Eser Ekle İnceleme Ekle
Alıntı & Aforizma Ekle
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Aptallığın Övgüsü

Aptallığın Övgüsü (Stultitiae Laus)

Kitap
1510
EA Puanı
10.0 10
6 Kişi
Senin Puanın
Puan Ver
Tanıtım
Rönesans Dönemi’yle ortaya çıkan hümanizm akımının en büyük temsilcilerinden biri olan Erasmus, bu kitabı yazarken neye niyetlenmişti? Kulaklarımızın uzun zamandır aşina olduğu gibi “Delilik” miydi (insania) yoksa “Aptallık” mıydı (stultitia) kastettiği?

Aptallık yani saflık ve içtenlik, iyi niyet ve iyi düşünce, doğru söz, dürüstlük, kalpte ne varsa yüze ve dile aynı şekilde yansıma, işte Erasmus’un tanrıça olarak kişileştirdiği Aptallık buydu. Delilik ise bu aptallığın bir parçası olarak ve onun sayesinde ortaya çıkıyordu.

Haksızlığa, yalancılığa, sahtekârlığa, ikiyüzlülüğe, kibre, çok bilmiş görünüp hiçbir şey bilmeyenlere veryansın eden, sivri dilli, keskin dişli ve hayli donanımlı bir din adamı olan Erasmus’un Aptallığın Övgüsü (Stultitiae Laus) adlı bu çok önemli eserini Doç. Dr. Asuman Coşkun Abuagla’nın özenli çevirisiyle okuyabilirsiniz.
Rönesans Dönemi’yle ortaya çıkan hümanizm akımının en büyük temsilcilerinden biri olan Erasmus, bu kitabı yazarken neye niyetlenmişti? Kulaklarımızın uzun zamandır aşina olduğu gibi “Delilik” miydi (insania) yoksa “Aptallık” mıydı (stultitia) kastettiği? Aptallık yani saflık ve içtenlik, iyi niyet ve iyi düşünce, doğru söz, dürüstlük ... Daha fazla göster
Yazar
Desiderius Erasmus
Dili
Türkçe
Orijinal Dili
Latince (Lingua latīna)
Orijinal Başlık
Stultitiae Laus
Yayınlanma Tarihi
19 Haziran 1510
Yayınevi
Koridor Yayınları
Eser Hakkında Daha Fazla Bilgi
Sayfa Sayısı 200
Cilt Ciltsiz
Yazar Hakkında
Desiderius Erasmus 27 Ekim 1466 yılında Rotterdam'da doğduğu tahmin edilmektedir. Erasmus'un babası bir rahipti. Eğitim hayatına başladı ve Okul Ortak Yaşam Kardeşliği cemaatinde hümanist düşüncelere yakınlık duymaya başladı.

Ailesinin ve kardeşlerinin ona uygun gördüğü manastır hayatını benimsemese de karşı çıkmadı. 1492 yılında papazlığa atandı. manastır yaşamı edebiyat alanında çalışmalar yapmasına engel olmasa da bireysel özgürlük tutkusunu uyandırdı. 2 yıl sonra Manastır'dan ayrıldı ve Cambrai piskoposunun sekreteri oldu.

Kısa süre sonra ilahiyat eğitimi için Paris Üniversitesine girdi. Erasmus Paris'te hümanistler ile tanışma fırsatı buldu. Frankların Kökenleri ve Yaşam Tarzları Üzerine isimli makalesi ile ismini duyurmayı başardı. Bu dönemde bir çok el yazması kitap hazırladı. Bu eserler arasında Teklifsiz Konuşmalar Erasmus'un en önemli eserleri arasında yer aldı.

Kuzey Avrupa Rönasans'ının önemli ustalarından olan Erasmus'un tek isteği rahat bir çalışma ortamıydı. Bir öğrencisinin isteği işe İngiltere'ye gitti. Dönemin soylu insanları ile tanışması onun sık sık İngiltere'ye gitmesine neden oldu. Yaşamı süresince Plinius ve Seneca gibi önemli Latin yazarların eserlerini derledi ve Yunan edebiyatından çeviriler ile uğraştı.

1500 yılında İngiltere'den ayrıldı ve Eski Sözler isimli atasözleri derlemesini yaptı. Fransa'da bir süre yaşayarak Yunanca'sını ilerletme şansını yakaladı. Din üzerine olan düşüncelerini Hristiyan Savaşçının El Kitabı isimli eserini yazdı.

İtalya'da papalık çevresinde bir sürü dost edinmesine rağmen İngiltere'ye döndü. Burada Deliliğe övgü isimli eserini yazdı. Bu eserinde muhteşem zekasını ortaya koydu. Cambridge Üniversitesinde Yunanca dersler verdi.

