Eser Ekle İnceleme Ekle
Alıntı & Aforizma Ekle
Paylaşım Yap
Ateş Yakmak

Ateş Yakmak (To Build A Fire)

Modern Klasikler Dizisi - 129, İngilizce Aslından Çeviren: Levent Cinemre
Kitap
2019
EA Puanı
9.4 10
9 Kişi
Senin Puanın
Puan Ver
Tanıtım
"To Build a Fire", Amerikalı yazar Jack London'ın kısa bir hikayesidir. Bu hikayenin iki versiyonu vardır. İlk versiyonu 1902 yılında yayınlanmıştır ve diğeri ise 1908 yılında yayınlanmıştır. 1908 yılında yazılan hikaye, sıklıkla antolojilere konu olmuş bir klasik haline gelirken, 1902 hikayesi daha az bilinmektedir.


1908 versiyonu, Yukon Bölgesi'nin sıfırın altındaki boreal ormanında ismi belirtilmeyen bir erkeğin yolculuğunu konu alır. Bir yerli köpeği takip eden erkek, arkadaşlarını ziyaret etmek için yola çıkar - Sulphur Creek'teki yaşlı bir adamın yalnızca aşırı soğukta yalnız yürümenin tehlikeleri konusundaki uyarılarını görmezden gelir. Protagonist aşırı zorlu koşulları küçümser ve ateşi söndürüldükten sonra tekrar yakamaz ve donarak ölür.

1902 versiyonunda ise, yapı ve hikaye benzer olsa da hava bu kadar soğuk ve korkunç değildir, köpek protagonisti takip etmez, ateş söndürülmez ve adam (bu versiyonda Tom Vincent adı verilir) yalnızca ciddi donma tehlikesi yaşar ve daha melankolik ama daha bilge biri olmak için hayatta kalır.

"To Build a Fire", insanın doğaya karşı çatışmasını tasvir eden natüralist hareketin sıkça alıntı yapılan bir örneğidir. Ayrıca London'ın Yukon Bölgesi'ndeki kişisel deneyimlerini yansıtır.
"To Build a Fire", Amerikalı yazar Jack London'ın kısa bir hikayesidir. Bu hikayenin iki versiyonu vardır. İlk versiyonu 1902 yılında yayınlanmıştır ve diğeri ise 1908 yılında yayınlanmıştır. 1908 yılında yazılan hikaye, sıklıkla antolojilere konu olmuş bir klasik haline gelirken, 1902 hikayesi daha az bilinmektedir. ... Daha fazla göster
Yazar
Jack London
Dili
Türkçe
Orijinal Dili
İngilizce (English)
Orijinal Başlık
To Build A Fire
Yayınlanma Tarihi
01 Nisan 2019
Yayınevi
Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
Son Baskı Sayısı
9
Eser Hakkında Daha Fazla Bilgi
Sayfa Sayısı 64
ISBN-10 6-052-95786-7
ISBN-13 978-6-0529-5786-8
Boyutları 12,5 x 20,5 cm
Cilt Ciltsiz
Yazar Hakkında
Jack London (1876-1916): Asıl adı John Griffith Chaney olan Jack London, 12 Ocak 1876’da San Francisco’da doğdu. Çocukluğunu anne ve baba sevgisinden mahrum geçirdi. Babası tarafından terk edildikten sonra; California’daki Oakland’da, annesinin ve London soyadını aldığı üvey babasının yanında yetişti. On dört yaşında okulu bırakarak serüven dolu bir hayata başladı. On dokuz yaşına geldiğinde, dört yıllık ortaöğrenimini bir yılda tamamlayarak California Üniversitesi’ne girdi. Ancak öğrenimini yine yarım bıraktı.

