Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Eser Ekle İnceleme Ekle
Alıntı & Aforizma Ekle
Paylaşım Yap
Doğu'ya Yolculuk

Doğu'ya Yolculuk (Viaggi di Giosafat Barbaro)

15. Yüzyılda Kıpçak Bozkırı, İran ve Doğu Anadolu'ya Seyahat
Kitap
2022
EA Puanı
Puanlanmadı
Senin Puanın
Puan Ver
Tanıtım
Venedikli tüccar Giosafat Barbaro’nun son derece akıcı bir dille kaleme aldığı seyahatnamesi; Deşt-i Kıpçak, Akkoyunlu Devleti, Osmanlı Devleti ve Venedik Cumhuriyeti ile ilgili aydınlatıcı bilgiler sunması bakımından oldukça değerli bir kaynak. Barbaro ilk seyahatini Karadeniz’in kuzeyine gerçekleştirmiş ve uzun süre Türk-Tatarlar arasında bulunmuştur. Onların gelenek-göreneklerini, yaşam biçimlerini ayrıntılı bir şekilde anlatmıştır. Türk tarihi açısından büyük önem taşıyan eserinin ilk bölümü, 1436-1452 yılları arasında gerçekleştirdiği seyahatinin neticesidir. Dolayısıyla bu eser sadece Karadeniz’in kuzeyinde yaşayan Türk toplulukları için değil zikredilen devirde palazlanmaya başlayan Moskova Knezliği ve çevresinin tarihi bakımından ve hatta 15. yüzyıldaki dini çekişmelere ışık tutmasıyla da özel bir yere sahiptir.

Seyahatnamenin ikinci bölümü ise Akkoyunlu Uzun Hasan’ın 1453 yılında tahtına oturmasıyla başlar ve 1478 yılında ölünceye kadar geçen süre zarfındaki olayları ihtiva eder. Akkoyunluların komşu devletlerle aralarındaki savaşlar, diplomatik ilişkiler, devletin sosyal yapısı ve kültürel yaşamı hakkında değerli bilgiler sunan bu eser benzersiz bir kaynak özelliği taşıyor. Osmanlılara karşı ittifak kuran Venedikliler ile Akkoyunluların birbirlerine gönderdiği elçilerden biri olan Giosafat Barbaro, yazdığı seyahatnamesiyle söz konusu dönemin tüm rengini ortaya koymaktadır.
Venedikli tüccar Giosafat Barbaro’nun son derece akıcı bir dille kaleme aldığı seyahatnamesi; Deşt-i Kıpçak, Akkoyunlu Devleti, Osmanlı Devleti ve Venedik Cumhuriyeti ile ilgili aydınlatıcı bilgiler sunması bakımından oldukça değerli bir kaynak. Barbaro ilk seyahatini Karadeniz’in kuzeyine gerçekleştirmiş ve uzun süre Türk-Tatarlar arasında bulunmu ... Daha fazla göster
Yazar
Giosafat Barbaro
Dili
Türkçe
Orijinal Dili
İtalyanca (italiano)
Orijinal Başlık
Viaggi di Giosafat Barbaro
Yayınlanma Tarihi
20 Mayıs 2022
Yayınevi
Kronik Kitap
Son Baskı Sayısı
1
Eser Hakkında Daha Fazla Bilgi
Sayfa Sayısı 128
ISBN-10 6-258-43150-X
ISBN-13 978-6-2584-3150-6
Boyutları 13,5 x 21 cm
Son Baskı Tarihi 2022-05-20
Cilt Ciltsiz
Yazar Hakkında
Venedikli asil bir ailenin çocuğu olan Giosafat Barbaro 1413 yılında doğdu. 1436’da bugünkü Güney Rusya ve Ukrayna’yı da kapsayan Deşt-i Kıpçak sahasına giderek tam 16 yıl boyunca burada yaşadı ve 1452 yılında doğduğu şehir olan Venedik’e döndü. Bir süre sonra Venedik Cumhuriyeti’nin temsilcisi olarak Arnavutluk’a gönderildi. Burada birtakım idarî, askerî ve diplomatik görevler üstlendi. 1473- 1478 yılları arasında diplomatik bir misyonla Akkoyunlu mülkünü yani İran ve Doğu Anadolu’nun muhtelif şehirlerini dolaştı ve bu seyahatine ait notları 1487 yılında kaleme aldı. Kendisine verilen görevi ifa ettikten sonra memleketine dönen Barbaro, Venedik Bilgeler Konseyi üyesi oldu. 1494 yılında, 81 yaşında iken, hayata gözlerini yumdu.
Venedikli asil bir ailenin çocuğu olan Giosafat Barbaro 1413 yılında doğdu. 1436’da bugünkü Güney Rusya ve Ukrayna’yı da kapsayan Deşt-i Kıpçak sahasına giderek tam 16 yıl boyunca burada yaşadı ve 1452 yılında doğduğu şehir olan Venedik’e döndü. Bir süre sonra Venedik Cumhuriyeti’nin temsilcisi olarak Arnavutluk’a gönderildi. Burada birtakım idarî, ... Daha fazla göster
Tüm Reklamları Kapat
Kişiler
Çevirmen
Kapak Tasarımı
İnceleme Yaz
İncelemeler (0)
Alıntılar (0)
Gönderiler (0)
Daha Fazla İnceleme Göster
Eseri Ekleyen
Ömer Berkay
@eldarion
İnceleme Yaz
Tüm Eserlere Git
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close