Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Sinapsitler (Synapsida)

Sinapsitlerin,Memeli Evrimindeki Yeri

3 dakika
193
Sinapsitler (Synapsida) En Büyük Kitlesel Yok Oluş, Sıcakkanlılığa Geçişi Tetikledi
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Sinapsitler

Sinapsitler, tarih öncesi dönemlerde ortaya çıkan ve günümüz memelilerinin ataları olarak kabul edilen önemli bir omurgalı grubudur. Bu makalede, sinapsitlerin tanımı, özellikleri, evrimsel tarihi ve memelilere dönüşüm süreci ayrıntılı bir şekilde ele alınacaktır.

1. Sinapsitlerin Tanımı ve Özellikleri

Tüm Reklamları Kapat

Sinapsit Nedir?

Sinapsitler, karasal omurgalılar arasında yer alan ve kafatasında tek bir temporal fenestra (kafatası yan tarafında bulunan delik) bulunan bir grup canlıdır. Bu yapısal özellik, onların diğer sürüngen gruplarından, özellikle de diapsitlerden (iki temporal fenestralı) ve anapsitlerden (hiç temporal fenestrası olmayan) ayrılmasını sağlar. Sinapsitlerin bu tek delikli kafatası yapısı, kasların daha iyi gelişmesine ve daha güçlü çene hareketlerine olanak tanır.[1]

Sinapsitlerin Fiziksel Özellikleri

Sinapsitlerin karakteristik özellikleri arasında, kafatasındaki tek temporal fenestra dışında, belirli diş yapıları, bacak pozisyonları ve omurgalarının yapısı bulunur. Pelycosaur gibi erken sinapsitler genellikle daha sürüngen benzeri iken, therapsidler daha gelişmiş ve memeli benzeri özellikler sergiler.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Bir sinapsit kafatasısı
Bir sinapsit kafatasısı

2. Sinapsitlerin Evrimsel Tarihi

Paleozoyik Dönem ve Sinapsitlerin Ortaya Çıkışı

Sinapsitler ilk olarak Karbonifer Dönemi'nde, yaklaşık 320 milyon yıl önce ortaya çıkmıştır. Bu dönemde, atmosferdeki oksijen seviyelerinin artması ve karasal habitatların genişlemesi, sinapsitlerin çeşitlenmesine ve yayılmasına olanak tanıdı.[2]

Therapsidler ve Memelilere Evrim

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 50₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Permiyen Dönemi'nde (299-252 milyon yıl önce), sinapsitler therapsid adı verilen daha gelişmiş formlara evrimleşti. Therapsidler, daha büyük beyinler, farklı diş yapıları ve daha gelişmiş çene kasları gibi memeli benzeri özellikler geliştirdi. Bu adaptasyonlar, onların daha çeşitli habitatlarda hayatta kalmalarına ve başarılı olmalarına olanak tanıdı.

3. Önemli Sinapsit Fosilleri

Pelycosaurlar

Pelycosaurlar, erken sinapsitlerin en iyi bilinen üyeleridir. Dimetrodon, Pelycosaurlar arasında en ünlüsüdür ve sırtında büyük bir yelken benzeri yapıya sahiptir. Bu yapının termoregülasyon veya tür içi iletişimde kullanıldığı düşünülmektedir.[3]

Bir pelycosaur canlandırması
Bir pelycosaur canlandırması

Therapsidler

Therapsidler, daha gelişmiş sinapsitlerdir ve memelilere doğrudan atalık eden gruplar arasında yer alır. Cynodontlar, therapsidler arasında memelilere en yakın gruptur ve daha karmaşık diş yapıları, sekonder damak ve memelilere özgü diğer özellikleri sergiler.[4]

Tüm Reklamları Kapat

Soyu tükenmiş terapsitlerin fosilleri ve iskelet rekonstrüksiyonları
Soyu tükenmiş terapsitlerin fosilleri ve iskelet rekonstrüksiyonları

Yaşam Alanları ve Habitatları

Sinapsitler, farklı ekosistemlerde yaşamışlardır. Karbonifer ve Permiyen dönemlerinde, tropik bataklıklar ve ormanlar gibi çeşitli habitatlarda bulunmuşlardır.[5]

5. Sinapsitlerin Evrimsel Biyolojisi

Tüm Reklamları Kapat

Fizyolojik Özellikler

Sinapsitlerin termoregülasyon yetenekleri, onların başarılarının anahtarıdır. Pelycosaurlar, büyük vücut yüzey alanları ile güneşten gelen ısıyı kullanarak vücut sıcaklıklarını düzenleyebilirken, therapsidler daha karmaşık metabolik adaptasyonlar geliştirdi.

