Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Alevi ve Bektaşi İnançlarının İslam Öncesi Temelleri

Alevi ve Bektaşi İnançlarının İslam Öncesi Temelleri

Kitap
2015
EA Puanı
10.0 10
1 Kişi
Senin Puanın
Puan Ver
Tanıtım
Eser, Türkler'in İslamiyet'i kabul etmesinden önce Budizm, Maniheizm ve Zerdüştizm gibi farklı dinlere ve Şamanizm gibi muhtelif inançlara dahil olmalarına ek olarak bu gibi dinlerden etkilendiklerini söylemektedir. Bu etkileneme ise, çeşitli kült ve inançları da beraberinde getirmiştir. Alevi ve Bektaşi menkıbelerinde/anlatılarında bahsedilen etkilenme ile gelen inançlara rast gelinmektedir. Ahmet Yaşar Ocak ise, bu inançların izlerini sürmektedir.
Yazar
Ahmet Yaşar Ocak
Dili
Türkçe
Orijinal Dili
Türkçe
Yayınlanma Tarihi
01 Şubat 2015
Yayınevi
İletişim Yayınları
Eser Hakkında Daha Fazla Bilgi
Sayfa Sayısı 312
ISBN-13 978-9-7547-0783-0
Boyutları 13 x 19,5 cm
Cilt Ciltsiz
Yazar Hakkında
Ahmet Yaşar Ocak lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi Tarih Bölümü'nde tamamladıktan sonra Hacettepe Üniversitesi Tarih Bölümü'nde master ve Strasbourg Üniversitesi Türkoloji Bölümü'nde de doktora yaptı. Halen Hacettepe Üniversitesi Tarih Bölümü'nde öğretim üyesi olan Ocak, özellikle Heterodoks İslam'a dair çalışmaları ile tanınıyor. Ocak'ın 1980'lerden bu yana yayımlanan eserlerinin arasında Babailer İsyanı, Bektaşi Menakıbnamelerinde İslam Öncesi İnanç Motifleri, İslam Türk İnançlarında Hızır yahut Hızır İlyas Kültü, Osmanlı İmparatorluğu'nda Marjinal Sufilik: Kalenderiler, Kültür Kaynağı olarak Evliye Menakıbnameleri, Türk Folklorunda Zındıklar ve Mülhidler(Tarih Vakfı, 1998), Türkler, Türkiye ve İslâm (İletişim Yayınları, 1999) ve Alevî ve Bektaşî İnançlarının İslâm öncesi Temelleri (İletişim Yayınları, 2000) de bulunuyor.
Ahmet Yaşar Ocak lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi Tarih Bölümü'nde tamamladıktan sonra Hacettepe Üniversitesi Tarih Bölümü'nde master ve Strasbourg Üniversitesi Türkoloji Bölümü'nde de doktora yaptı. Halen Hacettepe Üniversitesi Tarih Bölümü'nde öğretim üyesi olan Ocak, özellikle Heterodoks İslam'a dair çalışmaları ile tanınıyor. Ocak'ın 1980 ... Daha fazla göster
Özet
Kitap, yazarın eser boyunca kullandığı kaynaklarını tanıtması ile başlamaktadır. Bu durumun çalışmanın özgünlüğünü desteklediğini ve yazarın ana kaynaklara hakim olduğunu okuyucuya hissettirdiğini düşünmekteyim. Bunun ardından Türkler'in İslamiyet öncesinde mensup olduğu dinlerin (Eski Türk İnançları, Şamanizm, Uzak Doğu Dinleri, İran Dinleri, Hıristiyanlık, vb.) kısa bir tarihçesini verdikten sonra bu dinlerin Türkler ile bağlantısına değinilmektedir. Bu bölüm giriş kısmını oluştururken, kitabın birinci bölümünü "Eski Türk Dinleri Kaynaklı Motifler" başlığı teşkil etmektedir. Burada yazar dağ, tepe, ağaç, kaya gibi çeşitli kültlerden bahsetmektedir. İkinci bölüm, "Şamanizm Kaynaklı İnanç Motifleri" başlığını taşımakta ve Şamanizm'e atfedilen bazı doğaüstü yetenekler açıklanmaktadır. Kitabın üçüncü bölümü "Uzak Doğu ve İran Dinleri Kaynaklı İnanç Motifleri" başlığı ile karşımıza çıkmaktadır. Burada bu dinlerin inanç motifleri açıklanmaktadır. Son bölüm ise, "Kitab-ı Mukaddes Kaynaklı İnanç Motifleri" başlığındadır ve Hıristiyanlık ve Yahudilikte bulunan insanüstü olaylara değinilmektedir. Buraya kadar anlatılanlar yapılırken her bölümde Alevi-Bektaşi menkıbelerinden örnekler verildiğini ve bunun bir sistematik içerisinde yapıldığını her daim göz önünde bulundurmamız gerekmektedir.
Kitap, yazarın eser boyunca kullandığı kaynaklarını tanıtması ile başlamaktadır. Bu durumun çalışmanın özgünlüğünü desteklediğini ve yazarın ana kaynaklara hakim olduğunu okuyucuya hissettirdiğini düşünmekteyim. Bunun ardından Türkler'in İslamiyet öncesinde mensup olduğu dinlerin (Eski Türk İnançları, Şamanizm, Uzak Doğu Dinleri, İran Dinleri, Hıri ... Daha fazla göster
Tüm Reklamları Kapat
Kişiler
İnceleme Yaz
İncelemeler (0)
Alıntılar (0)
Gönderiler (0)
Daha Fazla İnceleme Göster
Eseri Ekleyen
İnceleme Yaz
Tüm Eserlere Git
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close