Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Eser Ekle İnceleme Ekle
Alıntı & Aforizma Ekle
Paylaşım Yap
Asyalılar Nasıl Sarardı?

Asyalılar Nasıl Sarardı? (Becoming Yellow: A Short History of Racial Thinking)

Irksal Düşüncenin Kısa Tarihi
Kitap
2011
EA Puanı
Puanlanmadı
Senin Puanın
Puan Ver
Tanıtım
"Avrupalılar, Asya’ya ilk ayak bastığında Çinlileri ve Japonları “beyaz” olarak tanımladı. Batı’yla ticaret yapmaya istekliydiler ve Hıristiyanlaşma ihtimalleri vardı.

Ancak 17. yüzyılın sonunda artık yalnızca Avrupalılara “beyaz” denir oldu. 18. yüzyılda bilim insanları, her insan topluluğuna çeşitli renkler atadı ve ırkları bu renklerle tanımladı. Doğu Asyalılar, tek bir ırkın mensupları olarak ele alındı ve onlara toptan “Moğol ırkı” dendi. Bu ırka atanan renk ise sarı oldu.

Dahası, ilerleyen yıllarda, Türk ve Moğol akınlarının hatıraları canlandırılarak “sarı tehlike” tabiri yaratıldı. İşin sonunda “beyaz ırk” diğer ırklar arasında en üstünü, dolayısıyla yönetmeye yazgılı olan ırk olarak görülür oldu. Peki bunlar neden ve nasıl oldu? Ne oldu da Asyalılar sarardı? Asyalıları tanımlamak için neden sarı renk seçildi?

Yazar Michael Keevak, yakın döneme kadar insanlar arasındaki fiziksel farklılıkların nasıl algılandığının ve anlamlandırıldığının izini sürüyor. Asyalılar Nasıl Sarardı? ırksal düşüncenin tarihine bakarak sarılık kavramını keşfediyor. Sarı ırk efsanesinin temelinde, 18. ve 19. yüzyıllarda bilimselleştirilen ırkçılık olduğunu gösteriyor."
"Avrupalılar, Asya’ya ilk ayak bastığında Çinlileri ve Japonları “beyaz” olarak tanımladı. Batı’yla ticaret yapmaya istekliydiler ve Hıristiyanlaşma ihtimalleri vardı. Ancak 17. yüzyılın sonunda artık yalnızca Avrupalılara “beyaz” denir oldu. 18. yüzyılda bilim insanları, her insan topluluğuna çeşitli renkler atadı ve ırkları bu ... Daha fazla göster
Yazar
Michael Keevak
Dili
Türkçe
Orijinal Dili
İngilizce (English)
Orijinal Başlık
Becoming Yellow: A Short History of Racial Thinking
Yayınlanma Tarihi
01 Ocak 2011
Yayınevi
Pinhan Yayıncılık
Eser Hakkında Daha Fazla Bilgi
Sayfa Sayısı 232
ISBN-10 6-258-39372-1
ISBN-13 978-6-2583-9372-9
Boyutları 14 x 22 cm
Son Baskı Tarihi 2024-09-18
Cilt Ciltsiz
Yazar Hakkında
1962’de ABD’de St. Louis, Missouri’de dünyaya geldi. 1984’te Columbia Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde İngilizce ve Tarih lisansını, 1991’de ise Yale Üniversitesi’nde Rönesans Çalışmaları üzerine doktorasını tamamladı.

2001’den bu yana Tayvan Ulusal Üniversitesi’nde Yabancı Diller Departmanı’nda Profesör olarak görev yapmaktadır. Asyalılar Nasıl Sarardı? Irksal DÜşüncenin Kısa Tarihi (Becoming Yellow, A Short History of Racial Thinking, 2011) isimli eseri Beşerî ve Sosyal Bilimler alanında 2013 Academia Sinica Bilimsel Monografi Ödülü'nü kazandı.

Şimdiye kadar yayınlanan diğer kitapları şunlardır: On Saving Face: A Brief History of Western Appropriation (2022); Embassies to China: Diplomacy and Cultural Encounters Before the Opium Wars (2017); The Story of a Stele: China’s Nestorian Monument and Its Reception in the West, 1625-1916 (2008); The Pretended Asian: George Psalmanazar’s Eighteenth-Century Formosan Hoax (2004); Sexual Shakespeare: Forgery, Authorship, Portraiture (2001)
1962’de ABD’de St. Louis, Missouri’de dünyaya geldi. 1984’te Columbia Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde İngilizce ve Tarih lisansını, 1991’de ise Yale Üniversitesi’nde Rönesans Çalışmaları üzerine doktorasını tamamladı. 2001’den bu yana Tayvan Ulusal Üniversitesi’nde Yabancı Diller Departmanı’nda Profesör olarak görev yapmaktadır. ... Daha fazla göster
Tüm Reklamları Kapat
Kişiler
İnceleme Yaz
İncelemeler (0)
Alıntılar (0)
Gönderiler (0)
Daha Fazla İnceleme Göster
Eseri Ekleyen
Mitek Papilio
@MitekPapilio
İnceleme Yaz
Tüm Eserlere Git
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close