Tüm Reklamları Kapat
Birleşmiş Milletler - BM
Fragmanı İzle

Birleşmiş Milletler - BM (United Nations - UN)

@unitednations
Youtube Kanalı
2006
EA Puanı
10.0 10
8 Kişi
Senin Puanın
Puan Ver
Özet
Birleşmiş Milletler, informal olarak BM olarak adlandırılan (İngilizcede: United Nations, UN) bir hükümetlerarası kuruluştur. Amaçları uluslararası barış ve güvenliği sağlamak, uluslar arasında dostane ilişkiler geliştirmek, uluslararası işbirliğini sağlamak ve ulusların eylemlerini uyumlaştırmak için bir merkez olmaktır. Dünyanın en büyük uluslararası kuruluşudur. BM, New York’taki uluslararası topraklarda merkezi bulunmakta olup Cenevre, Nairobi, Viyana ve Uluslararası Adalet Divanı’nın merkezi olan Lahey’de diğer ofisleri bulunmaktadır.

BM, gelecekteki dünya savaşlarını önleme amacıyla II. Dünya Savaşı’ndan sonra kurulmuş ve etkisiz olarak nitelendirilen Milletler Cemiyeti’ni devralmıştır. 25 Nisan 1945’te 50 ülke Kaliforniya, San Francisco’da bir konferans için bir araya gelmiş ve BM Tüzüğü’nü tasarlamaya başlamıştır; tüzük 25 Haziran 1945’te kabul edilmiştir. Tüzük 24 Ekim 1945’te yürürlüğe girdiğinde BM faaliyetlerine başlamıştır. Kuruluşunun amaçları tüzüğünde tanımlandığı gibi uluslararası barış ve güvenliği sağlamak, insan haklarını korumak, insani yardım sağlamak, sürdürülebilir kalkınmayı teşvik etmek ve uluslararası hukuku uygulamaktır. Kuruluşunda BM’nin 51 üye devleti vardı; 2023 itibariyle 193’e yükselmiştir - dünyadaki neredeyse tüm egemen devletler.

Kuruluşun dünya barışını koruma misyonu, ilk on yıllarında kısmen ABD ve Sovyetler Birliği ile müttefikleri arasındaki Soğuk Savaş gerilimleri nedeniyle karmaşıktı. Misyonu esas olarak silahsız askeri gözlemcilerin ve esas olarak izleme, raporlama ve güven artırıcı rollerle görevlendirilmiş hafif silahlı birliklerin sağlanmasını içermiştir. BM üyeliği 1960’larda yaygın dekolonizasyon sonrasında önemli ölçüde artmıştır. O zamandan beri 80 eski koloni bağımsızlığa kavuşmuştur; bunların 11’i Vesayet Konseyi tarafından izlenen vesayet bölgeleridir. 1970’lerde BM’nin ekonomik ve sosyal kalkınma programları için bütçesi barış gücü harcamalarını büyük ölçüde aşmıştır. Soğuk Savaş’ın 1991’de sona ermesinden sonra BM alan operasyonlarını değiştirmiş ve genişletmiştir; çok çeşitli karmaşık görevleri üstlenmiştir.

BM’nin altı ana operasyonel kuruluşu vardır: Genel Kurul, Güvenlik Konseyi, Ekonomik ve Sosyal Konsey, Uluslararası Adalet Divanı, BM Sekreterliği ve Vesayet Konseyi; ancak Vesayet Konseyi 1994’ten beri etkin değildir. BM Sistemi Dünya Bankası Grubu, Dünya Sağlık Örgütü, Dünya Gıda Programı, UNESCO ve UNICEF gibi çok sayıda uzmanlaşmış ajansları, fonları ve programları içermektedir. Ayrıca, sivil toplum kuruluşları Ekonomik ve Sosyal Konsey ve diğer kuruluşlarla danışmanlık statüsü kazanabilir.

BM’nin en üst düzey idari yetkilisi, şu anda Portekizli politikacı ve diplomat António Guterres olan genel sekreterdir; Guterres 1 Ocak 2017’de ilk beş yıllık dönemine başlamış ve 8 Haziran 2021’de tekrar seçilmiştir. Kuruluş, üye devletlerin değerlendirilmiş ve gönüllü katkılarıyla finanse edilmektedir.

BM, yetkilileri ve kurumları birçok Nobel Barış Ödülü kazanmıştır; ancak diğer etkinlik değerlendirmeleri karışıktır. Bazı yorumcular örgütün barış ve insan gelişimi için önemli bir güç olduğuna inanırken, diğerleri onu etkisiz, önyargılı ve yolsuz olarak nitelendirmiştir.

Kaynak:
"United Nations" başlığından alıntı yapılmıştır. Wikipedia. Erişim tarihi: 21 Haziran 2023. URL: "Linkler" kısmında verilmiştir.


YouTube Kanalı Açıklaması:
Birleşmiş Milletler (BM) İkinci Dünya Savaşını takiben uluslararası barış ve güvenliğin korunması, sürdürülebilir kalkınmanın desteklenmesi ve insan haklarının güvence altına alınmasını içeren yüce bir insanlık vizyonunu gerçeğe dönüştürmek amacıyla Türkiye dahil 51 ülke tarafından 24 Ekim 1945 tarihinde kuruldu. Dünyanın dört bir yanında insanların yaşamında iz bırakan çalışmaları sonucu günümüzde BM’ye üye ülkelerin sayısı 193’e ulaştı. Türkiye, Birleşmiş Milletler’in kurucu üyesi olarak, barışgücü ve barışın inşasından dünyanın dört bir yanındaki yoksul insanların yaşamlarını iyileştirmeye kadar Teşkilatın bir çok görevinin yerine getirilmesinde önemli rol oynuyor.

UNIC: https://turkey.un.org/tr/about/about-the-un

COPYRIGHT © UNITED NATIONS
All rights reserved
Licensing: [email protected]

(Açıklamanın alındığı tarih: 21 Haziran 2023)
Birleşmiş Milletler, informal olarak BM olarak adlandırılan (İngilizcede: United Nations, UN) bir hükümetlerarası kuruluştur. Amaçları uluslararası barış ve güvenliği sağlamak, uluslar arasında dostane ilişkiler geliştirmek, uluslararası işbirliğini sağlamak ve ulusların eylemlerini uyumlaştırmak için bir merkez olmaktır. Dünyanın en büyük uluslar ... Daha fazla göster
Dili
Türkçe
Orijinal Dili
İngilizce (English)
Orijinal Başlık
United Nations - UN
Yayınlanma Tarihi
22 Mayıs 2006
Kanal Kategorisi
Sivil Toplum Kuruluşları ve Aktivizm
Eser Hakkında Daha Fazla Bilgi
Tanıtım Videosu
Tüm Reklamları Kapat
İnceleme Yaz
İncelemeler (0)
Alıntılar (0)
Gönderiler (0)
Daha Fazla İnceleme Göster
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close