Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Eser Ekle İnceleme Ekle
Alıntı & Aforizma Ekle
Paylaşım Yap
Ceviz Kabuğundaki Evren

Ceviz Kabuğundaki Evren (The Universe in a Nutshell)

Kitap
2001
EA Puanı
10.0 10
40 Kişi
Senin Puanın
Puan Ver
Tanıtım
Stephen Hawking'in teorik fizik hakkında 2001 tarihli bir kitabıdır. Genellikle bir devam filmi olarak kabul edilir ve1988'de multi-milyonlarca kopyalanan çok satan A Brief History of Time kitabının yayınlanmasından bu yana yaşanan gelişmeler hakkında kamuoyunu bilgilendirmek için yaratılmıştır.
Yazar
Stephen Hawking
Dili
Türkçe
Orijinal Dili
İngilizce (English)
Orijinal Başlık
The Universe in a Nutshell
Yayınlanma Tarihi
01 Ocak 2001
Yayınevi
Alfa Yayınları
Eser Hakkında Daha Fazla Bilgi
Sayfa Sayısı 224
Cilt Ciltli
Yazar Hakkında
Hawking, Oxford'da bir doktor ailesinde doğdu . Ekim 1959'da, 17 yaşındayken, üniversite eğitimine University College, Oxford'da başladı ve burada fizik alanında birinci sınıf bir lisans derecesi aldı. Ekim 1962'de Cambridge Üniversitesi'ndeki Trinity Hall'da yüksek lisans çalışmasına başladı ve burada Mart 1966'da genel görelilik ve kozmoloji alanlarında uzmanlaşarak uygulamalı matematik ve teorik fizik alanında doktora derecesini aldı . 1963'te, 21 yaşındayken, Hawking'e erken başlangıçlı, yavaş ilerleyen bir motor nöron hastalığı teşhisi kondu. Bu, on yıllar boyunca yavaş yavaş onu felç etti. Konuşmasını kaybettikten sonra, önce bir el anahtarı kullanarak ve sonunda tek bir yanak kası kullanarak konuşma üreten bir cihaz aracılığıyla iletişim kurdu.
Hawking, Oxford'da bir doktor ailesinde doğdu . Ekim 1959'da, 17 yaşındayken, üniversite eğitimine University College, Oxford'da başladı ve burada fizik alanında birinci sınıf bir lisans derecesi aldı. Ekim 1962'de Cambridge Üniversitesi'ndeki Trinity Hall'da yüksek lisans çalışmasına başladı ve burada Mart 1966'da genel görelilik ve kozmoloji alan ... Daha fazla göster
Tüm Reklamları Kapat
İnceleme Yaz
İncelemeler (4)
Alıntılar (0)
Gönderiler (0)
İnceleme
Arda Küçükoğlu
İnceleyen10 3 hafta önce
1942-2018 Yılları arasında yaşamış, İngiliz teorik fizikçi Stephen Hawking Einstein dan bu yana en parlak fizikçi olarak kabul edilir. Bir fenomen haline gelen ve milyonlarca satan Zamanın resimli kısa tarihi ve Ceviz kabuğundaki evren onun başyapıtları olarak kabul edilir ve şimdi üzerinde duracağımız eser olan "Ceviz kabuğundaki evren"i inceleyeceğiz.

Ceviz Kabuğundaki Evren adlı bu eser 7 başlıktan oluşmaktadır bu konular ve genel olarak ele aldıkları sorular şunlardır:

1- Göreliliğin Kısa Tarihi: Görelilik nedir? kim ortaya atmıştır? ne işimize yaradı? ne tür alanlarda gelişmeler yaşandı?

2-Zamanın Şekli: Zamanda bizleri geçmişe götürecek döngüler, yollar varmıdır? zaman nedir? Görelilik kuramı ve Kuantum kuramının buradaki etkileri nelerdir?

3-Ceviz Kabuğundaki Evren: Evrenin, her biri küçük bir cevizle belirlenen birden fazla geçmişi mi vardır?

4-Geleceğin Öngörülmesi: Bilgilerin Kara Deliklerde kaybolmasının öngörü yeteneğimize etkisi nedir?

5-Geçmişin Korunması: Zaman yolculuğu mümkün mü? gelişmiş bir uygarlı geçmişe gidip herşeyi değiştirebilir mi?

6-Geleceğimiz Nedir: Biyolojik ve elektronik yaşamın sürekli artan bir hızla karmaşıklaya devam etmesi

7-Yepyeni Zar Dünyası: Bir zar üstünde mi yaşıyoruz? yoksa birer hologram mıyız?

Bu gördüğünüz 7 başlık altında inanılmaz bilimsel argümanlar, görüşler ve zarafet yatıyor. Kip thorne ile giriştikleri bilimsel iddiada kaybeden stephen hawking, kip thorne a verdiği ansiklopedisi hakkında sonradan pişman olmamış da değil.

Kısacası bölümler hakkında bilgi vermek gerekirse, ilk bölümde görelilliğin tarihçesine inilmiş ve konu ether(eser) probleminden, michaelson-morley deneyine kadar süregelen temel problemleri ele alınmuş olmak ile beraber Einstein ın kütle-enerji denkliğinin neden modern fiziğin temelleri olduğu açıklanmıştır

2. Bir diğer bölümde ise Zaman hakkında ,Görelilik Kuramı ve Kuantum Kuramı temelinde zamanda geçmişe yönelen yollar aranmıştır.

3. Bir diğer bölümde ise Kuantum teorisi ve Dalga mekaniği üzerine derinlemesine bilgiler verilmiştir.

4. Bir diğer bölümde bilgilerin karadeliklerde kaybolup-kaybolmama problemi ele alınmış Kuantum Mekaniğinden yararlanılmıştır.

