Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Eser Ekle İnceleme Ekle
Alıntı & Aforizma Ekle
Paylaşım Yap
Bir Adam Yaratmak

Bir Adam Yaratmak

Kitap
1937
EA Puanı
9.0 10
1 Kişi
Senin Puanın
Puan Ver
Tanıtım
Geçirdiği büyük ruh çilesinin sahne destanı… İstanbul Şehir Tiyatrosunun 1937–38 sezonunda Muhsin Ertuğrul tarafından sahnelenip temsil edilen eser, ilk temsil gecesinden itibaren çok büyük yankı uyandırmış ve 1977 yılında sinemaya da aktarılmıştır.
Yazar
Necip Fazıl Kısakürek
Dili
Türkçe
Orijinal Dili
Türkçe
Yayınlanma Tarihi
08 Temmuz 1937
Yayınevi
Büyük Doğu Yayınları
Eser Hakkında Daha Fazla Bilgi
Sayfa Sayısı 160
ISBN-10 9-758-18031-2
ISBN-13 978-9-7581-8031-8
Boyutları 12,31219 x 19,3 cm
Son Baskı Tarihi 2004-01-01
Cilt Ciltsiz
Yazar Hakkında
Türk şair, romancı, oyun yazarı.
Özet
Oyun yazarı Hüsrev, "Ölüm Korkusu" adlı eserinde annesini kazara bir kurşunla öldüren ve bu yüzden aklını yitirip intihar eden bir kahramanı anlatır. Kendisinin de babası incir ağacına asarak intihar etmiştir. Hüsrev, annesi, teyzesinin kızı Selma, başrol oyuncusu Mansur, gazete patronu Şeref, Şeref’in eşi Zeynep ve psikiyatrist arkadaşı Nevzat ile birlikte konakta yaşamaktadır. Bir gün Hüsrev, eserdeki sahneyi misafirlerine anlatırken yanlışlıkla Selma’yı vurur ve ölümüne neden olur.

Kazadan beş ay sonra Hüsrev, annesine babasının intiharını sorar. Büyük bir yalnızlık içinde olan Hüsrev, arkadaşı Doktor Nevzat tarafından reklam aracı olarak, Şeref tarafından ise gazete satışı için kullanılmak istenir. Babasının intiharının sebebini öğrenmeye çalışan Hüsrev, ölümü sorgularken deliliğe sürüklenir.

Annesi, Hüsrev’in de babası gibi intihar edeceğinden korkarak incir ağacını kestirir. Hüsrev, arkadaşları ve ağacı kestiren annesini düşman olarak görmeye başlar. Oyunun sonunda Hüsrev, kendisini tımarhaneye götürmeye gelen devlet doktoru, hastane bekçisi Nevzat ve Şeref’e teslim olur.
Oyun yazarı Hüsrev, "Ölüm Korkusu" adlı eserinde annesini kazara bir kurşunla öldüren ve bu yüzden aklını yitirip intihar eden bir kahramanı anlatır. Kendisinin de babası incir ağacına asarak intihar etmiştir. Hüsrev, annesi, teyzesinin kızı Selma, başrol oyuncusu Mansur, gazete patronu Şeref, Şeref’in eşi Zeynep ve psikiyatrist arkadaşı ... Daha fazla göster
Tüm Reklamları Kapat
İnceleme Yaz
İncelemeler (1)
Alıntılar (0)
Gönderiler (0)
Öne Çıkan İnceleme
Yiğit Palaur
Yiğit Palaur
23K UP
İnceleyen9 14 Haziran
Aslen tiyatro için yazılmış bu eser, tamamen diyaloglardan ve yer yer betimlemelerden oluşuyor, bu tarz bir eser akışını sevmeyenler için pek iyi değil ancak böyle olması daha iyi; birkaç saat içerisinde bitti ve çok keyif aldım.
Bazı kısımlar tiyatronun görselliği gereği çok etkileyici gelmedi, sonuçta okuyarak canlandırmak zorundasınız, her cümlenin görsel bir karşılığı var. Hüsrev'in yaşadığı varoluşsal sancılar çok iyi yansıtılmış, okurken Hüsrev ile bir bütün haline geliyorsunuz ancak elbette Türk edebiyatının da getirdiği bazı "tesadüfler" çok fazla göze çarpıyor. Gerçeklikten biraz uzak olduğunu ve elegant bir mekanda geçtiğini anlayabiliyorsunuz. Onun dışında duyguların iyi yansıtıldığı oldukça iyi bir eser. Sonu itibariyle gözünüzde bir yaşlılık hissedebilir ve kafanız karışık bir şekilde "Ne, devamı yok mu?" diyerek kitabı bitirebilirsiniz.
Bu inceleme Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
3
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla İnceleme Göster
Eseri Ekleyen
Yiğit Palaur
@yigitpalaur
İnceleme Yaz
Tavsiyelere Git
Tüm Eserlere Git
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close