Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Dünya Sağlık Örgütü - DSÖ
Fragmanı İzle

Dünya Sağlık Örgütü - DSÖ (World Health Organization - WHO)

@who
Youtube Kanalı
2005
EA Puanı
10.0 10
15 Kişi
Senin Puanın
Puan Ver
Özet
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), uluslararası halk sağlığından sorumlu Birleşmiş Milletler’in uzmanlaşmış bir kuruluşudur. Cenevre, İsviçre’de merkezi bulunmakta olup dünya çapında altı bölgesel ofis ve 150 saha ofisi bulunmaktadır.

WHO, 7 Nisan 1948’de kurulmuş ve ilk toplantısını o yılın 24 Temmuz’unda yapmıştır. Milletler Cemiyeti Sağlık Örgütü’nün varlıklarını, personelini ve görevlerini; Paris merkezli Uluslararası Hijyen Bürosu’nu; ve Uluslararası Hastalık Sınıflandırması’nı (ICD) bünyesine katmıştır. Ajansın çalışmaları, önemli bir mali ve teknik kaynak enjeksiyonundan sonra 1951’de ciddi anlamda başlamıştır.

WHO’nun resmi görevi sağlığı ve güvenliği teşvik etmek ve dünya çapında savunmasızlara yardım etmektir. Ülkelere teknik destek sağlar, uluslararası sağlık standartlarını belirler, küresel sağlık konularına ilişkin veriler toplar ve sağlıkla ilgili bilimsel veya politika tartışmalarına forum oluşturur. Resmi yayını olan Dünya Sağlık Raporu, dünya çapındaki sağlık konularına ilişkin değerlendirmeler sunar.

WHO, özellikle çiçek hastalığının ortadan kaldırılması, çocuk felcinin neredeyse ortadan kaldırılması ve Ebola aşısının geliştirilmesi gibi birçok halk sağlığı başarısında öncü rol oynamıştır. Mevcut öncelikleri bulaşıcı hastalıklar (özellikle HIV/AIDS, Ebola, COVID-19, sıtma ve verem); kalp hastalığı ve kanser gibi bulaşıcı olmayan hastalıklar; sağlıklı beslenme, beslenme ve gıda güvenliği; iş sağlığı; ve madde bağımlılığıdır. Ajans evrensel sağlık sigortası kapsamını savunmakta, halk sağlığı risklerinin izlenmesine katılımı teşvik etmekte, sağlık acil durumlara yanıt koordinasyonu yapmakta ve genel olarak sağlık ve refahı teşvik etmektedir.

WHO, Dünya Sağlık Meclisi (DSM) tarafından yönetilmektedir; DSM 194 üye devletinden oluşmaktadır. DSM 34 sağlık uzmanından oluşan bir yürütme kurulu seçer ve danışmanlık yapar; WHO’nun en üst yöneticisi olan genel müdürü (şu anda Etiyopya’dan Tedros Adhanom Ghebreyesus) seçer; hedefleri ve öncelikleri belirler; bütçeyi ve faaliyetleri onaylar. WHO esas olarak üye devletlerin katkılarıyla (hem değerlendirilmiş hem de gönüllü) finanse edilmekte olup bunu özel bağışçılar izlemektedir. 2020-2021 için onaylanan toplam bütçesi 7.2 milyar dolardan fazladır.

Kaynak:
"World Health Organization" başlığından alıntı yapılmıştır. Wikipedia. Erişim tarihi: 21 Haziran 2023. URL: "Linkler" kısmında verilmiştir.


YouTube Kanalı Açıklaması:
Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) resmi halk sağlığı bilgi Youtube kanalı.

WHO Misyonu: Küresel sağlık konularında liderlik sağlamak - Sağlık araştırma gündemini şekillendirmek - Normlar ve standartlar belirlemek - Kanıta dayalı politika seçeneklerini ifade etmek - Ülkelere teknik destek sağlamak ve sağlık trendlerini izlemek ve değerlendirmek. WHO’nun altı bölgesel ofisi ve 147 ülke ofisi bulunmaktadır.

WHO, aşağıdaki özelliklere sahip yorumları silme hakkını saklı tutar: saldırgan veya kötüye kullanım içeren, üçüncü taraf bir kuruluş veya bireye saldıran; öfke, nefret ve/veya şiddet içeren; kişisel hakaret içeren; üçüncü taraf tanıtım veya pazarlama olarak kabul edilen; üçüncü taraf web sitelerine bağlantılar içeren; sohbetleri spamlayan; uygun olmayan uzunlukta olan; kişisel bilgiler içeren, örneğin isimler, adresler, e-posta adresleri veya telefon numaraları; yayınlandıkları gönderinin bağlamından çıkan;

(Açıklamanın alındığı tarih: 21 Haziran 2023)
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), uluslararası halk sağlığından sorumlu Birleşmiş Milletler’in uzmanlaşmış bir kuruluşudur. Cenevre, İsviçre’de merkezi bulunmakta olup dünya çapında altı bölgesel ofis ve 150 saha ofisi bulunmaktadır. WHO, 7 Nisan 1948’de kurulmuş ve ilk toplantısını o yılın 24 Temmuz’unda yapmıştır. Milletler Cemiyeti Sağlı ... Daha fazla göster
Dili
Türkçe
Orijinal Dili
İngilizce (English)
Orijinal Başlık
World Health Organization - WHO
Yayınlanma Tarihi
25 Ekim 2005
Kanal Kategorisi
Sivil Toplum Kuruluşları ve Aktivizm
Eser Hakkında Daha Fazla Bilgi
Tanıtım Videosu
Tüm Reklamları Kapat
İnceleme Yaz
İncelemeler (1)
Alıntılar (0)
Gönderiler (0)
İnceleme
Fatih Oğulcan Kaya
İnceleyen
Dünyadaki sağlık konularında aktif şekilde çalışmalar yürüten bir kuruluşun YouTube kanalı. Kanal içeriği olarak güncel sağlık konuları ve salgınlar yer almakta. Dünyada el birliğiyle daha da güçlendirilmesi gereken olası bir pandemide dünyanın garantisi konumunda bulunan bir kurum.
7
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla İnceleme Göster
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close