Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Dünya Tarihi

Dünya Tarihi (World History: A New Perspective)

Yeni Bir Bakış Açısıyla
Kitap
2011
EA Puanı
10.0 10
10 Kişi
Senin Puanın
Puan Ver
Tanıtım
Bilinen dünya tarihi anlatıları, Batı uygarlığının yükselişine odaklanma eğilimi nedeniyle Antik Yunan, Roma İmparatorluğu ve Avrupa’nın genişlemesi konularına ağırlık verir. Çin, Hindistan ve Japonya gibi büyük uygarlıkların tarihleri, dolayısıyla dünya nüfusunun çoğunluğunun yaşadıkları, genellikle çok daha küçük bir alana sıkıştırılır.

Dünya Tarihi, tamamen farklı bir yaklaşım sergiliyor. İnsanın öyküsünün bütünsel bir açıdan anlatılması gerektiği varsayımından yola çıkarak insanın evrimini, avcı ve toplayıcı olarak yaşamlarını ve devamında tarıma geçişlerini irdeledikten sonra Mezopotamya, Mısır, Çin, İndus Vadisi, Mezo Amerika ve Peru gibi yeryüzünün çeşitli bölgelerinde uygarlıkların ortaya çıkışını ele alıyor. Anlatısına ilk uygarlıkların öyküsüyle devam ederek bunların yalnızca farklılıklarını değil, benzerliklerini de vurguluyor. Aralarındaki ilişkilerin nasıl kurulduğunu ve teknolojinin, fikirlerin ve dünyanın en büyük dinlerinin birinden ötekine nasıl geçtiğini açıklıyor. Büyük İslam, Çin ve Moğol İmparatorlukları’na ayrıntılı olarak yer veriyor. Öykünün ancak sonlarına doğru Avrupa, teknolojik yenilikler ile sosyal ve ekonomik değişimlerin üzerinde yükselerek yavaş yavaş dünyaya egemen olmaya başlıyor. 21. yüzyıla gelindiğinde Avrupa’nın bu egemenliği de ortadan kalkıyor.

Dünya Tarihi, tam bir küresel alan taramasını gerçekleştirerek insanlık tarihinin yeni ve şaşırtıcı derecede farklı bir anlatımını sunuyor. Bu, yeni yüzyılda geçerli olacak bir dünyanın tarihi.
Bilinen dünya tarihi anlatıları, Batı uygarlığının yükselişine odaklanma eğilimi nedeniyle Antik Yunan, Roma İmparatorluğu ve Avrupa’nın genişlemesi konularına ağırlık verir. Çin, Hindistan ve Japonya gibi büyük uygarlıkların tarihleri, dolayısıyla dünya nüfusunun çoğunluğunun yaşadıkları, genellikle çok daha küçük bir alana sıkıştırılır. ... Daha fazla göster
Yazar
Clive Ponting
Dili
Türkçe
Orijinal Dili
İngilizce (English)
Orijinal Başlık
World History: A New Perspective
Yayınlanma Tarihi
13 Mayıs 2011
Yayınevi
Alfa Yayınları
Eser Hakkında Daha Fazla Bilgi
Sayfa Sayısı 874
ISBN-10 6-051-06164-9
ISBN-13 978-6-0510-6164-1
Boyutları 16 x 23,5 cm
Son Baskı Tarihi 2022-06-21
Cilt Ciltli
Tüm Reklamları Kapat
Kişiler
İnceleme Yaz
İncelemeler (1)
Alıntılar (0)
Gönderiler (0)
İnceleme
Abdullah Derda Alkazak
İnceleyen10 17 Ocak 2024
📚 Dünya tarihindeki hiçbir devletin masum olmadığının ve tarihi şahsiyetlerin önemli bir kısmının cahil ve bazen de aptal olduğunun 850 sayfa boyunca defalarca kez ayırdına vardığım bu kitap; Avrupa merkezci tarih anlatımlarına şiddetle karşı çıkıyor, türümüzün kökenlerinden endüstriyel devrime ve 21. yüzyıla kadar olan insanlığın kanlı sancılı tarihini fevkalade bir sadelikle bizlere sunuyor.

