Ceviz Kabuğundaki Evren adlı bu eser 7 başlıktan oluşmaktadır bu konular ve genel olarak ele aldıkları sorular şunlardır:
1- Göreliliğin Kısa Tarihi: Görelilik nedir? kim ortaya atmıştır? ne işimize yaradı? ne tür alanlarda gelişmeler yaşandı?
2-Zamanın Şekli: Zamanda bizleri geçmişe götürecek döngüler, yollar varmıdır? zaman nedir? Görelilik kuramı ve Kuantum kuramının buradaki etkileri nelerdir?
3-Ceviz Kabuğundaki Evren: Evrenin, her biri küçük bir cevizle belirlenen birden fazla geçmişi mi vardır?
4-Geleceğin Öngörülmesi: Bilgilerin Kara Deliklerde kaybolmasının öngörü yeteneğimize etkisi nedir?
5-Geçmişin Korunması: Zaman yolculuğu mümkün mü? gelişmiş bir uygarlı geçmişe gidip herşeyi değiştirebilir mi?
6-Geleceğimiz Nedir: Biyolojik ve elektronik yaşamın sürekli artan bir hızla karmaşıklaya devam etmesi
7-Yepyeni Zar Dünyası: Bir zar üstünde mi yaşıyoruz? yoksa birer hologram mıyız?
Bu gördüğünüz 7 başlık altında inanılmaz bilimsel argümanlar, görüşler ve zarafet yatıyor. Kip thorne ile giriştikleri bilimsel iddiada kaybeden stephen hawking, kip thorne a verdiği ansiklopedisi hakkında sonradan pişman olmamış da değil.
Kısacası bölümler hakkında bilgi vermek gerekirse, ilk bölümde görelilliğin tarihçesine inilmiş ve konu ether(eser) probleminden, michaelson-morley deneyine kadar süregelen temel problemleri ele alınmuş olmak ile beraber Einstein ın kütle-enerji denkliğinin neden modern fiziğin temelleri olduğu açıklanmıştır
2. Bir diğer bölümde ise Zaman hakkında ,Görelilik Kuramı ve Kuantum Kuramı temelinde zamanda geçmişe yönelen yollar aranmıştır.
3. Bir diğer bölümde ise Kuantum teorisi ve Dalga mekaniği üzerine derinlemesine bilgiler verilmiştir.
4. Bir diğer bölümde bilgilerin karadeliklerde kaybolup-kaybolmama problemi ele alınmış Kuantum Mekaniğinden yararlanılmıştır.
5. Bir diğer bölümde Kip Thorne ile girdikleri iddialardan söz açılmış, Solucan delikleri ile zamanda yolculuk mümkün mü sorusunun cevabı aranmış, ikizler paradoksundan söz edilmiş ayrıca faynman'ın geçmişler toplamı teorisinden söz edilmiştir.
6. Bir diğer bölümde gelceğimizin uzay yolu dizi gibi mi olacağından bahsedilmiş, artan nüfusun grafikleri verilmiş ayrıca DNA ve Genetik adlı Biyolojinin alt başlıklarına değinilmiştir. Kozmik takvimden bahsedilmiştir.
7. Bir diğer bölümde ise yaşadığımız evrenin birer hologram veyahutta birer zar mı olduğu sorusu üzerine durulmuştur.
Oldukça anlaşılması sade ve açık olan bu eser popüler bilim kitapları arasında çok önemli bir yere sahiptir. Zamanın resimli kısa tarihinden sonra Stephen Hawking'in en çok beğenilen bu kitabı bilimsel bir kültür ve bilgi birikimi kazanılması bakımından, popüler fizik temelleri atmak için oldukça iyi bir eserdir. Ele alınan konular bakımından zengin ve çeşitli doğa bilimlerine uzanan başlıklarını okumaya başladığınızda fiziğin zarafeti karşısında yeri gelecek heyecanlanacaksınız, yeri gelecek Stephen Hawking'in, Kip Thorne ile olan iddialarında güleceksiniz. Bu eser Fizik alanına ilgisi olan okurlara önerebileceğim en iyi 3 kitap arasında olduğunu söylemeyi lüzum görüyorum ve hepinize bilim dolu hayatlar diliyorum.