TAVI Nedir?

- Blog Yazısı
Tavi nedir?[1], [1] TAVI, (Transcatheter Aortic Valve Implantation) ciddi bir ameliyata gerek kalmadan, ameliyatsız aort kapağının (kalp kapağı) değiştirilmesidir. Aort kapak darlığı (Aort Stenozu) olan kişilerde ve yüksek ameliyat riski olan kişilerde uygulanması tercih edilen bir işlemdir. TAVI işlemi öncesinde hastanın uygulama için hazırlanması gerekir. Kalbin kasılma gücü, kapağın çapı, kireçlenme şiddeti gibi noktaların değerlendirilmesi önemlidir. Ölçümlerin doğru bir şekilde yapılması için TAVİ işlemi öncesinde Transesofageal Ekokardiyografi uygulanması uzman tarafından önerilir. İşlem sırasında kapağın Transesofageal Ekokardiyografi ile sürekli olarak izlenmesi önemlidir. İşlem öncesinde dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise koroner arterlerde darlık olup olmadığının tespit edilmesidir. Arterlerde darlık olması durumunda tedavi edilmesi şarttır.
Tavi İşlemi Nasıl Yapılır?
TAVI işlemi, herhangi bir ameliyata gerek kalmadan lokal anestezi altında yapılmaktadır.
Aç karnına yapılan bu işlemde, hasta kateter laboratuvarına alınarak işleme başlanır.
Yeni kapağın yerleştirilmesi sırasında nabzın kontrol altında tutulması için kalbe geçici bir pil yerleştirilir.
Kasık bölgesi antiseptik bir solüsyonla temizlenip, atardamar içinden girilerek yapılan TAVI işleminde, kasık bölgesinde küçük bir kesi açılır.
Bu keşiden, kapağın yerleşeceği genişlikte plastik bir hortum veya kılıf yerleştirilir.
Sonrasında kasıktan kalbin sol karıncığına kadar bir tel iletilir.
Kasık bölgesinden kalbe ulaşmak için kullanılacak olan bölgedeki damarlarda herhangi bir tıkanıklık mevcutsa, hasta bu işlem için uygun görülmez.
İhtiyaç duyulması durumunda kapak yerleştirilmeden önce balon yardımıyla genişletilme işlemi yapılır.
Bu işlem sonrasında kasık bölgesinden taşıyıcı bir sistem ile kapak, aort kapak seviyesine kadar iletilir.
Uzmanın gerekli kontrolleri yapması sonucunda kapak uygun bölgeye yerleştirilir.
Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.
Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.
Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.
Anjiyografik ve ekokardiyografik değerlendirme yapılmasının ardından eğer sonuç olumlu yöndeyse, kasık damarları kontrol edilir.
Kasık damarlarında herhangi olumsuz bir durumun gözlemlenmemesi durumunda kasık bölgesi özel cihaz yardımıyla kapatılır ve işlemi tamamlamak için gerekli diğer uygulamalar yapılır.
İşlem bittikten sonra hasta yoğun bakım servisine alınır ve bir süre burada gözlemlenir.
Olumsuz bir semptomun yaşanmaması durumunda hasta yoğun bakım servisinden normal odaya alınır.
TAVI İşlemi Hangi Hastalarda Kullanılır?
Ameliyatsız aort kapağı değişim yöntemi olan TAVI,
Ameliyat şansı olmayan hastalarda,
Ameliyat riski yüksek olan hastalarda,
Aort kapağında kireçlenme görülen hastalarda,
Aort kapak kısmında bozulma meydana gelen hastalarda,
Ameliyat riski orta seviyede yüksek olan hastalarda,
Ameliyat risklerini ortadan kaldıran, ameliyatsız bir tedavi seçeneği olarak uygulanmaya başlamıştır.
TAVİ İşlemi Ne Kadar Sürer?
Yapılan işleme ve hastanın durumuna göre değişiklik gösteren TAVİ işlemi, ortalama olarak 45 dakika ile 1.5 saat civarında sürebilmektedir. Bu işlem, bazı hususlara göre değişiklik gösterebilir.
TAVI İşlemi Sonrası Neler Yapılmalıdır?
TAVI işleminde, kasıktan veya bir kesi açılarak işlem yapılabilmektedir. TAVI işlemi yaklaşık olarak 45 dakika sürer. Kasıktan yapılan işlemlerde, damarların tıkalı olması durumunda direkt olarak aort damarından, göğüsten veya kalp kasından kalbe giriş yapılabilir. Giriş işleminden sonra kapak değişimi yapılır. TAVI işlemi, ameliyat riski yüksek olan hastalarda, hayatta kalma şansı sağlayan bir tedavi yöntemi olarak yaygın bir şekilde tercih edilir. Bu işlem sonrasında hasta birkaç gün müşahede altında tutulur ve bir sorun görülmediği takdirde hasta taburcu edilir. Taburcu olduktan sonra doktorunuzun yazmış olduğu ilaçları düzenli olarak kullanmanız gerekir. İşlemden sonra düzenli aralıklarla uzman kontrolünden geçilmesi önemlidir.

TAVİ Yöntemi Riskleri Nelerdir?
TAVİ işleminin, ileri yaşta olan ve kapak değişimi ameliyat riski yüksek olan hastalar için bazı riskleri olabilir. İleri derecede aort kapak darlığı bulunan hastalarda, yaşam süresinin kısalması, damarlarda yırtılma, pıhtı atma gibi riskler görülebilmektedir.
Yapılan bilimsel araştırmalarda, TAVİ işleminin komplikasyonları arasında kanama, inme ve damar giriş bölümü ile ilgili sorunlar gözlemlenmiştir.
Bazı hastalarda ise %1-2 oranında akut böbrek rahatsızlığı, ritim düzensizliği ve infarktüs gibi komplike durumlara rastlanmıştır.
TAVİ İşleminin Avantajları ve Dezavantajları
Dünyada ilk olarak 2002 yılında Fransa’da, ülkemizde ise 2009 yılında, İstanbul’da bir hastanede uygulanan TAVİ işlemi, yıllar geçtikçe yaygınlaşmıştır. Uzman doktorlar tarafından yapılan cerrahi işlem, kalp rahatsızlığı olan kişilere uygulanır.
TAVİ Yönteminin Avantajları;
İyileşme süresi daha kısadır.
İşlemden kısa süre sonra taburcu olunabilir.
İşlem sonrasında günlük hayata dönme süresi daha kısadır.
TAVİ işleminin uygun olduğu vakalarda komplike oranı düşüktür.
Kasıktan yapılan işlemlerde anestezi gerektirmez.
TAVİ Yönteminin Dezavantajları;
Ameliyat sırasında komplikasyon oranı, normal tedavi yönteminin oranı ile yakındır.
TAVİ her hastada ve her vakada uygulanmaz.
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- ^ a b Şükrü akyüz. Tavi. Alındığı Tarih: 17 Mart 2023. Alındığı Yer: sukruakyuz | Arşiv Bağlantısı
- admin. Kalp Kapağının Ameliyatsız Değiştirilmesi (Tavi) - Girişimsel Kardiyolog. (26 Ocak 2021). Alındığı Tarih: 17 Mart 2023. Alındığı Yer: Girişimsel Kardiyolog | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 03/05/2025 07:28:27 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/14209
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.