5. Bir diğer bölümde Kip Thorne ile girdikleri iddialardan söz açılmış, Solucan delikleri ile zamanda yolculuk mümkün mü sorusunun cevabı aranmış, ikizler paradoksundan söz edilmiş ayrıca faynman'ın geçmişler toplamı teorisinden söz edilmiştir.

6. Bir diğer bölümde gelceğimizin uzay yolu dizi gibi mi olacağından bahsedilmiş, artan nüfusun grafikleri verilmiş ayrıca DNA ve Genetik adlı Biyolojinin alt başlıklarına değinilmiştir. Kozmik takvimden bahsedilmiştir.

7. Bir diğer bölümde ise yaşadığımız evrenin birer hologram veyahutta birer zar mı olduğu sorusu üzerine durulmuştur.

Oldukça anlaşılması sade ve açık olan bu eser popüler bilim kitapları arasında çok önemli bir yere sahiptir. Zamanın resimli kısa tarihinden sonra Stephen Hawking'in en çok beğenilen bu kitabı bilimsel bir kültür ve bilgi birikimi kazanılması bakımından, popüler fizik temelleri atmak için oldukça iyi bir eserdir. Ele alınan konular bakımından zengin ve çeşitli doğa bilimlerine uzanan başlıklarını okumaya başladığınızda fiziğin zarafeti karşısında yeri gelecek heyecanlanacaksınız, yeri gelecek Stephen Hawking'in, Kip Thorne ile olan iddialarında güleceksiniz. Bu eser Fizik alanına ilgisi olan okurlara önerebileceğim en iyi 3 kitap arasında olduğunu söylemeyi lüzum görüyorum ve hepinize bilim dolu hayatlar diliyorum.
26
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
3
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İnceleme
Eymen Karademir
İnceleyen10 14 Kasım 2023
Hawking zamanın kısa tarihine kıyasla derin konulara daha yüzeysel ve fiziğe giriş seviyesine uygun şekilde değinmiş. Hawking zamanın kısa tarihindeki gibi fiziği, anlaşılır ve okuyucuyı sıkmayacak şekilde bizlere sunmuş. Kitap gerçekten popüler bilime ve fiziğe giriş konusunda bir başyapıt
16
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İnceleme
Ertuğrul Genç
İnceleyen 27 Kasım 2022
Stephen Hawking'in teorik fizik hakkında 2001 tarihli bir kitabıdır. Genellikle bir devam filmi olarak kabul edilir ve1988'de multi-milyonlarca kopyalanan çok satan A Brief History of Time kitabının yayınlanmasından bu yana yaşanan gelişmeler hakkında kamuoyunu bilgilendirmek için yaratılmıştır.
16
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İnceleme
Üzeyir Yazıcı
İnceleyen9 22 Nisan
Bilinmeyenlerin kölesi olmayı tercih ediyorum.
Kitabın başında aslında sıkıldığımı itiraf etmeliyim çünkü kitabı öneren insanlar genelde her seviyeden okuyucuya hitap ettiğini söylüyorlar ama maalesef öyle değil. Anlatılan konulardan hakkında birazda olsa bilgili olmanız bence kesinlikle şart.

Kitabın görsel olarak çok zengin olması beni gerçekten sevindirdi. Çünkü böyle kitaplarda anlatılan konuları zihinde canlandırmaya çalışırken vakit kaybetmek benim canımı sıkıyordu ve soğuyordum kitaptan. Fakat bu kitapta anlatılan konunun üstü altı yanı modellemeler ile dolu ve olayları anlama konusunda çok etkili oluyor.

Ayrıca kitap 7 bölümden oluşuyor. Ben en çok altıncı bölümü (Geleceğimiz nedir? Uzay Yolu Mu, Yoksa Değil Mi?) sevdim. Bu bölümde Stephen Hawking 2001 yapımı Uzay Yolu dizisi ile geleceği karşılaştırıyor ve nasıl olabileceği hakkında tahminler yürütüyor. Bu bölümün her bir satırının altını çizdim çünkü gerçekten çok mantıklı, akla uygun tahminler. Bu bölümde anlatılan aslında neden dünya nüfusunun hızlı artışının kontrol altına alınması gerektiğini de bence bir ufak sezdiriyor. Ayrıca ülkemizde ne kadar yatırım yapılıyor bilmiyorum ama geleceğin bilgisayar ve genetik mühendisliği alanında gelişen ülkeler tarafından yön bulacağını gayet güzelce aktarıyor.

*Not: Maalesef ülkemizdeki gerek ekonomik gerekse diğer sıkıntılar yüzünden halkımızın çoğu aslında dünyanın gündeminde olan şeylerden uzak ve kendini geliştiremiyor bu konuda çok üzgünüm. Teknolojiye ulaşıp kendini tiktok gibi sosyal meydanlarda kolay para kazanma yolunda harcayanlara da üzülüyorum. Maalesef geleceğimizi bilim belirleyecek kazanılacak paralar değil... Bu arada aklıma gelmişken kitapta ABD'nin ekonomik kaygı yüzünden bir laboratuvarı yarıda bıraktığı bu yüzden 50-60 yıl bazı araştırmalarda kayıp yaşandığından da bahsediliyor. Tıpkı bizim aşıyı geç üretme nedenimiz gibi.
10
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla İnceleme Göster
Eseri Ekleyen
Ertuğrul Genç
@octopus6957016
İnceleme Yaz
Tavsiyelere Git
Tüm Eserlere Git
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close