Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Doğa Kavramı

Doğa Kavramı (The Concept of Nature)

Süreç Felsefesi
Kitap
2017
EA Puanı
Puanlanmadı
Senin Puanın
Puan Ver
Özet
Olay nedir? Bir nesnenin hareketi mi, yoksa içerisinde en az iki terimi birbirine bağlayan bir ilişki mi? Alfred North Whitehead, derslerinden oluşan Doğa Kavramı başlıklı bu eserde klasik nesne kuramlarının ötesine geçerek radikal bir olay ontolojisi geliştiriyor.
Yazar
Alfred North Whitehead
Dili
Türkçe
Orijinal Dili
İngilizce (English)
Orijinal Başlık
The Concept of Nature
Yayınlanma Tarihi
01 Eylül 2017
Yayınevi
Alfa Yayınları
Eser Hakkında Daha Fazla Bilgi
Sayfa Sayısı 228
ISBN-13 9786051715582
Boyutları 12 x 20 cm
Cilt Ciltsiz
Yazar Hakkında
Alfred North Whitehead (1861-1947) İngiliz matematikçi, mantıkçı ve filozof. İlk dönem eserleri matematik ve mantık bilimleri üzerine olan Whitehead'in bu alanlardaki en bilinen çalışması, Bertrand Russell'la birlikte yazdığı üç ciltlik Principia Mathematica (1910-1913) adlı eserdir. İkinci dönem eserlerinin konusunu bilim felsefesi ve epistemoloji oluşturur. 1924 ve sonrasını kapsayan son dönem eserleri ise metafizikle ilgilidir ve bu son dönemde kendi metafizik sistemini kurmuştur. Özellikle de Doğa Kavramı (1920), Science and the Modern World (1925) ve Process and Reality (1929) adlı eserleri onun olgunlaşmış metafizik görüşünün genel bir resmini sunmaktadır. Batı felsefesinde farklı bir yer kazanmasını sağlayan ''süreç'' görüşünü de bu dönemde ortaya atmıştır ve süreç felsefesinin etkileri çağdaş felsefede Gilles Deleuze ve Donna Haraway gibi figürler üzerinden yankılanmaya devam etmektedir.
Alfred North Whitehead (1861-1947) İngiliz matematikçi, mantıkçı ve filozof. İlk dönem eserleri matematik ve mantık bilimleri üzerine olan Whitehead'in bu alanlardaki en bilinen çalışması, Bertrand Russell'la birlikte yazdığı üç ciltlik Principia Mathematica (1910-1913) adlı eserdir. İkinci dönem eserlerinin konusunu bilim felsefesi ve epistemoloji ... Daha fazla göster
Özet
Whitehead'in düşüncesinde doğanın temel yapı taşları olan olaylar, gerçekliği diziler şeklinde örgütleyen ve bir tutarlılık ekseninde konumlandıran kurucu süreçlerdir. Zamanı ve mekanı olaylardan bağımsız düşünemeyeceğimizi iddia eden düşünür, nesne olarak temsil ettiğimiz her şeyin, olay parçacıklarından, oluşan bir bileşim olduğunu söylüyor. Böylece etkileme ve etkilenme kapasiteleriyle dolu olaylardan oluşan bir evren imgesi felsefenin gündemine ilk kez böylesine bir netlikle oturuyor. Bu proje, yaşadığımız evreni sabit varlıklardan oluşan bir yığın olarak değil de olay dizileri şeklinde düşündüğümüzde gerçekliğin bambaşka bir biçimde tezahür edebileceğini gösteriyor. Whitehead'in süreç felsefesinin kurucu eserlerinden biri olan Doğa Kuramı'nın bağlamı; Öklit, Pisagor, Einstein, Dedekind ve Poincare gibi fizikçi ve matematikçilerin yanı sıra Platon ve Yunan felsefesine ilişkin tartışmalar ışığında belirleniyor. (Arka Kapak)
Whitehead'in düşüncesinde doğanın temel yapı taşları olan olaylar, gerçekliği diziler şeklinde örgütleyen ve bir tutarlılık ekseninde konumlandıran kurucu süreçlerdir. Zamanı ve mekanı olaylardan bağımsız düşünemeyeceğimizi iddia eden düşünür, nesne olarak temsil ettiğimiz her şeyin, olay parçacıklarından, oluşan bir bileşim olduğunu söylüyor. Böyl ... Daha fazla göster
Tüm Reklamları Kapat
İnceleme Yaz
İncelemeler (0)
Alıntılar (1)
Gönderiler (0)
Daha Fazla İnceleme Göster
Eseri Ekleyen
Yusuf Yazar
@YusufYazar
İnceleme Yaz
Tüm Eserlere Git
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close