Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Kitap
2014

Dağ Çiçeklerim

(Anılar)
Yazar: Sıdıka Avar
Tüm Reklamları Kapat

Eser Hakkında Daha Fazla Bilgi

Sayfa Sayısı 404
ISBN-13 9789752670121
Boyutları 14 x 21 cm
Cilt Ciltsiz
Yazar Hakkında
Sıdıka Avar, 1901 yılında İstanbul, Cihangir'de doğmuş. Eğitim hayatına mahalle mektebi ile başlayan Avar sonrasında Şefik Muhtar Mahalle Mektebi'ne geçmiş ve Çapa Kız Öğretmen Okulu'nu 1922'de bitirmiştir. Türkçe öğretmeni olarak Türkiye'nin çeşitli yerlerinde öğretmenlik yapan Avar bunu yanı sıra Türkiye için çok mühim işlere de imza atmış. İzmir Kadınlar Hapishanesi'nde kadınlara okuma yazma öğretimini üstlenmiş, Salepçioğlu Camii'nde işçi çocukları için açılan el sanatları kursunda görev almış. Bu zamanlarda hakkında "misyonerlik" dedikodusu çıktığı olmuş***(link'te) ama Avar bu dedikoduyu çıkaran kişileri de dava etmiştir. Daha sonraları İzmir'de kalan Avar 1929'da bir grup Amerikalı ile birlikte Ankara'ya çağrılmış. Bu grup, Çocuk Esirgeme Kurumu'na bağlı bir çocuk oyun ve spor sahası kurmuş. Sıdıka Avar sırasıyla Keçiören ve Necatibey İlkokullarında Amerikalı uzmanların, dönüşünden sonra, eşinin yönetimindeki Çocuk Esirgeme Kurumu çocuk bahçesinde beden eğitimi ve spor çalışmalarında görev almış. Ve bunun gibi birçok gönüllülük esasına dayalı sorumluluklar alıp o sorumlulukları da yerine getirmiştir. Kitaba ismini veren "çiçekler" ise başka bir güzide durum. Kitabın adı olan “Dağ Çiçeklerim”, Sıdıka Avar’ın hayatı boyunca karanlıklardan kurtarmaya çalıştığı
öğrencilerine uygun gördüğü bir hitap şeklidir. Avar, Dağ Çiçeklerim’de öğretmenlik yıllarının son 20 yılını kapsayan dönemini, yaşantılarının kesitlerini sunmuştur. Anılarıyla 1940-1959 yıllarında Doğu’daki insanların hangi koşullarda yaşadıklarını, hangi koşullarda çocukların okuduklarını ve kendisinin yaşadığı mücadele, ulaştığı başarıyla da o korkunç görünen karanlığın içine girmekten korkmamayı göstermek istemiş.
Sıdıka Avar, 1901 yılında İstanbul, Cihangir'de doğmuş. Eğitim hayatına mahalle mektebi ile başlayan Avar sonrasında Şefik Muhtar Mahalle Mektebi'ne geçmiş ve Çapa Kız Öğretmen Okulu'nu 1922'de bitirmiştir. Türkçe öğretmeni olarak Türkiye'nin çeşitli yerlerinde öğretmenlik yapan Avar bunu yanı sıra Türkiye için çok mühim işlere de imza atmış. İzmir ... Daha fazla göster
Özet
"Ey Mastarların, Hazarların, Gölcüklerin, Muratların ülkesi Elazığ, ey bağlarında tat, dağlarında buzlu sular kaynayan yeşil Ulu ovalarım evlatları, ey Tunceli ve Bingöl'ün göklerle yarışan çetin dağları, boynunu binbir haşeratın kemirdiği boynu bükük ormanları, ey dar zümrüt vadilerin çileli yiğit çobanları ve mert insanları...
Ey saadetinize sevinç, dertlerinize gözyaşı kattığım vefalı kızlarım, biçare bacılarım!...
Uğrunuza serdiğim 20 senenin kahırları, dertleri, cefaları ananızın ak sütü gibi helal olsun!
Kalbimde sizin için burcu burcu tüten saadet ve bereket dilekleri köyünüze, kömünüze rahmet gibi yağsın ve mesut olun..."
Sıdıka Avar'ın Elazığ, Tunceli, Bingöl yöresinin çetin koşullarında geçen 20 yıllık öğretmenlik serüveni. Hem yaşayan, hem dikkatle gözleyen bir efsane öğretmenin kaleminden, bölgenin 20 yıllık tarihi, vahşi doğası, kültürü, ekonomisi, her şeyi...
Tüyler ürperten "her şey"i...
"Ey Mastarların, Hazarların, Gölcüklerin, Muratların ülkesi Elazığ, ey bağlarında tat, dağlarında buzlu sular kaynayan yeşil Ulu ovalarım evlatları, ey Tunceli ve Bingöl'ün göklerle yarışan çetin dağları, boynunu binbir haşeratın kemirdiği boynu bükük ormanları, ey dar zümrüt vadilerin çileli yiğit çobanları ve mert insanları... Ey saad ... Daha fazla göster

Kişiler

Bu Eseri Raporla
Ser-gün Willis Eseri Ekleyen
0
Tavsiye Yaz
Tavsiyeler (0)
Alıntılar (0)
Gönderiler (0)
Daha Fazla Tavsiye Göster
Dağ Çiçeklerim
0
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close