Şubat 2023
Eser Hakkında Daha Fazla Bilgi
Yaklaşık Bölüm Süresi 60 dakika
Toplam Bölüm Sayısı 6
Dizi Sezon Sayısı 1
Ödüller Bozcaada Çevre Filmleri Festivali Özel Gösterim
Ülke Türkiye
Türler Belgesel
Prodüksiyon Coop Istanbul, DFN Medya
IMDb Puanı 7.5/10
Fragman
Tüm Reklamları Kapat
İnceleme Yaz
İncelemeler (1)
Alıntılar (0)
Gönderiler (0)
Öne Çıkan İnceleme
Hakan Fıçıcı
İnceleyen10
Mevcut ekonomik sistemin ekolojik olarak neden sürdürülemeyeceğini anlatan 6 bölümlük belgesel 3 Şubat'ta Blutv'de yayına girmişti. 6 Şubat depremlerinden sonra gündem gereği tanıtımı yapılamadı ve bana göre çok kapsamlı bu belgesel serisi izleyicisine yeterince ulaşamadı. Eğer küresel iklim değişikliği, sürdürülebilirlik, hava kirliliği, su mülkiyeti, tarım zehirleri, mikroplastikler, asbest gibi konularda yeni fikirler edinmek ya da bildiklerinizi sorgulamak isterseniz belgesel bu konuları, konunun uzmanlarından alınan video kesitleriyle anlatıyor. Ayrıca işi klasik belgesellerden ayıran Ceren Moray'ın iki karakteri oynadığı ve izleyicinin içerikle özdeşim kurmasını kolaylaştıracak yenilikçi bir Docu-Drama biçimi de izleyicileri bekliyor.
İlk sezondaki 6 bölümün içeriğini aşağıda bulabilirsiniz.

1.BÖLÜM
Ceren Moray’ın kafasında gezegenin yok oluşuna dair çok büyük bir soru var:
Neyle karşı karşıyayız?
Ceren’in beynini ele geçiren bu soru çevre sorunlarına az çok vakıf olan herkesin günlük hayatta karşısına çıkıyor.
Belgeselin ilk bölümünde küresel ekolojik yıkımın kökenleri ve sonuçları gözler önüne seriliyor.

2.BÖLÜM
Ceren, bu bölümde soluduğu havanın ne kadar temiz olduğunu sorguluyor. Milyon dolarlık loft alanlar gerçekten de görünmez katilden kaçabiliyor mu?
Endüstrileşmeyle hayatımıza giren fabrika bacaları ve maden sahalarıyla ortaya çıkan kirleticiler ve toz bu bölümün başrol oyuncuları. Akbelen ormanı, İkizdere, Vize, Soma gibi Türkiye’nin bir çok sıcak noktası mercek altına alınıyor.

3.BÖLÜM
Ceren’in kafasındaki soru işareti bu bölümde enerji meselesi. Acaba temiz enerji var mı? Fosil yakıtlardan nasıl kurtulabiliriz? Hesler, Jeotermaller, Rüzgar ve Güneş santralleri çare olur mu? Nükleer bir çözüm mü?
Bu bölümde enerji üretiminin yanı sıra “ne kadar enerjiye ihtiyacımız var” sorusu da uzman konukların anlatılarıyla Ceren’in kafasında bir ampül yanmasını sağlıyor. Hasankeyf’te Ilısu Barajından, Karaburun’daki rüzgar güllerine , Konya’daki Avrupa’nın en büyük güneş tarlasından, Karadeniz’deki deretipi heslere konuyla ilgili bir çok alan da izleyiciye sunuluyor.

4.BÖLÜM
Ceren bu bölümde içtiği suya odaklanıyor. İnsanlar Dünya’nın temiz su kaynaklarını ne kadar iyi kullanıyor? Bu sorunun cevabını ararken karşısına çıkan bir altın madeni Ceren’in sorusunu geliştirmesine yol açıyor. Bir altın madeninin, bir şehrin kullandığı kadar temiz su kaynağını kirletmesine değer mi?
Bu bölüm için Kaz Dağları’ndan, Fatsa’ya, Uşak’tan, İliç’e Türkiye’nin kırmızı alarm veren Altın Madenleri ve sorunları ele alındı.


