Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Eser Ekle İnceleme Ekle
Alıntı & Aforizma Ekle
Paylaşım Yap
Avrupa’nın Fethi

Avrupa’nın Fethi (The Last Muslim Conquest: The Ottoman Empire and Its Wars in Europe)

Osmanlı Cihana Nasıl Hükmetti?
Kitap
2024
EA Puanı
Puanlanmadı
Senin Puanın
Puan Ver
Tanıtım
Usta askerî tarihçi Gábor Ágoston Avrupa’nın Fethi’nde, Orta Çağ Balkanlarında yavaş ve diplomatik kurnazlıklarla dolu Osmanlı yayılışını ilk defa tüm ayrıntılarıyla resmediyor: siyasi evlilikler, hızla değişen ittifaklar, Osmanlıları müdahaleye davet eden iş birliğine açık yerel güç odakları ve uç beyleri… İstanbul’un fethinden sonra doğan Müslüman Roma’nın Mohaç’ın ardından Habsburglarla cihan hakimiyeti kavgasına tutuşması… Kapitülasyonlar yoluyla Katoliklere karşı Protestan devletlerin güçlendirilmesi… Hint Okyanusu’nda kaçan fırsatlar… Gerçekleştirilemeyen Süveyş, Don-Volga, Sakarya-Marmara kanalları…Ágoston, Osmanlı stratejisini ele alırken Habsburglar ve Safeviler karşısında Osmanlıların üstünlüklerini ve zayıflıklarını ihmal etmiyor: Emperyal rekabette başkentleri taviz ve müzakereye zorlayan yerel güç odakları, “kızıl elma” ve “cihat” retorikleri ile jeopolitik gerçeklerin uyuşmazlığı ve nihayet II. Viyana Kuşatması’ndaki hezimete giden yolda yaşanılan kurumsal sorunlar.Osmanlılar Avrupalı rakiplerine göre ne daha savaşkandılar ne de daha saldırgan. Din ve etnisite bir gerileme sebebi değildi. Daimî elçiler ve merkezi istihbarat noksanlığında bile Avrupa’yı günü gününe takip ettiler. Ne var ki “İslam’ın Son Pehlivanı” uzun vadede bu noksanlıkların bedelini ödedi. Avrupa’da ortaya çıkan haritacılık, fennî askerlik ve yeni mali, idari düzene ayak uyduramadıkça savunmaya çekildi.Ágoston titizlikle hazırladığı bu eserinde, Osmanlıların sınırları koruma mücadelesini, imparatorluğun zayıflama sebeplerini, Habsburglar ve Safevilerle olan rekabetin detaylarını ele alıyor. Osmanlıların 14. yüzyıldaki yükselişinden 1683’teki Viyana Kuşatması’na kadar uzanan etkileyici tarihini anlatıyor. Osmanlı fetihlerini yalnızca savaş meydanlarıyla değil, hanedan evlilikleri, diplomatik manevralar ve fethedilen yerleri sisteme entegre etme politikalarıyla da ele alan Ágoston, Osmanlıların hem Doğu’nun hem de Batı’nın bir parçası olduğunu ortaya koyuyor… Türk okuyucusu için güncellenen ve genişletilen Avrupa’nın Fethi: Osmanlı Cihana Nasıl Hükmetti?, Osmanlı tarihi için yeni bir perspektif sunuyor. Avrupa’nın, Osmanlılar olmadan anlaşılamayacak bir bütün olduğunu gösteren bu eser, tarihseverler için vazgeçilmez bir başvuru kaynağı olacak.
