Bilim Felsefesinin amacı, araştırma alanı olan bilimi, bir bilim insanı bakışıyla değil de bilim felsefesinin kendine özgü bakış ve yöntemiyle ele almaktır. Bilim felsefesi, bilimin ne olduğunu, kavramlarını, işlevini, yöntemini, doğruluk değerini ve yapısını araştırmaktadır. Bu araştırmayı bazen mantıkçı pozitivistler gibi mantıksal ve dilsel çözümlemelerle bazen bilim tarihi açısından bazen de bir sosyal etkinlik olarak yapmaktadır.
Bu çalışma; bilim, bilimsel bilgi, olgu, bilimsel düşünme, bilim ile ortak duyu ilişkisi, bilimin temel varsayımları ve bilim insanının tarihsel süreçteki değişimleri, bilimin oluşum süreçleri ve bilime farklı yaklaşımları sistematik açıdan irdelemektedir.
Ayrıca, bilim felsefesi kuramlarından 'doğrulamacı', 'yanlışlamacı' ve 'devrimci' yaklaşımları Carnap, Popper ve Kuhn'da örneklemenin yanı sıra bilimi hem birikimci-ilerlemeci hem de tarihselci-devrimci bilim yorumlarıyla sorgulamaktadır. Bu sorgulamayı post-modern yaklaşımla devam ettiren çalışma, doğa felsefesini, ekolojik bakışı ve çevre etiğini de bilimle olan ilişkisi bağlamında yapmaktadır.
Bilim Felsefesinin amacı, araştırma alanı olan bilimi, bir bilim insanı bakışıyla değil de bilim felsefesinin kendine özgü bakış ve yöntemiyle ele almaktır. Bilim felsefesi, bilimin ne olduğunu, kavramlarını, işlevini, yöntemini, doğruluk değerini ve yapısını araştırmaktadır. Bu araştırmayı bazen mantıkçı pozitivistler gibi mantıksal ve dilsel çözü
... Daha fazla göster