Eser Ekle İnceleme Ekle
Alıntı & Aforizma Ekle
Paylaşım Yap
Çöküş: Medeniyetler Nasıl Ayakta Kalır Ya Da Yıkılır?

Çöküş: Medeniyetler Nasıl Ayakta Kalır Ya Da Yıkılır?

Kitap
2019
EA Puanı
9.5 10
2 Kişi
Senin Puanın
Puan Ver
Tanıtım
Bir medeniyetin çökmesinden - Angkor Wat'ın terkedilmiş tapınakları, orman içinde kalmış Maya şehirleri ya da Easter adasının heykellerinin kasvet verici görüntüsü gibi - daha korkunç ne olabilir? Bu görüntüleri görüp aynı şey bizim başımıza gelmez diyecek biri var mıdır?

Jared Diamond Tüfek, Mikrop ve Çelik kitabında Batı medeniyetlerinin dünyanın önemli bir kısmında hakimiyet kurmalarını sağlayan teknoloji ve dokunulmazlıkları nasıl ve niçin geliştirdiklerini inceliyordu. Çöküş kitabında ise madalyonun diğer tarafına bakıyor. Geçmişteki büyük medeniyetlerden bazılarının çöküş sebepleri nelerdir ve onların başlarına gelenlerden ne gibi dersler almalıyız?

Diamond, Easter Adası'ndaki Polonezya kültüründen yerliAmerikan medeniyetleri Anasazi ve Mayalara, Grönland'da hüküm sürmüş ortaçağdaki Viking kolonisinden günümüz dünyasına felaket senaryoları hakkındaki bakış açılarını ortaya koyuyor. Kaynaklarımızı israf edersek, doğanın bize verdiği tehlike işaretlerini önemsemezsek, gereksiz yere ağaçları kesersek başımıza neler geleceğini anlatıyor. Doğal afetler, iklim değişikliği, hızlı nüfus artışı, istikrarsız işler ve tabii ki savaşlae eski medeniyetlerin çöküşünde önemli faktörlerdi. Ama bazı toplumlar aynı problemlere çözümler buldular ve bu çözümlerde ısrar ettiler.

Bir çevreyi diğerine göre daha kırılgan yapan şey nedir? Niçin bazı toplumlar kendilerini düşünmeden yıkıma götürürken, diğerleri aynı hatayı yapmıyor. Bugün benzer problemlerle biz karşılaşıyoruz; Ruanda ve Haiti'nin başına bazı problemler geldi bile. Hatta Çin ve Avustralya bu problemlere yenilikçi tedbirler almaya çalışıyorlar. Amerika'da da Montana gibi ekolojik olarak sağlam bölgelerde meşhum ikazlar belirmeye başladı. Benzer bir sonla karşılaşmamak için sosyal, ekonomik ve politik ne gibi tedbirler alabiliriz?

Derin içeriği, anlaşılır ve açık üslubuyla Çöküş cevaplanması gereken şu soruyu sorarak günümüzün ene önemli kitaplarından biri haline geldi: Dünyamızın çöküşünü nasıl engelleyebiliriz?
Bir medeniyetin çökmesinden - Angkor Wat'ın terkedilmiş tapınakları, orman içinde kalmış Maya şehirleri ya da Easter adasının heykellerinin kasvet verici görüntüsü gibi - daha korkunç ne olabilir? Bu görüntüleri görüp aynı şey bizim başımıza gelmez diyecek biri var mıdır? Jared Diamond Tüfek, Mikrop ve Çelik kitabında Batı medeniyetl ... Daha fazla göster
Yazar
Jared Diamond
Dili
Türkçe
Orijinal Dili
İngilizce (English)
Yayınlanma Tarihi
20 Nisan 2019
Yayınevi
Timaş Yayınları
Eser Hakkında Daha Fazla Bilgi
ISBN-10 9-752-63373-0
ISBN-13 979-9-7526-3373-4
Cilt Ciltsiz
Tüm Reklamları Kapat
Kişiler
İnceleme Yaz
İncelemeler (1)
Alıntılar (0)
Gönderiler (0)
İnceleme
Abdullah Derda Alkazak
İnceleyen
📚 Tüfek, Mikrop ve Çelik'ten sonra mutlaka okunması gerektiğini düşündüğüm Çöküş kitabıyla Jared Diamond, geçmiş ve günümüz toplumlarının yaşadığı çöküşlerin ardında yatan tarihsel ve tarih öncesi nedenleri irdeliyor.

Diamond, incelediği toplumların çöküşüne katkı sağlayan faktörler kümesini șu șekilde tanımlıyor:

- Çevresel hasar
- İklim değişikliği
- Düşman komşular
- Ticaret ortaklarının kaybı
- Toplumun çevresel problemlere olan tepkisi

Diamond; Grönland İskandinavları, Paskalya Adası, Mayalar, Anasaziler, Angkor gibi geçmiș toplumların ve Ruanda, Hispanyola Adası, Avustralya, Çin gibi modern toplumların çöküşünü veya çöküș tehlikelerini anlaşılır bir dilde tartışıyor ve okuyucuya yeni ufuklar kazandırıyor.

Yazılı tarih boyunca pek çok toplumu öyle ya da böyle çökertmiş hatalar silsilesini sayfalar boyunca durmadan okumak insan medeniyetine olan inancımı derinden sarsmış olsa da, Diamond son bölümlerde iyimser bakış açıları da sunarak okuyucuyu bir nebze de olsa rahatlatmayı başarıyor. Ancak elbette fazla rehavete kapılmamak gerekiyor, zira insanoğlunun aptallığı ölçülemez düzeylerde...
5
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla İnceleme Göster
Eseri Ekleyen
Yusuf cengiz
@giraffa9509250
İnceleme Yaz
Tavsiyelere Git
Tüm Eserlere Git
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close