Usta askerî tarihçi Gábor Ágoston Avrupa’nın Fethi’nde, Orta Çağ Balkanlarında yavaş ve diplomatik kurnazlıklarla dolu Osmanlı yayılışını ilk defa tüm ayrıntılarıyla resmediyor: siyasi evlilikler, hızla değişen ittifaklar, Osmanlıları müdahaleye davet eden iş birliğine açık yerel güç odakları ve uç beyleri… İstanbul’un fethinden sonra doğan Müslüma ... Daha fazla göster
Yazar
Gábor Ágoston
Dili
Türkçe
Orijinal Dili
İngilizce (English)
Orijinal Başlık
The Last Muslim Conquest: The Ottoman Empire and Its Wars in Europe
Yayınlanma Tarihi
09 Aralık 2024
Yayınevi
Kronik Kitap
Son Baskı Sayısı
1
Eser Hakkında Daha Fazla Bilgi
Sayfa Sayısı 576
ISBN-10 6-256-22835-9
ISBN-13 978-6-2562-2835-1
Boyutları 15 x 23 cm
Son Baskı Tarihi 2024-12-09
Cilt Ciltsiz
Yazar Hakkında
Budapeşte Üniversitesi Tarih ve Türkoloji bölümlerinden 1984 yılında mezun oldu. 1984-1994 arasında aynı üniversitede ve Macar Bilimler Akademisinde Orta Çağ Macar Tarihi ve Osmanlı Tarihi üzerine yüksek lisans ve lisansüstü tahsilini tamamladı. 1984 ile 1998 yılları arasında Budapeşte Üniversitesi ve Pécs Üniversitesinde Macar, Osmanlı ve Balkan tarihi dersleri okuttu. 1998’den bu yana Georgetown Üniversitesi Tarih Bölümünde (Washington, DC) öğretim yesi olan Ágoston, 2003 yılında Viyana Üniversitesinde, 2008 ve 2009 yıllarında Georgetown’un Alanya’daki McGhee Doğu Akdeniz Araştırmaları Merkezinde, 2018 yılında ise Georgetown’un Doha (Katar) kampüsünde misafir profesör olarak Ortadoğu ve Osmanlı tarihi dersleri verdi. Onun danışmanlığında doktora tezlerini tamamlayan tarihçiler arasında Kahraman Şakul (2009), Emrah Safa Gürkan (2012), Fatih Çalışır (2016), Selim Güngörürler (2016) ve Said Salih Kaymakçı (2020) bulunmaktadır. Ayrıca tarihçiler Andrew Robarts (2012), Andrea Williams (Duffy) (2013), Maria Amelicheva (2016), Michael Polczynski (2016) ve Faisal Husain’in (2018) doktora tezlerinin de ortak danışmanlığını yürütmüştür. İlgi alanları Osmanlı, Habsburg ve Macar savaş uğraşı, uçlar, diplomasi ve istihbarat gibi geniş bir sahaya yayılmaktadır. Bu konularda İngilizce, Türkçe ve Macarca yayımlanmış yüzü aşkın makalenin ve on bir kitabın yazarıdır. Yabancı dillerdeki makalelerin bir kısmı üç ayrı derleme hâlinde Türkçe yayınlanmıştır. Alanında ilk İngilizce ansiklopedi olan Encyclopedia of the Ottoman Empire (2009) adlı eserin ortak yazar/editörü ve yakında çıkacak The Cambridge History of War adlı eserin üçüncü cildinin ortak editörüdür. Guns for the Sultan (Cambridge, 2005) adlı monografisi (Türkçesi Barut, Top ve Tüfek, 2006 ve 2023) Osmanlı ve İslam diyarlarında askerî sahada gerilemenin XVI. yüzyılın sonlarına doğru başladığına ilişkin Oryantalist görüşleri çürüten en kapsamlı çalışmalardan biridir.
Budapeşte Üniversitesi Tarih ve Türkoloji bölümlerinden 1984 yılında mezun oldu. 1984-1994 arasında aynı üniversitede ve Macar Bilimler Akademisinde Orta Çağ Macar Tarihi ve Osmanlı Tarihi üzerine yüksek lisans ve lisansüstü tahsilini tamamladı. 1984 ile 1998 yılları arasında Budapeşte Üniversitesi ve Pécs Üniversitesinde Macar, Osmanlı ve Balkan t ... Daha fazla göster
Tüm Reklamları Kapat
Kişiler
Kapak Tasarımı
İnceleme Yaz
İncelemeler (0)
Alıntılar (0)
Gönderiler (0)
Daha Fazla İnceleme Göster
Eseri Ekleyen
Ömer Berkay
@eldarion
İnceleme Yaz
Tüm Eserlere Git
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close