Dünya tarihi ile ilgilendiğini söyleyen birisiyle muhtemelen Rönesans, Napoleon'un fetihleri, Yüz Yıl Savaşları gibi pek çok konuda saatlerce konuşabilirsiniz. Ancak kuvvetle muhtemel o tarihlerde Çin'de, Hindistan'da, Japonya'da Mezoamerika'da neler olduğu hakkında zerre fikirleri olmayacaktır. Bu onların suçu değil. Bunun sorumlusu medeniyetin direksiyonunu birkaç yüzyıl önce eline alıp, tarihi sanki bütün tarih boyunca her zaman şoför koltuğundalarmış gibi anlatan Avrupa'nın tarihçileri ve onların yolundan giden diğerleri. Clive Ponting bu kitabı ile bu merkezciliği tamamen reddediyor.

Ben bilim tarihine bayılır, üzerinde çok araştırma yaparım. Siyasetten ise nefret eder, elimden geldiğince uzak durmaya çalışırım. Ancak bilim tarihinde ileri okuma yapmak istiyorsam siyasi tarihi de bilmem gerektiğinin farkına varmama bu eser vesile oldu. Çünkü pek çok bilimsel düşüncenin yolunu hep siyasi süreçler kesmiştir. Nice kütüphaneler yakılmış, nice doğa filozofunun canına kıyılmıştır. Bunun tam tersi de aynen geçerlidir. Siyasi tarihi daha iyi anlamak için de bilim tarihini bilmemiz şarttır. Zira bilimsel keşif ve düşünce akımları dünyanın siyasi tarihinde sayısız kez iz bırakmış, bazen de direkt şekil vermiştir.

Bilimsel gelişim sadece siyaseti değil, gündelik hayatı da şekillendirmiştir. Modern hayatımızın aslında Homo sapiens için ne kadar yeni bir şey olduğunu, bizden sadece iki-üç nesil önce gelen büyüklerimize bile sorduğumuzda yaşamlarının zorluklarından bahsettiklerinde pek çoğumuz fark etmiştir (bkz: dedem nasıl okula gittiğini anlatıyor). Ama pek az insan rahat yaşamlarımızın ardında yatan korkunç geçmişin farkında. Bu geçmişi gizleyip saklamadan bütün gerçekliğiyle ortaya koyan bu eseri, özellikle genel bir tarih anlayışı olmayan ama bunu kazanmak isteyen okurlara öneriyorum.

Tarih gerçekten tekerrürden ibaretmiş... Kitapta sürekli tekrarlanan birtakım konseptler:

- Elit sınıfın vergiden muaf olmasıyla bütün vergi yükünün köylü sınıfına binmesi yüzünden ekonominin sürdürülememesi ve devletin çökmesi

- Monarşiden demokrasiye dönüldükten kısa bir süre sonra demokrasinin pratikte monarşiden pek de bir farkı olmayan otokrasiye dönüşmesi

- Yeni ortaya çıkan dinlerin önce o coğrafyada büyük baskılara uğraması ama daha sonra hükümdarın söz konusu dini kabul etmesiyle büyük ve hızlı bir yayılım göstermesi

- Güçlü ve birleştirici iyi hükümdarların yaşamları boyunca devletin refah düzeyini yüksek tutması ama kendinden sonrası için sağlam altyapı kurmadığı için devletin onun ölümünden sonra çöküşe geçmesi

***

Kitabı yazarı Clive Ponting çok ilginç bir adammış. 1984 yılında kıdemli bir devlet memuruyken, 1982 Falkland Savaşı sırasında batırılan Arjantin savaş gemisi hakkındaki gizli belgeleri sızdırmış ve Britanya hükumetinin ifadelerinin yalan olduğunu göstermiş. Olay yargıya taşınsa da jüri tarafından suçsuz bulunmuş.
7
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla İnceleme Göster
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close