Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
5. Enternasyonal İçin

5. Enternasyonal İçin

Kitap
2007
EA Puanı
10.0 10
5 Kişi
Senin Puanın
Puan Ver
Özet
“Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiç birimiz!” Bu kitabın bir cümlelik özeti bu…
Kapitalizm bir dünya sistemidir. Kurbanlarının onun saldırısına etkin bir biçimde karşı koyabilmeleri, aynı ölçekte örgütlenebilmelerine bağlı. Oysa halkaların “enternasyonalizmi” her zaman sermayenin dünya ölçeğinde yayılmasına eşlik eden, kapitalizmin “eşitsiz gelişim yasası”nın” ortaya çıkardığı ciddi sorunlarla yüzleşmek zorunda kaldı, kalıyor.
Kimi toplumlar yaşadığını kendine özgü var sayarak biatı tercih ederken kimi toplumlar biat edenlerin alın teri üzerinden yaratılan refaha aldanıp göreli cennetin içinde hapsolmayı ve dışında kalan feryada karşı üç maymunu oynamayı tercih ediyor.
Fakat çember daralıyor. Hem de küresel ölçekte her emekçi için… Kapitalizmin vahşi doğasından kaçış yok. Hele ki tarafsızlık hiç… Çünkü gölgesini dahi satamadığı ağacı kesen sistemin adıdır kapitalizm. Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiç birimiz…
“Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiç birimiz!” Bu kitabın bir cümlelik özeti bu… Kapitalizm bir dünya sistemidir. Kurbanlarının onun saldırısına etkin bir biçimde karşı koyabilmeleri, aynı ölçekte örgütlenebilmelerine bağlı. Oysa halkaların “enternasyonalizmi” her zaman sermayenin dünya ölçeğinde yayılmasına eşlik eden, kapitalizm ... Daha fazla göster
Yazar
Samir Amin
Dili
Türkçe
Orijinal Dili
İngilizce (English)
Yayınlanma Tarihi
01 Nisan 2007
Yayınevi
Maki Basın Yayın
Eser Hakkında Daha Fazla Bilgi
Sayfa Sayısı 185
Cilt Ciltsiz
Yazar Hakkında
Samir Amin, 1931’de Kahire’de doğdu ve Fransız Lisesi’nde eğitim aldı. 1952’de Paris’te siyaset bilimi eğitimini tamamladı. 1957’de politik ekonomi doktorasının yanı sıra Institut de Statistiques ile Institut d'Etudes Politiques’te lisans eğitimini bitirdi.
Paris’te kaldığı dönemde Fransa Komünist Partisi’ne katıldı ve diğer öğrencilerle birlikte Étudiants Anticolonialistes adlı dergiyi çıkardı. Ardından Mısır’a dönerek Nasır rejiminde, Ekonomik Yönetim Enstitüsü’nde görev aldı.

1960’ta Mısır’dan ayrılarak yeni bağımsızlığını kazanan Mali’de üç yıl boyunca Planlama Bakanlığı’nda çalıştı. 1970-1980 yılları arasında Birleşmiş Milletler Afrika Ekonomik Kalkınma ve Planlama Enstitüsü’nde yöneticilik yaptı. 1980’de Üçüncü Dünya Forumu’nun Afrika bürosunun başına geçti.
Emperyalizm, sömürgecilik, modernitenin krizi, siyasal İslam ve toplumsal hareketler üzerine çalışmalar yapan Amin’in pek çok makalesi ve kitabı Türkçe ’ye çevrildi. Ağustos 2018'de Paris'te 86 yaşında öldü.
Samir Amin, 1931’de Kahire’de doğdu ve Fransız Lisesi’nde eğitim aldı. 1952’de Paris’te siyaset bilimi eğitimini tamamladı. 1957’de politik ekonomi doktorasının yanı sıra Institut de Statistiques ile Institut d'Etudes Politiques’te lisans eğitimini bitirdi. Paris’te kaldığı dönemde Fransa Komünist Partisi’ne katıldı ve diğer öğrencilerle bi ... Daha fazla göster
Özet
Sermayenin stratejilerinin küreselleşmesi, kurbanlarının karşı stratejilerinin de küreselleşmesini gerektiriyor. Öyleyse halkların sermayeye karşı mücadelelerine etkin bir çerçevede oluşturacak, mücadelelerinin birliğini sağlayıp, başarısını kolaylaştıracak yeni bir enternasyonal neden tasavvur edilmesin.
Benim bu soruya verdiğim cevap herhangi tereddüde yer olmayacak tarzda olumlu ama böyle bir enternasyonalin 2. 3. 4. gibi değil de 1. Enternasyonal gibi tasarlanması kaydıyla.
Başka türlü ifade etmek istersek, çeşitlilik içinde birliktelikten yana mücadele eden herkese açık, yeni bir uluslararası işçiler derneği neden mümkün olmasın. Bu anlayışın gereği ve mücadelenin sonucu tasarlanmış sosyalizmin veya komünizmin önceden yapılmış bir tanımı olmamalıdır.
Elbette bu öneri, kurulması arzulanan topluma dair teorik anlayışların formülasyonunu dışlamaz, tam tersine onların mümkün olan tam bir açıklıkla ifade edilmelerini gerektirir ama bunlardan birinin doğru ve geçiş aşamalarını tanımlama tekeline sahip olmasını dışlar.
Sermayenin stratejilerinin küreselleşmesi, kurbanlarının karşı stratejilerinin de küreselleşmesini gerektiriyor. Öyleyse halkların sermayeye karşı mücadelelerine etkin bir çerçevede oluşturacak, mücadelelerinin birliğini sağlayıp, başarısını kolaylaştıracak yeni bir enternasyonal neden tasavvur edilmesin. Benim bu soruya verdiğim cevap herha ... Daha fazla göster
Tüm Reklamları Kapat
Kişiler
İnceleme Yaz
İncelemeler (1)
Alıntılar (0)
Gönderiler (0)
İnceleme
Esat Kudret
Esat Kudret
111K UP
İnceleyen
1
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla İnceleme Göster
Eseri Ekleyen
esat kudret
@iguana9288238
İnceleme Yaz
Tasviyelere Git
Tüm Eserlere Git
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close