5.BÖLÜM
Ceren perdenin arkasında temiz suya ulaşma isteğiyle kendisine uzatılan bardağı doldurmaya çalışıyor. Acaba bu kaynaktan gelen su temiz mi? Pet şişelerden içtiğimiz suyun içinde ne kadar mikroplastik var. Bu mikroplastikler vücuda neler yapıyor? Ne oldu da bu temiz suya ulaşmak için bu kadar bedel öder olduk? İşte bu soruları adeta bir “işte hayatınız” programı gibi Ceren’le birlikte izleyeceğiz.
Türkiye’nin çöp ithalatı, Osmanlı’da Terkos gölünün özelleştirilmesi ve çeşme suyunun içilebilir olup olmadığı bölümün diğer başlıkları arasında…

6.BÖLÜM
Belgeselin bu son bölümünde Ceren kafasında gıdayla ilgili sorular var. Dünyada bu kadar obezite ve açlık nasıl aynı zamanda olabiliyor? Yediğimiz tarım ürünlerinde tarım zehiri kullanmasak yine de tüm Dünya’nın doyacağı kadar gıdayı üretebilir miyiz? Hayvancılık sürdürülebilir bir endüstri mi? Kuraklık Türkiye tarımını nasıl etkiliyor?
Bu soruların cevaplarını hem Anadolu’da tarım yapan çiftçiler hem de değerli akademisyenler yanıtlamaya çalışıyor.

Belgeselin çekimleri 2015 ile 2022 yılları arasında Türkiye’nin dört köşesinde, toplamda 10000’i aşkın kilometre yol kat edilerek tamamlandı. Çekimlerde 6 Termik Santral, 4 Rüzgar Enerjisi Santrali, 5 Baraj Gölü, 4 dere tipi Hidroelektrik Santrali, 3 Güneş enerjisi santrali, 1 Jeotermal Elektrik Santrali ve 1 Nükleer Enerji Santrali gezildi. Türkiye’nin en büyük Altın Madenleri ve Kömür Madenleri yerlerinde kayda alındı. Belgeselde, yerleşik hayatın başladığı yerlerden biri olan Aşıklı Höyük’ten, binlerce yıllık medeniyetin Ilıca Barajı nedeniyle taşındığı Hasankeyf’e, Dünya’nın insan eliyle yapılmış en eski su tünellerinden biri olan Titus Tünel’inden, Türkiye’nin nazar boncuğu diye anılan Meke Gölü’ne bir çok ekolojik alan belgelendi. Edirne’deki pirinç tarlalarından, Antalya’daki seralara, Ovacık’taki nohut tarlalarından, Arhavi’deki çay tarımına gıda meselesinin peşine düşüldü. Bursa’da Uludağ’ın zirvesinden çağlayarak akmaya başlayan Nilüfer Çayı’nın doğduğu yer de, Menderes nehrinin Ege deniziyle buluştuğu yer de hem havadan hem de yerden görüntülendi.
6 bölümlük belgesel toplamda 300 saat görüntü arasından hazırlandı.
Yönetmen İlkay Nişancı’nın yıllardır üstünde çalıştığı Eko Eko Eko belgeselde kendisine çoğunluğu öğrencilerinden oluşan 186 kişilik bir ekip eşlik etti. Projenin danışman kadrosunda ise Prof. Dr. Fuat Ercan, Prof. Dr. Fikret Adaman, Prof. Dr. Doğanay Tolunay, Doç Dr. Oğuz Kurdoğlu, Doç. Dr. Sedat Gündoğdu, Dr. Gaye Yılmaz, Dr. Aslı Odman, Dr. Güneş Duru, gibi akademisyenlerin yanı sıra ekoloji konusunda Türkiye’nin önde gelen isimlerinden Akgün İlhan, Bülent Şık, Fevzi Özlüer, Özgür Gürbüz, İbrahim Gündüz ve daha bir çok isim yer alıyor.

Belgesel için Türkay Nişancı tarafından 17 ayrı müzik parçası bestelendi.

Binlerce kilometre yol yapılarak bırakılan 8600 KG CO2 gazının, ekibin tükettiği 650 adet 50 cl’lik plastik pet şişenin ve 450 gün süren post prodüksiyon aşamasında harcanan 7875 KW elektriğin karşılığını görmeniz bizim için çok önemli. Belgeselimiz, Türkçe ve İngilizce altyazılı seçenekleriyle Blutv’de...
Bu inceleme Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
4
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla İnceleme Göster
Eseri Ekleyen
Hakan Fıçıcı
@Netalanderinligi
İnceleme Yaz
Tavsiyelere Git
Tüm Eserlere Git
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close