Eser Ekle İnceleme Ekle
Alıntı & Aforizma Ekle
Paylaşım Yap
Altıncı Koğuş

Altıncı Koğuş (Палата № 6)

Kitap
1892
EA Puanı
9.8 10
20 Kişi
Senin Puanın
Puan Ver
Tanıtım
Rus yazar Çehov bir taşra kasabasındaki akıl hastanesinde geçen bu novellasında, eğitimli bir hasta olan İvan Dmitriç ile Doktor Andrey Yefimıç arasındaki felsefi çatışmaya odaklanır. İvan Dmitriç maruz kaldıkları adaletsizliğe, içinde yaşamaya zorlandıkları berbat koşullara karşı çıkarken, Andrey Yefimıç bunları görmezden gelmekte ısrar eder ve durumu değiştirmek için kılını bile kıpırdatmaz. Doktor sonunda içine düştüğü “felsefi” yanılgının farkına vardığında ise artık iş işten geçmiştir. Altıncı Koğuş, Rusya’nın ve ülkenin sorunlarıyla ilgilenmek yerine onları uzaktan izlemeyi tercih eden elit Rus aydınının “deliliği”nin simgesidir.
Rus yazar Çehov bir taşra kasabasındaki akıl hastanesinde geçen bu novellasında, eğitimli bir hasta olan İvan Dmitriç ile Doktor Andrey Yefimıç arasındaki felsefi çatışmaya odaklanır. İvan Dmitriç maruz kaldıkları adaletsizliğe, içinde yaşamaya zorlandıkları berbat koşullara karşı çıkarken, Andrey Yefimıç bunları görmezden gelmekte ısrar eder ve du ... Daha fazla göster
Yazar
Anton Çehov
Dili
Türkçe
Orijinal Dili
Rusça (русский язык)
Orijinal Başlık
Палата № 6
Yayınlanma Tarihi
14 Kasım 1892
Yayınevi
Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
Eser Hakkında Daha Fazla Bilgi
Sayfa Sayısı 68
ISBN-10 6-052-95156-7
ISBN-13 978-6-0529-5156-9
Boyutları 12,5 x 20,5 cm
Cilt Ciltsiz
Yazar Hakkında
Anton Pavloviç Çehov(29 Ocak 1860), Rus oyun ve kısa öykü yazarıdır. Kısa öykü alanında tarihteki en büyük yazarları arasında sayılmaktadır. Oyun yazarı olarak kariyerinde dört klasik eser üretmiş ve en iyi kısa öyküleri, yazarlar ve eleştirmenler tarafından olumlu eleştiriler almıştır.
Tüm Reklamları Kapat
Kişiler
Kapak Tasarımı
Yayına Hazırlık
İnceleme Yaz
İncelemeler (2)
Alıntılar (4)
Gönderiler (0)
İnceleme
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye İnceleyen10
Akıl hastanesinde doktor Andrey Yefimiç ile akıl hastası İvan Dmitriç arasında geçen felsefi-toplumsal konuşmalar. Çehov bu eserinde bir bakıma Çarlık Rusyasının yıkılış sürecine girdiği son dönemlerinde insanın içindeki buğranı, yalnızlığı, karamsarlığı ve aynı zamanda korkuyu da işlemiş.
11
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Öne Çıkan İnceleme
Egemen Özel
İnceleyen10
Anton Çehov’un “Altıncı Koğuş” adlı eseri, bir akıl hastanesinde geçen derin bir insanlık ve toplum eleştirisidir. Çehov, bu kısa romanında, bir köy hastanesinin akıl hastaları için ayrılmış bölümü olan Altıncı Koğuş’ta yaşanan olayları ve bu koğuşta bulunan doktor Andrey Yefimiç’in içsel yolculuğunu anlatır. Yefimiç, görevini mekanik bir şekilde yerine getirirken, zamanla hastalarla, özellikle de Ivan Dmitriç ile derin felsefi sohbetlere dalar. Bu sohbetler, Yefimiç’i hayatını ve çevresindeki dünyayı sorgulamaya iter, ancak bu sorgulama, doktor için hiçte iyi olmayacaktır.

Çehov, bu eserinde, akıl hastalığı kavramını, toplumun dayattığı normlar ve bireyin içsel özgürlüğü arasındaki çatışmayı ele alırken, aynı zamanda toplumun duyarsızlığına, bürokrasiye ve insan hayatının değersizleştirilmesine de güçlü bir eleştiri getirir. Normalliğin toplum tarafından tanımlandığını ve sorgulamanın, bazen en tehlikeli delilik biçimi olabileceğini etkileyici bir şekilde gösterir. Çehov’un akıcı dili ve derin karakter analizleri, bu kısa eseri, edebiyatın unutulmaz yapıtlarından biri haline getiriyor.
Bu inceleme Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
7
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla İnceleme Göster
Eseri Ekleyen
Hasan Enver Mert
@hircus5770288
İnceleme Yaz
Tavsiyelere Git
Tüm Eserlere Git
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close