İlk kitabı Son of the Wolf (1900; Kurt Kanı) geniş bir okur kitlesine ulaştı. Ona kalıcı bir ün sağlayan yapıtı ise The Call of the Wild (1903; Vahşetin Çağrısı) oldu. Diğer önemli yapıtları arasında White Fang (1906; Beyaz Diş), Iron Heel (1907; Demir Ökçe) ve Burning Daylight (1910; Yanar Gün) sayılabilir. En kalıcı yapıtlarından biri olarak kabul edilen Martin Eden’ın (1909) yanı sıra iki otobiyografik romanı daha vardır: The Road (1907; Yol) ve John Barleycorn (1913). Kitapları yabancı dillere en çok çevrilmiş Amerikalı yazarlardan biri olan London; 22 Kasım 1916’da ardında çok sayıda eser bırakarak hayata gözlerini yumdu.
Jack London (1876-1916): Asıl adı John Griffith Chaney olan Jack London, 12 Ocak 1876’da San Francisco’da doğdu. Çocukluğunu anne ve baba sevgisinden mahrum geçirdi. Babası tarafından terk edildikten sonra; California’daki Oakland’da, annesinin ve London soyadını aldığı üvey babasının yanında yetişti. On dört yaşında okulu bırakarak serüven dolu bi ... Daha fazla göster
Özet
Jack London, Kuzey topraklarını konu alan eserlerinde okurlarını buzla sarmalanmış bir diyarda adım adım gezdirir. Biri 1902’de, öbürü 1908’de yayımlanan ve “Ateş Yakmak” başlığını paylaşsalar da birbirlerinden olay örgüsü yönünden ayrılan iki hikâyeyle, “Yaşama Azmi” adlı üçüncü bir hikâyenin bir araya getirildiği bu derlemede de Jack London insanın buz kaplı doğayla ve kendi benliğiyle yüzleşmesini anlatır. Gençliğinde Klondike bölgesine altın aramaya giden ve soğuğun hüküm sürdüğü bu topraklarda bizzat yaşamış olan London, Alaska’dan Yukon’a, Kolondike’ten Kanada tundralarına kadar yörenin coğrafyasına ve sakinlerine oldukça hâkimdir. Jack London’ın karakterleri Kuzey’in dört bir yanda uzanan bembeyaz topraklarında vahşi doğanın gücüyle amansız bir mücadele halindedir. Doğanın, soğuğun ve pek iyi bilmedikleri bir coğrafyanın pençesinde, hayata tutunmaya çalışırlar. Ve ateş yakmak, bu varoluş mücadelesinin ilk adımıdır.
Jack London, Kuzey topraklarını konu alan eserlerinde okurlarını buzla sarmalanmış bir diyarda adım adım gezdirir. Biri 1902’de, öbürü 1908’de yayımlanan ve “Ateş Yakmak” başlığını paylaşsalar da birbirlerinden olay örgüsü yönünden ayrılan iki hikâyeyle, “Yaşama Azmi” adlı üçüncü bir hikâyenin bir araya getirildiği bu derlemede de Jack London insan ... Daha fazla göster
Tüm Reklamları Kapat
İnceleme Yaz
İncelemeler (2)
Alıntılar (0)
Gönderiler (0)
Öne Çıkan İnceleme
Egemen Özel
İnceleyen10
Jack London her kitabında olduğu gibi bu kitabında da sizi maceranın içine çekmeyi çok iyi başarıyor. Bu kadar kısa bir kitap olmasına rağmen. O karakterin yaşamış olduğu zorlu şartları oturduğunuz yada yattığınız yerden sizin de hissetmenizi sağlıyor. Kitabı okurken ellerim ve ayaklarım aynı karakterin yaşamış olduğu gibi donmuştu. Yutkunmakta zorluk çekiyordum. Acaba bu durumdan nasıl kurtulabilir diye kendi iç sesimle münakaşaya girmiştim. Kitap tüm benliğiyle beni ele geçirmişti. Ve bunu 20 sayfalık bir öykünün başarmış olması gerçekten hayret verici. Benim okudum kitapta 3 farklı öykü bulunmaktaydı.

-Ateş Yakmak (1908)
-Ateş Yakmak (1902)
-Yaşama Azmi

1902`de ve 1908`de çıkan Ateş Yakmak öyküleri birbirilerinden olay örgüsü bakımından , sonu bakımından , karakterlerin yola çıkma nedenleri bakımından birbirinden farklı. Benim için 1902`de çıkan öykü daha güzeldi. Sonundan dolayı mıdır bilmiyorum ama çok daha hoşuma gitti.

Yaşama Azmi ise ıssız bir ortamda insanın yalnızlığını, açlığını , çaresizliğini yaşayan bir adamın hayatta kalma çabası ve bir yandan da her geçen saniye boyunca yitip giden ümidi konu edinilmiş. Bu eserde kesinlikle çok başarılıydı.

Son olarak kitap gerçekten akıcı ve kısa bir öykü kitabıydı zamanınızı değerlendirmek istiyorsanız okuyabilirsiniz. Okuyacaklara keyifli okumalar dilerim.
Bu inceleme Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
9
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
İnceleme
Arda Ateş
Arda Ateş
104K UP
İnceleyen7
Hikaye, doğanın acımasız gücünün incelenmesi ve insan varlığının kırılganlığını keşfiyle sadece büyüleyici olmakla kalmıyor, aynı zamanda baştan sona kadar ustaca gerilim oluşturuyor. Adam ve sadık köpeğiyle birlikte, zorlu karlı ve vahşi doğasına girerken, ateş yakma çabası, doğanın umursamazlığına karşı bir mücadele metaforuna dönüşüyor. Korkunç final ise hikayenin duygusal bir kilit anı olarak dersek, insanlığın kırılganlığını vurguluyor. Bu; gerilim, kaygı ve hayatta kalmanın acı gerçeklerine derin bir anlayış sunan muazzam bir parça olarak karşımızda duruyor. Kısa ama soğuk bir deneyim istiyorsanız aradığınızı bulduk diyebiliriz. İyi okumalar dilerim...
4
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla İnceleme Göster
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close