Eser Ekle İnceleme Ekle
Alıntı & Aforizma Ekle
Paylaşım Yap
Bilgiyle Sohbet

Bilgiyle Sohbet

Popüler Bilim Yazıları
Kitap
2014
EA Puanı
9.5 10
58 Kişi
Senin Puanın
Puan Ver
Tanıtım
Avrupa Bilimler Akademisi'nin ve Amerikan Bilimler Akademisi'nin ilk Türk üyesi, Rus Bilimler Akademisi'ne Fuat Köprülü'den sonra seçilen ikinci Türk, Türkiye Bilimler Akademisi'nin en genç kurucu üyesi, TÜBİTAK Bilim Ödülü kazanan en genç bilim adamı...

İki şeref doktorası, Paris'te Collège de France'da profesörlük, ulusal ve uluslararası otuz bir adet şeref payesi ve ödül. Tüm bu nitelikleri şahsında toplayan Prof. Dr. A. M. Celâl Şengör halen İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü ile Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü'nde görevini sürdürmektedir. Dünyanın en saygın jeolog, bilim adamı ve üniversite hocalarından biri olmasının yanı sıra Prof. Şengör'ün en önemli özelliği hayata bir bütün olarak bilim çerçevesinden bakmasıdır. Bu anlamda kelimenin tam anlamıyla bir "akademisyen"dir.

Prof. Şengör'ün yirmi yılı aşkın süreyle çeşitli dergi ve gazetelerde yayımlanan yazıları ve farklı platformlarda yaptığı konuşmalarının metinleri elinizdeki kitapta bir araya getirilmiştir. Prof. Şengör bilimsel birikimini elbette yine başta bilim olmak üzere eğitim, tarih, arkeoloji, coğrafya, edebiyat, toplum ve kültür gibi pek çok alanda okurlarla paylaşıyor.

Herkesi Bilgiyle Sohbet'e davet ediyor.
Avrupa Bilimler Akademisi'nin ve Amerikan Bilimler Akademisi'nin ilk Türk üyesi, Rus Bilimler Akademisi'ne Fuat Köprülü'den sonra seçilen ikinci Türk, Türkiye Bilimler Akademisi'nin en genç kurucu üyesi, TÜBİTAK Bilim Ödülü kazanan en genç bilim adamı... İki şeref doktorası, Paris'te Collège de France'da profesörlük, ulusal ve uluslara ... Daha fazla göster
Yazar
Celâl Şengör
Dili
Türkçe
Orijinal Dili
Türkçe
Yayınlanma Tarihi
01 Ocak 2014
Yayınevi
Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
Eser Hakkında Daha Fazla Bilgi
Sayfa Sayısı 792
ISBN-13 978-6-0536-0972-8
Boyutları 16 x 23 cm
Son Baskı Tarihi 2021-10-15
Cilt Ciltsiz
Yazar Hakkında
Türk jeolog ve profesör.
24 Mart 1955'te İstanbul'da doğdu. 1973 yılında Robert Kolej'i bitirdi. 1978'de State University of New York at Albany'den jeolog olarak mezun oldu ve aynı üniversiteden 1979'da yüksek lisansını bitirdi. 1981'de İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi, Genel Jeoloji kürsüsünde asistan olarak görev yapmaya başladı. 1982'de de State University of New York at Albany'den doktora aldı. 1984 yılında Londra Jeoloji Cemiyeti'nin Başkanlık Ödülü'nü, 1986'da TÜBİTAK Bilim Ödülü'nü aldı. Aynı yıl İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Genel Jeoloji Anabilim Dalında doçent oldu. 1988'de Neuchâtel Üniversitesi Fen Fakültesi'nden şeref bilim doktoru (Docteur ès sciences honoris causa) pâyesi aldı. Academia Europaea'ya 1990 yılında kabul edildi ve cemiyetin ilk Türk üyesi oldu.

Fransa, İngiltere, Avustarya ve Amerika Birleşik Devletleri'nde misafir öğretim üyesi olarak çalışmalarda bulunan Şengör, Collège de France dışında İngiltere'de Oxford (Royal Society Araştırıcı bursuyla), ABD'de California Institute of Technology (Moore Distinguished Scholar olarak) ve Avusturya'da Salzburg Lodron-Paris Üniversitesi'nde misafir profesörlük yapmıştır. Şengör ayrıca pek çok uluslararası dergide editör, yardımcı editör ve yayın kurulu üyeliği yapmıştır ve yapmaktadır.
Türk jeolog ve profesör. 24 Mart 1955'te İstanbul'da doğdu. 1973 yılında Robert Kolej'i bitirdi. 1978'de State University of New York at Albany'den jeolog olarak mezun oldu ve aynı üniversiteden 1979'da yüksek lisansını bitirdi. 1981'de İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi, Genel Jeoloji kürsüsünde asistan olarak görev yapmaya başladı ... Daha fazla göster
Tüm Reklamları Kapat
Kişiler
İnceleme Yaz
İncelemeler (5)
Alıntılar (0)
Gönderiler (0)
İnceleme
Ahmet Yüksel
İnceleyen10
Kitap, yazarın muhtelif makalelerinin derlenmesinden oluşuyor. Oldukça faydalı bir kitap öyle ki okurken sizi en az 50 farklı bilim adamını araştırmaya ve tanımaya sevk edecek.
11
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
İnceleme
Abdullah Derda Alkazak
İnceleyen10
📚 İstisnasız her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının okuması gereken bu eser, ülkemizin en saygın bilim insanlarından biri olan Prof. Dr. Celal Şengör'ün on yıllara yayılmış bilimsel yazı ve makalelerinin derlemesinden oluşuyor.

