Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Eser Ekle İnceleme Ekle
Alıntı & Aforizma Ekle
Paylaşım Yap
Cro Magnon

Cro Magnon (Cro-Magnon)

Buzul Çağı İlk Modern İnsanı Nasıl Yarattı?
Kitap
2019
EA Puanı
7.0 10
1 Kişi
Senin Puanın
Puan Ver
Tanıtım
Karla kaplı bir dünyada keskin zekâları sayesinde hayatta kaldılar. Boylarından büyük hayvanları avladılar, bazen de onlara yem oldular. Meşalelerin titrek ışığı altında mağara duvarlarına bizon, geyik, mamut resimleri çizdiler. Bu resimler bugün bile hayranlık uyandırıyor. Yonttukları heykelciklere şaşkınlıkla bakıyoruz. Yaptıkları alet ve silahların arkasında yatan teknolojik akıl bizi etkiliyor. Arkeologlar onlara Cro-Magnon diyor. Onlar yaklaşık 40.000 yıl önce Avrupa’nın çeşitli yerlerinde yaşamaya başlayan, anatomik olarak ilk modern insanlar, Avrupa’nın ilk sakinleri. Yırtıcılarla, rakip bir tür olan Neandertallerle ve çok sert iklim koşullarıyla girdikleri mücadeleden galip çıktılar.

Brian Fagan bu ilk Avrupa kültürünün Afrika’dan neler getirdiğini, Avrupa’da hangi gelişmeleri kaydettiklerini ve içinde yaşadıkları Buzul Çağı ikliminin bu kültürün gelişimi üzerindeki etkilerini yalın bir dille açıklıyor.
Karla kaplı bir dünyada keskin zekâları sayesinde hayatta kaldılar. Boylarından büyük hayvanları avladılar, bazen de onlara yem oldular. Meşalelerin titrek ışığı altında mağara duvarlarına bizon, geyik, mamut resimleri çizdiler. Bu resimler bugün bile hayranlık uyandırıyor. Yonttukları heykelciklere şaşkınlıkla bakıyoruz. Yaptıkları alet ve sil ... Daha fazla göster
Yazar
Brian M. Fagan
Dili
Türkçe
Orijinal Dili
İngilizce (English)
Orijinal Başlık
Cro-Magnon
Yayınlanma Tarihi
30 Temmuz 2019
Yayınevi
Say Yayınları
Eser Hakkında Daha Fazla Bilgi
Sayfa Sayısı 376
ISBN-10 6-050-20736-4
ISBN-13 978-6-0502-0736-1
Boyutları 13,5 x 21 cm
Son Baskı Tarihi 2019-07-30
Cilt Ciltsiz
Yazar Hakkında
Brian M. Fagan, İngiliz arkeolog ve yazar. Geniş bir okuyucu kitlesine hitap eden popüler arkeoloji kitaplarıyla tanınır. California, Santa Barbara Üniversitesi'nde profesördür ve arkeoloji ve antropoloji üzerine uzmanlaşmıştır. İnsanlık tarihine ve kültürel gelişmelere odaklanan kitapları aracılığıyla, antik çağlardan modern dünyaya kadar olan insan hikayesini anlatır. Özellikle, arkeoloji ve çevre etkileşimi üzerine çalışmalarıyla da tanınır.
Tüm Reklamları Kapat
Kişiler
İnceleme Yaz
İncelemeler (1)
Alıntılar (2)
Gönderiler (0)
İnceleme
Üzeyir Yazıcı
İnceleyen7 6 Haziran
Buzul Çağı İlk Modern İnsanı Nasıl Yarattı?
Mum ışığında mağaralarda resim çizip venüs heykelcikleri yapan bu Cro-Magnon'ların derdi ne ki?

Binlerce yıl öncesine göre teknoloji olarak çok ilerdeyiz? Peki ya zeka olarak? Avcıların kullandığı ilkel olarak tanımlanan yöntemler denince aklınıza 40.000 yıl öncesi gelir miydi? Okul yokken insanlar nasıl öğrendi bazı şeyleri? Öğrenmeyi nasıl öğrendi?

Önce ihtiyaç, sonra gözlem en son ise azim..

Buzul çağında insanlar neler yapıyordu?
Hangi ortak amaçlar üzerine bir arada bulunuyorlardı?
O soğuklarda nasıl hayatta kalıyorlardı?
Konuşabiliyorlar mıydı?
Peki ilk nerede ortada çıktılar?

Gibi ve daha bir sürü soruya cevap bulabileceğiniz bir kitap. Yazan kişinin üslubundan dolayı mı yoksa çeviriden dolayı mı emin olmamakla beraber bazı bölümlerde tekrara düştüğünüzü hissedebilirsiniz ama problem yok okumaya devam edin. Çünkü gerçekten yalın bir dille yazılmış ve anlaşılmayacak problemler kesinlikle bulunmuyor tamamen normal bir vatandaşın anlayacağı seviyede cümleler..

Kitabı okumadan önce binlerce yıl öncesi ne işime yarayacak diye ön yargılı olmayın çünkü okuduktan sonra yaşantınızda ve düşünceleriniz de bazı şeylerin değiştiğini sonradan farkedecek ve bu konuda daha başka kitaplar da okumak isteyeceğinizden adım kadar emimim..

Kitap 12 bölümden oluşuyor;
- Önemli Karşılaşmalar
- Neandertalin Ataları
- Neandertaller ve Dünyaları
- Sessiz İnsanlar
- On Birinci Büyükanne
- Büyük Hareketlilik
- Aslan Adamın Alemi
- Yağ, Çakmaktaşı ve Kürk
- Gravetiyenler
- Avın Gücü
- Magdaleniyenler
- Isınmanın Çağrısı

* Kitabı okurken kafanızdaki soru işaretleri gitmiyor aksine yenileri beliriyor...
9
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla İnceleme Göster
Eseri Ekleyen
Üzeyir Yazıcı
@uzeyiryzc
İnceleme Yaz
Tavsiyelere Git
Tüm Eserlere Git
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close