Papa III. Paulus tarafından Deventer başrahip unvanı verildi. Erasmus yapıtlarını Latince olarak kaleme aldı. Sevgili Tanrı isimli eseri ise Flemenkçey'di. Erasmus Hümanizm'in öncülerinden biriydi.
Desiderius Erasmus 27 Ekim 1466 yılında Rotterdam'da doğduğu tahmin edilmektedir. Erasmus'un babası bir rahipti. Eğitim hayatına başladı ve Okul Ortak Yaşam Kardeşliği cemaatinde hümanist düşüncelere yakınlık duymaya başladı. Ailesinin ve kardeşlerinin ona uygun gördüğü manastır hayatını benimsemese de karşı çıkmadı. 1492 yılında pap ... Daha fazla göster
Özet
Deliliğe Övgü, üzerinde profesör cübbesi, başında zilli soytarı külahı olan Delilik Tanrıçası Stultitia’nın (Yunanlıların deyişiyle Môria) kendini tanıtmasıyla başlar. Stultia, annesi Neotes (Gençlik) ile babası Plutus’un (Zenginlik) birleşmesiyle kutlu ruhların sonsuz bir mutlulukla yaşadığı cennet olan Ruhlar Adasında doğmuştur. Methe (Sarhoşluk) ve Apaedia (Cehalet) sütanneliğini yapmıştır. En büyük yardımcıları; evlilik ve üremenin destekçisi Anoia (Kaçıklık), her türlü badireyi atlatıp boşanmanın ardından ikinci kez evlilik yapmanın destekçisi ve ihtiyarlığın eşlikçisi Lethe (Unutkanlık), soylu meclisinin demirbaşı Kolakia (Dalkavukluk), Stultitia’nın sahneye çıkmasında da büyük rol oynayan, doğanın en büyük armağanı Philautia (Kendini Beğenmişlik), aşıkların kutsal kaynağı Hedone (Haz), ruhun en büyük tutkusu Tryphe (Şehvet), insan söz konusu olduğunda doğanın tavrı olan Hypnos ( Derin Uyku), özellikle keşişlerin tevazu ve yoksulluğu kutsamalarındaki davranışlarının kaynağı Komos (Taşkınlık) ve filozof kandilinden nasiplenmeyi aklından bile geçirmeyen Misoponia’dır (Tembellik).

Delilik “gerçek, kutlu bilgelik deliliktir” ve “kendini bilge sanmak yani budalalık gerçek deliliktir” temaları arasında bir insanlık geçidi sunar. Stultitia’nın hedefinde krallar, filozoflar, hatipler, avukatlar, şairler ve yazarlar, kilise ve ilahiyatçılar, azizler, keşişler, hekimler, kumarbazlar, simyacılar, avcılar, Erasmus’un kendisi kısaca yardımcılarının imkanından sınırsızca yararlanan beşeriyet vardır. Bir maymuncuk görevi gören delilik, çocukluktan yaşlılığa, dostluktan aşka ve evliliğe, savaştan siyasete, bilimden edebiyata ve din kurumlarına hayatın her aşamasında kendine yer bulur. Dünyada, her dakika aklın hizmetinde olan ve deliliğin herhangi bir türüne tutulmamış bir kimsenin varlığını sürdürmesi söz konusu olamaz. Böylesi bir gayeyle çalışan bilgeler neşe ve mutluluk kaynağı olan delilikten mahrum kaldıklarından dolayı belli bir süre sonra hayatlarına son verirler.
Deliliğe Övgü, üzerinde profesör cübbesi, başında zilli soytarı külahı olan Delilik Tanrıçası Stultitia’nın (Yunanlıların deyişiyle Môria) kendini tanıtmasıyla başlar. Stultia, annesi Neotes (Gençlik) ile babası Plutus’un (Zenginlik) birleşmesiyle kutlu ruhların sonsuz bir mutlulukla yaşadığı cennet olan Ruhlar Adasında doğmuştur. Methe (Sarhoşluk) ... Daha fazla göster
Tüm Reklamları Kapat
Kişiler
İnceleme Yaz
İncelemeler (1)
Alıntılar (0)
Gönderiler (0)
İnceleme
Can Ensen
Can Ensen
119K UP
İnceleyen10
15.yy'da yazılan ve hicivlerle dolu olan bir kitap. Erasmus, mitolojik öğeleri kullanarak öğretmenleri, okulları, hukukçuları, stoacıları, papazlar, rahipler, yeni ahit eski ahit gibi toplumun her noktasına değinerek eleştirilmiştir
6
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla İnceleme Göster
Eseri Ekleyen
Can Ensen
@seolyn
İnceleme Yaz
Tavsiyelere Git
Tüm Eserlere Git
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close