Adaptasyonlar ve Evrimsel Başarılar

Sinapsitler, farklı adaptasyonlar sayesinde geniş bir ekolojik niş yelpazesinde başarılı olmuşlardır. Gelişmiş çene kasları ve diş yapıları, daha etkili beslenmelerine olanak tanımıştır.

Tüm Reklamları Kapat

Agora Bilim Pazarı
Histeri

“Histeri ile ilgili her deneme, onun meşhur özelliklerini anmak zorunda. Histeri dendiğinde, bedenlerinin cinsel
istekleri altında bunalmış, cinsel düşüncelerini bastıran, konversiyonlarına kayıtsız, ötekiyle had safhada
özdeşleşen, kendini teatral tarzda ifade eden, kendini varoluşuna adayacağı yerde onu gündüz düşlerinde hayal
eden, çocuksu bir masumiyeti erişkin dünyeviliğine yeğleyen insanlar akla gelir. Telkinden mustariptirler; ya
ötekinden kolayca etkilenir, ya da düşüncelerini kendilerine refakat eden diğer histeriklere aktarırlar. Her ne
kadar karakter bozuklukları âleminde ikamet eden başkaları da yukarıdaki özelliklerden bir veya birkaçını
paylaşsa da bunların tümü yalnızca histerikte tek ve dinamik bir biçim altında bir araya gelir.
Kendime biçtiğim vazife, bütün bu özellikleri histerik biçimin kalıbına dökecek bir teori temin etmek.”
Sigmund Freud’dan hareket eden, Melanie Klein ve Donald Winnicott ekollerine uğrayan, Fransız psikanalitik
düşüncesinden Jacques Lacan’ı da ihmal etmeyen bu eserinde Bollas, histeri hususunda uzun süredir var olan
fikirlere yeni bakış açıları getirerek psikanaliz ve psikoterapiyle ilgilenen öğrenciler ve profesyonellerin yanı
sıra Batı kültüründe kişiliğin oluşumuyla ilgilenen sıradan okurlar için de aydınlatıcı bir metin sunuyor.

Devamını Göster
₺300.00
Histeri

6. Sinapsitlerin Mirası

Modern Memeliler

Memelilerin Sinapsitlerden Türemesi

Memeliler, sinapsitlerin evrimsel bir devamıdır. Kafatası yapısındaki değişiklikler, diş morfolojisi ve çene kaslarının evrimi, sinapsitlerden memelilere geçişin temel özellikleridir.

Modern Memelilerin Özellikleri

Sinapsitlerin bazı özellikleri, modern memelilerde hala görülebilir. Örneğin, tek temporal fenestra yapısı, memelilerin kafatası yapısında izlenebilir.

Bir insan kafatasısı
Bir insan kafatasısı

7. Sinapsitlerin Araştırılması ve Bilimsel Önemi

Paleontolojide Sinapsit Araştırmaları

Sinapsit fosilleri, evrimsel biyoloji ve paleontoloji çalışmalarında önemli bir rol oynar. Bu fosiller, omurgalı evriminin anlaşılmasında kritik öneme sahiptir.

Sinapsitlerin Evrimsel Biyolojideki Yeri

Sinapsitlerin evrimsel biyolojideki yeri, onların memelilerin ataları olarak kabul edilmeleri ve evrimsel süreçlerin anlaşılmasına katkıları nedeniyle oldukça önemlidir.

Okundu Olarak İşaretle
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 2
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ a b Wikipedia. Class Of Tetrapods. (27 Mart 2003). Alındığı Tarih: 2 Ağustos 2024. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
  • ^ Independent Türkçe. Bilim Insanları Modern Memelilerin En Eski Akrabalarını Ortaya Çıkardı. (28 Mayıs 2020). Alındığı Tarih: 2 Ağustos 2024. Alındığı Yer: Independent Türkçe | Arşiv Bağlantısı
  • ^ Wikipedia. Terapsit Olmayan, Ilkel Pelikozorları Içeren; Geçersiz Bir Sinapsit Kladı. (7 Eylül 2009). Alındığı Tarih: 2 Ağustos 2024. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
  • ^ Wikipedia. Yaşayan Tek Sinapsidler Olan Memelileri Ve Soyu Tükenmiş Akrabalarını Içeren Sinapsid Kladı. (11 Kasım 2011). Alındığı Tarih: 2 Ağustos 2024. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
  • ^ communications. A Brief History Of Mammals Part 1: The Early Synapsids - Philip J. Currie Dinosaur Museum. (11 Şubat 2020). Alındığı Tarih: 2 Ağustos 2024. Alındığı Yer: Philip J. Currie Dinosaur Museum | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 06/05/2025 05:34:28 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18282

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close