Tüm Reklamları Kapat
Atatürk Anadolu'da

Atatürk Anadolu'da

1919-1921
Kitap
2023
EA Puanı
10.0 10
7 Kişi
Senin Puanın
Puan Ver
Özet
“Atatürk Anadolu’da adlı bu küçük kitap Milli Mücadelemizin, başından sonuna kadar eksiksiz bir tarihi değildir. Bununla beraber, bu küçük incelemede, Milli Mücadelemizin başlıca olayları üzerinde, güçlükle bulabildiğim resmi ve özel belgelerin ışığı altında, dikkatle durulmuştur. Milli Mücadele tarihimizin her bakımdan aydınlatılabilmesi için, herkesin her şeyden ümit kesmiş bulunduğu mütarekenin ilk altı ayında bir kahramanın neye dayanarak mücadeleye başlamış olduğu, üzerinde durulması gereken bir problemdir. Samsun’a çıkan Mustafa Kemal Paşa’nın bir ‘milli mukavemet’ cephesi kurabilmesi ise Anadolu’ya geçmesinden daha kolay olmamıştır.”

Türk Tarih Kurumu’nun ilk başkanı Tevfik Bıyıklıoğlu, ilk kez 1959’da basılan çalışmasında Kurtuluş Savaşı’nın başlangıç aşamasını, Alman tarihçi Gotthard Jaeschke’nin ‘Türk Milletinin Hürriyet Mücadelesi’ adlı makalesinden hareket ederek, müdafaa-i hukuk cemiyetlerinin kurulması, Mustafa Kemal Paşa’nın Anadolu’ya geçişi, Sovyet Rusya ile işbirliği, İstanbul hükümetlerinin Milli Mücadeleye karşı tutumu ve diğer gelişmeler çerçevesinde ele alıyor.
“Atatürk Anadolu’da adlı bu küçük kitap Milli Mücadelemizin, başından sonuna kadar eksiksiz bir tarihi değildir. Bununla beraber, bu küçük incelemede, Milli Mücadelemizin başlıca olayları üzerinde, güçlükle bulabildiğim resmi ve özel belgelerin ışığı altında, dikkatle durulmuştur. Milli Mücadele tarihimizin her bakımdan aydınlatılabilmesi için, her ... Daha fazla göster
Yazar
Tevfik Bıyıklıoğlu
Dili
Türkçe
Orijinal Dili
Türkçe
Yayınlanma Tarihi
30 Ekim 2023
Yayınevi
İş Bankası Kültür Yayınları
Eser Hakkında Daha Fazla Bilgi
Sayfa Sayısı 128
ISBN-13 9786254295720
Boyutları 15,5 x 23 cm
Son Baskı Tarihi 2023-10-30
Cilt Ciltsiz
Yazar Hakkında
Mehmet Tevfik Bıyıklıoğlu (1891, Çanakkale - 24 Kasım 1961), Türk asker ve siyasetçi.

1905 yılında girdiği Harp Okulu'nu 1908 yılında topçu subayı ve okul birincisi olarak bitirdi. 1911 yılında Trablusgarp Savaşı'na katıldı. 1914 yılında Harp Akademisi'ni birinci olarak bitirdi. 1915 yılında kurmay oldu. I. Dünya Savaşı'nda çeşitli görevlerde bulundu. Temmuz 1920'de Anadolu'ya geçerek Türk Kurtuluş Savaşı'na katıldı. Batı Cephesi Harekât Şubesi Müdürlüğü'ne atandı. Bu görevini savaş sonuna kadar sürdürdü. 1923 yılında başarılarından ötürü Kaymakam rütbesine terfi etti ve Kırmızı şeritli İstiklâl Madalyası ile taltif edildi. Lozan Barış Konferansı'na katılan heyette askeri danışman olarak görev aldı.

18 Mart 1924 tarihinde Genelkurmay Genel Sekreterliği görevine atandı. 1 Mayıs 1924 tarihinde Genelkurmay Başkanlığı Genel Sekreterliği uhdesinde kalmak üzere Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği görevine atandı. 1926 yılında Miralay rütbesine terfi ettikten sonra askerlikten emekli oldu. 9 Kasım 1927'ye kadar sürdürdüğü bu görevinin ardından Moskova Büyükelçiliğine atandı, 4 Kasım 1928 tarihinde ikinci kez Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği getirildi ve 4 Mart 1932 tarihinde bu görevi sona erdi.

Türk Tarih Kurumu'nun başlangıcını oluşturan Türk Tarihi Tetkik Cemiyeti'nin ilk başkanı oldu.

24 Kasım 1961 tarihinde öldü.
Mehmet Tevfik Bıyıklıoğlu (1891, Çanakkale - 24 Kasım 1961), Türk asker ve siyasetçi. 1905 yılında girdiği Harp Okulu'nu 1908 yılında topçu subayı ve okul birincisi olarak bitirdi. 1911 yılında Trablusgarp Savaşı'na katıldı. 1914 yılında Harp Akademisi'ni birinci olarak bitirdi. 1915 yılında kurmay oldu. I. Dünya Savaşı'nda çeşitli g ... Daha fazla göster
Tüm Reklamları Kapat
İnceleme Yaz
İncelemeler (0)
Alıntılar (0)
Gönderiler (0)
Daha Fazla İnceleme Göster
Eseri Ekleyen
SELMAN BEDEL
@jubatus6901276
İnceleme Yaz
Tüm Eserlere Git
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close