Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Eser Ekle İnceleme Ekle
Alıntı & Aforizma Ekle
Paylaşım Yap
Aklın İşlevi

Aklın İşlevi (The Function of Reason)

Kitap
2019
EA Puanı
Puanlanmadı
Senin Puanın
Puan Ver
Tanıtım
Alfred North Whitehead'in başyapıtı Süreç ve Gerçeklik ile aynı yıl yayımladığı ve onun tamamlayıcısı olan Aklın İşlevi, evrim ve kültür sürecinde Aklın rolü ve yerini sorguluyor.
Elinizdeki eserinde Whitehead, en genel anlamda Aklın İşlevinin, ‘Yaşam Sanatını Yükseltmek' olduğunu; bu yüzden hayatta kalmanın ya da salt yaşamanın yeterli olmadığını, iyi yaşamak ve daha iyi yaşamak gerektiğini söyler. Bu, bir anlamda insanın, tüm işlevleriyle Aklın kendini gerçekleştirmesini engelleyen yaşamın tekdüzeliğini bir kenara bırakarak daima daha iyinin peşinde olacağı bir serüvenin adıdır. Zira yaşamın anlamı, ‘tekdüzeliğe' karşı ‘yeni mükemmellikler arama' anlamında bir ‘serüven'dir. Aynı zamanda bu ‘serüven', Aklın tüm işlevlerini gerçekleştirmesi demektir. Tüm yönleriyle Aklın işlevlerini yerine getiremediği, yani serüvensiz bir insan, tam bir çürüme içindedir.
A. N. Whitehead'in ‘Otobiyografi'si, A. D. Ritchie'nin ‘Spekülatif Akıl Savunması' ile birlikte çevirmen Kevser Çelik'in ‘Tercüme, Medeniyet ve Aklın İşlevi' yazılarını da içeren eser, Whitehead felsefesini ve Aklın İşlevini anlamada okura kılavuzluğa taliptir.
Alfred North Whitehead'in başyapıtı Süreç ve Gerçeklik ile aynı yıl yayımladığı ve onun tamamlayıcısı olan Aklın İşlevi, evrim ve kültür sürecinde Aklın rolü ve yerini sorguluyor. Elinizdeki eserinde Whitehead, en genel anlamda Aklın İşlevinin, ‘Yaşam Sanatını Yükseltmek' olduğunu; bu yüzden hayatta kalmanın ya da salt yaşamanın yeterli olma ... Daha fazla göster
Yazar
Alfred North Whitehead
Dili
Türkçe
Orijinal Dili
İngilizce (English)
Orijinal Başlık
The Function of Reason
Yayınlanma Tarihi
01 Ekim 2019
Yayınevi
Fol Kitap
Son Baskı Sayısı
2
Eser Hakkında Daha Fazla Bilgi
Sayfa Sayısı 120
ISBN-10 6-056-96430-2
ISBN-13 978-6-0569-6430-5
Boyutları 13,5 x 21 cm
Son Baskı Tarihi 2022-06-29
Cilt Ciltsiz
Yazar Hakkında
Alfred North Whitehead (15 Şubat 1861 – 30 Aralık 1947), İngiliz bir matematikçi ve filozoftur. Mantıksal pozitivizm olarak bilinen felsefi akımın ve Viyana Çevresi olarak adlandırılan filozoflar grubunun içinde yer alan önemli isimlerden birdir. Ramsgate, Kent, Birleşik Krallık'ta doğdu, Cambridge, Massachusetts, ABD'de öldü. 1880–1910 arasında matematik üzerinde çalıştı. 1910–24 arasında fizik, bilim felsefesi, eğitim pratik ve teoriği üzerine çalışmalarda bulundu. 1924–47 arasında daha önce hiç düşünmediği bir dalda Harvard Üniversitesi'nde felsefe profesörü oldu, metafizik hakkında yazdı. Bertrand Russell'la beraber Principia Mathematica kitabını yazdı. Tanrı'yı İbrahimi dinlerden daha farklı bir şekilde anladığı iddia edilse de, eserlerinde semavi dinlerden esintiler mevcuttur.
Alfred North Whitehead (15 Şubat 1861 – 30 Aralık 1947), İngiliz bir matematikçi ve filozoftur. Mantıksal pozitivizm olarak bilinen felsefi akımın ve Viyana Çevresi olarak adlandırılan filozoflar grubunun içinde yer alan önemli isimlerden birdir. Ramsgate, Kent, Birleşik Krallık'ta doğdu, Cambridge, Massachusetts, ABD'de öldü. 1880–1910 arasında ma ... Daha fazla göster
Tüm Reklamları Kapat
Kişiler
İnceleme Yaz
İncelemeler (0)
Alıntılar (0)
Gönderiler (0)
Daha Fazla İnceleme Göster
Eseri Ekleyen
Ömer Berkay
@eldarion
İnceleme Yaz
Tüm Eserlere Git
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close