Kitap 7 bölüme ayrılıyor:

1 - Bilim Tarihi

Bilimin kendisini ve günümüzdeki durumunu iyi anlamamız açısından bilim tarihini okumak gerçekten çok önemli. Hocamız bu kısımda bilimin doğuşu, Toroslar adının kökeni, Pirî Reis haritasının asıl hikayesi gibi çeşitli konulara değinerek, bilim tarihi boyunca yaşanan hadiselerden dersler çıkarmamızı umuyor.

2 - Bilim Felsefesi

Bilim yapmak istiyorsak, bilim felsefesini de iyi anlamamız gerektiğini herhalde hepimiz biliyoruzdur. Bu bölümde bilimin metodolojisinin nasıl olması gerektiğini ve bilimde tenkidin nasıl yapıldığını çeşitli konu ve şahsiyetler üzerinden irdeliyoruz.

3 - Popüler Bilim Yazıları

Kitabın diğer altı kısmına yerleştirilemeyen ve çeşitli konuların incelendiği popüler bilim yazıları bu bölümde toplanıyor. Önceki bölümde bahsedilen bilim metodolojisinin, araştırma yaparken nasıl uygulandığını bu bölümde net bir şekilde Celal hocanın ağzından dinliyoruz.

4 - Bilim Sosyolojisi

Diğer bölümlere kıyasla oldukça kısa olan bu bölümde bilimin halk ile olan ilişkisinin nasıl olması gerektiğine değiniliyor.

5 - Eğitim

Bu uzun bölümde; Atatürk'ün bilim insanı profili, eski Milli Eğitim Bakanımız Hasan Ali Yücel'in eğitime olan katkıları ve üniversitelerin günümüzdeki durumu gibi konular üzerinden, her şeyin temelinde eğitimin olduğuna maalesef pek de iç açıcı olmayan hikayelerle şahit oluyoruz.

6 - Nekrolojiler ve Anı Yazıları

Oldukça kişisel olan bu bölümde Celal hoca, ülkemizin ve dünyanın önde gelen bilim insanlarını ve bazılarıyla yaşadığı anılarını güzel bir anlatımla bizlere sunuyor.

7 - Kitap Tanıtımı

Kitabın önceki bölümlerinde bahsi geçen bazı önemli eserlerin tanıtımı bu bölümde yapılıyor.

***

Bu kitabı keyifle okudum, ancak okurken bir o kadar da hüzünlendim. Celal hocanın 30 sene önce ulusumuzun cahilliğine ve liyakatsiz hükumetlerin vurdumduymazlığına olan sitem ve feryatlarının bugün dahi geçerliliğini koruduğunu görmek gerçekten Türk milleti için ne utanç verici... Bu kadar zamanda hiç mi bir şey değişmez? Bilimin doğduğu, üstünden nice medeniyetlerin geçtiği, uğrunda sayısız canın verildiği bu toprakların günümüzdeki hâli gerçekten canımı yakıyor.

Bu kitaptan çıkarılacak tonla ders olduğundan sindire sindire okumanız gerektiğine inanıyorum. Okumanızı birkaç haftaya yaydığınız takdirde pek çok konuda dünya görüşünüz değişecek, büyük bir farkındalık kazanacak, günümüzün bilimsel, sosyolojik ve politik durumlarına farklı bir çerçeveden bakacaksınızdır.

Okuduğum her satırda ulu önderimiz, başöğretmenimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün ileri görüşlülüğüne ve şahsiyetine hayranlığım katlanarak arttı. Vefatından sonra bu güzel cumhuriyetimizin onun gibi birisini yetiştirememiş olması ne kadar üzücü...

"Bilim ve fen nerede ise oradan alacağız ve her ulus kişisinin kafasına koyacağız. Bilim ve fen için kayıt ve şart yoktur."

Mustafa Kemal Atatürk, 27 Ekim 1922, Bursa öğretmenlerine
10
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
İnceleme
Fatih Barış Gök
İnceleyen10
İnsanın gözünü açacak bir kitap. Bu kitap genel kültürünüzü geliştirecek ve zenginleştirecektir.
9
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
İnceleme
Sude İpek
Sude İpek
55K UP
İnceleyen
Celal Şengör' ün okuyup da en beğendiğim kitabıdır. Bitirdikten sonra epeyce şey öğrenmiş olacaksınız.
5
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
İnceleme
Ömer Abidinoğlu
İnceleyen
Bilgilerine bilgi katmak isteyenler için gayet güzel ve başarılı bir kitaptır.
1
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla İnceleme Göster
Eseri Ekleyen
Mitek Papilio
@MitekPapilio
İnceleme Yaz
Tavsiyelere Git
Tüm Eserlere Git
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close