Tüm Reklamları Kapat
Biyoloji Felsefesi

Biyoloji Felsefesi (Philosophy of Biology)

Kitap
2007
EA Puanı
10.0 10
1 Kişi
Senin Puanın
Puan Ver
Özet
Şeyleri canlı ya da cansız olarak ayırt etmek deneyimimizin temel bileşenlerinden biriymiş gibi görünüyor. Canlılarla cansızlar arasında mutlak bir ayrımın olduğu konusunda bir şekilde bir içgüdüye sahibiz. Oysa evrim kuramı bu içgüdümüzü ezip geçmektedir. Çünkü evrim kuramı canlıların içinde sürmekte olan süreçler ile cansız fiziksel dünyada sürmekte olan süreçlerin temelde aynı olduğu sonucuna varmaktadır. Biyoloji felsefesi, bilim felsefesinin bir parçası olarak düşünülebilir. Bilim felsefecilerinin sorduğu sorular arasında bilimin kullandığı kavramlar hakkındaki sorular, “Doğa yasası nedir?” ve “Doğal çeşit nedir?” gibi sorular vardır. Biyolojiyi anlamak için kavramsal bir çalışma yapmak gerekmektedir, çünkü biyolojinin bilhassa kendisine aitmiş gibi görünen kavramları vardır. Dolayısıyla biyoloji felsefesinin bir görevi de bu kavramları anlamakta bize yardımcı olmaktır. Bir şeyin doğuştan olması ne demektir? Bir şeyin işlevinin olması ne demektir? Tür nedir? Bu ve benzeri diğer “kavramsal” sorulara değinilen bu kitapta, ilk olarak evrim teorisinin altta yatan bazı ince ayrıntıları ve evrim teorisinin genel dünya görüşümüzdeki yeri incelenmekte.
Şeyleri canlı ya da cansız olarak ayırt etmek deneyimimizin temel bileşenlerinden biriymiş gibi görünüyor. Canlılarla cansızlar arasında mutlak bir ayrımın olduğu konusunda bir şekilde bir içgüdüye sahibiz. Oysa evrim kuramı bu içgüdümüzü ezip geçmektedir. Çünkü evrim kuramı canlıların içinde sürmekte olan süreçler ile cansız fiziksel dünyada sürme ... Daha fazla göster
Yazar
Brian Garvey
Dili
Türkçe
Orijinal Dili
İngilizce (English)
Orijinal Başlık
Philosophy of Biology
Yayınlanma Tarihi
01 Ocak 2007
Yayınevi
Ginko Bilim
Eser Hakkında Daha Fazla Bilgi
Sayfa Sayısı 382
ISBN-10 6058023181
ISBN-13 9786058023185
Boyutları 13,5 x 21 cm
Cilt Ciltsiz
Yazar Hakkında
Lancaster Üniversitesi’nde felsefe okutmanı olan Brian Garvey’in başlıca ilgi alanları zihin felsefesi, evrim kuramı ve bunlar arasındaki bağdır. Garvey araştırmalarında esasen evrimsel psikoloji üzerine odaklanmaktadır. Kendisini evrimsel psikolojinin düşmanca eleştirmeninden ziyade dostu olarak gördüğünü ifade eden Garvey, zihin felsefecileri Gilbert Ryle ve Daniel Dennett’ın çalışmalarına özel bir önem göstermektedir. Garvey, “Philosophers in Depth” serisinin bir parçası olarak 2014 yılında Palgrave-Macmillan tarafından basılan “J. L. Austin on Language” başlıklı cildi yayıma hazırlamıştır.
Lancaster Üniversitesi’nde felsefe okutmanı olan Brian Garvey’in başlıca ilgi alanları zihin felsefesi, evrim kuramı ve bunlar arasındaki bağdır. Garvey araştırmalarında esasen evrimsel psikoloji üzerine odaklanmaktadır. Kendisini evrimsel psikolojinin düşmanca eleştirmeninden ziyade dostu olarak gördüğünü ifade eden Garvey, zihin felsefecileri Gil ... Daha fazla göster
Tüm Reklamları Kapat
Kişiler
İnceleme Yaz
İncelemeler (0)
Alıntılar (0)
Gönderiler (0)
Daha Fazla İnceleme Göster
Eseri Ekleyen
Okan Nurettin Okur
@didelphis18217
İnceleme Yaz
Tüm Eserlere Git
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close