Dünya Üzerinde Yaşayan En Yaşlı Organizmalar!
Hayvanlar bazı zamanlar Güney Afrika'da yaşayan 2000 yaşındaki dev baobab ağaçları içerisindeki oyuklarda uyurlar. İnsanlar da kimi zaman ağaçları çeşitli nedenlerle kullanırlar: bir tuvalet olarak, hapishane olarak ve hatta içki barı olarak! Fotoğrafçı Rachel Sussman, Dünya etrafında dolaşarak antik ağaçlar ve diğer yaşlı organizmaları fotoğrafladı ve bunları tek bir kitapta topladı: Dünya Üzerindeki En Yaşlı Canlılar
Bilim insanları, yeryüzünde yaşayan en yaşlı canlının Actinobacteria cinsi bakteriler olduğu kanısında. Bu canlılar, Sibirya'nın buzulları içerisinde son 600.000 yıldır donmuş vaziyette bulunuyor. Ancak yaşlı organizmalar, Dünya üzerindeki her kıtada bulunabiliyor: Antarktika'da bulunan 5500 yaşındaki yosunlardan, Akdeniz'in 100.000 yaşındaki deniz çayırlarına, Mojave Çölü'nün 12.000 yaşındaki katranruhu otlarına, 43.600 yaşında olan ve sadece tek bir bireyi hayatta olan Tazmanya lomatyalarına kadar...
Kitapta insanların bu organizmaları bulabilmesi için bir harita da bulunuyor. Ayrıca bu canlıların ömürleri, kozmik, jeolojik ve antropolojik açılardan da ele alınıyor. Örneğin Akdeniz'deki o deniz çayırları, insanların ataları Afrika'dan dışarıya ilk defa ayakarını basmaya başladıklarında henüz yeni yeni doğuyorlardı.
Sussman, Dünya etrafında dolaşarak düzinelerce organizmayı fotoğrafladı; bu süreçte kimi zaman hayatını, kimi zamansa bazı organlarını riske etti. Grönland'da kaybolması, bileğini Sri Lanka'da kırması, süreç içerisinde dalış yapmayı öğrenmesi, böylece Tobago'daki antik beyin mercanlarını fotoğraflayabilmesi gibi konular kitabı daha da ilgi çekici kılıyor.
Kitap içerisinde insanların bu organizmalarla etkileşimine de bolca değiniliyor. Bu canlıların çoğu ya çok nadir bulunuyor, ya da tükenme tehdidi altındalar. Güney Afrika'da bulunan 13.000 yaşındaki yer altı ormanları (kütlelerinin çoğu yerin altında bulunan bu ağaçlar, bölgede çok sık meydana gelen yangınlara karşı bir savunma mekanizması olarak bu özelliği evrimleştirmişler), insanlar yeni yollar ve alanlar yapabilsin diye düzenli olarak zehirlenerek yok ediliyorlar. Florida'da metamfetamin tüketerek kafayı çeken gençler, 3.500 yaşındaki yaşlı bir selvi ağacını ateşe veriyorlar ve yerle bir ediyorlar. Sussman'ın bu konuyla ilgili şu sözleri ise düşündürücü ve etkili: "Yaşlı olmak, ölümsüz olmak anlamına gelmiyor."
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 3
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Çeviri Kaynağı: Wired | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 03/01/2025 06:08:30 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2193
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.
This work is an exact translation of the article originally published in Wired. Evrim Ağacı is a popular science organization which seeks to increase scientific awareness and knowledge in Turkey, and this translation is a part of those efforts. If you are the author/owner of this article and if you choose it to be taken down, please contact us and we will immediately remove your content. Thank you for your cooperation and understanding.