Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

FRANSIZ DEVRİMİ

FRANSIZ DEVRİMİ Fransız Devrimi
5 dakika
40
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat
FRANSIZ DEVRİMİ 1789
Fransız Devrimi
Fransız Devrimi

Bazı olaylar gerçekleştikten sonra kelebek etkisi misali derinden düzende kırılmalar yaratır. Nitekim bu etkinin başlangıcı da ya bozulmuş düzene sitemden ya da geçilecek olan yeni ve daha gelişmiş düzene insanlığın üstbilinç halinde teşvik olmasıyla doğar. Peki neden Fransız İhtilali bu kadar önemli? ve neden insanlık bu devrime elmas gözüyle bakıyor? Bunun temelde birçok nedeni yatmaktadır, ancak bu etken sebeplere değinmeden önce sizlere kısaca bilgi vermek isterim. Fransız Devrimi 1789'da başlamış (ancak incelediğimiz zaman olaylar daha önceleri patlak vermiştir.) Ve Napolyon'un yükselmesiyle sona ermiş oldukça etkili tarihsel bir süreçtir. Bu süreçte Fransız Halkı yıllardır süregelen monarşi ve feodal düzene sitem ederek başkaldırmıştır. Bu başkaldırılar sonucu büyük miktarda kan dökülmüş olsa da, Fransız Halk iradesinin gücünü fark ederek modern demokrasinin temelini atmıştır.

İhtilal Öncesi Fransa

yeniçağın sonlarına doğru Avrupa'nın en büyük ve en güçlü devletlerinden biri olan Fransa mutlak monarşiyle yönetilmekteydi. Siyasi, sosyal, ekonomi ve hukuk alanındaki bütün güçleri elinde bulunduran kral,yönetimi de kendi üzerine devralmıştı. Devletin genel anlamda bir bütçesi yoktu, ve gelirini iltizam usulüyle toplanan adaletsiz vergiler oluşturuyordu. Bu durum halktan bazı baskı ve şikayetlerin gelmesine sebep oluyordu. Adalet sistemi ise Paris'te Yüksek Mahkeme ve çeşitli illerde on iki mahkemeden oluşuyordu. Aynı zamanda kilise de yönetimin üzerinde büyük etkiye sahipti.

Fransız Devrimi'nin Başlangıcı

1776'da Fransa'nın büyük rakibi İngiltere'yi kösteklemek amacıyla Amerikan Devrimi'ne pahalıya mal olan katılımı, kral 16. Louis ve eşinin savurgan harcamalarıyla birlikte Fransa iflasın eşiğindeydi. Kraliyet hazinesi tükenmiş aynı zamanda 1788'de yaşanan dolu ve kuraklığın da hasadı olumsuz etkilemiş olması, Fransız Halkı'nı ekmek alamaz hâle getirmiştir. Halk kendisinden ağır vergiler alan ve karşılığında hiçbir şey vermeyen rejime öfkesini ve çaresizliğini gösterme yolu olarak grev yapmakta ve etrafı yağmalamakta bulmuştur. Kral, giderek artan aristokrat isyanlarını bastırmak için; soylular, ruhban sınıf ve 3. sıınıfın bulunduğu Genel meclisi topladı. Genel Meclis'in 5 Mayıs 2789'da olması kararlaştırıldı. Bu tarihe kadar herkes krala sunmak üzere şikayetlerini hazırlayacaktı. Ancak Fransa nüfusu meclisin son toplanma tarihi olan 1614'ten beri çok değişmişti. Artık 3. sınıf kesim halkın %98'ini oluşturuyordu. Bunun üzerine halk destek toplamaya başladı. Başka bir deyişle statüye göre değil, nüfus çoğunluğuna göre oylama istiyorlardı.

Tüm Reklamları Kapat

Tenis Kortu Yemini

Yemin, 20 haziran 1789'da Versay Sarayı'nın yakınlarındaki bir tenis kortunda 3. kamara'nın 577 üyesinden 576'sının ve 1. kamara'nın birkaç üyesinin imzaladığı bir taahhüttü. Genel Meclis'in toplantı salonu yanlışlıkla kilitlenmişti, ancak 3. kamara bunun kendi haklarına bir saldırı olduğunu düşündü. Ve öfkeleri iyice yükseliyordu 3. Kamara yakınlardaki bir tenis kortunda durdu.  "ulusun sesi duyulana" ve talepleri karşılanana kadar yerlerinden kıpırdamayacaklarına dair yemin ettiler. Soylular ve din adamları da olayları takip etti.

Bir hafta sonra kral kabul etti ve Genel Kurul "ulusal meclis" olarak toplandı.

Tenis Kortu Yemini
Tenis Kortu Yemini
Bastille Kalesi Olayı

İngilizler ile yapılan yüzyıl savaşları sırasında İngilizler, Fransa'yı işgal etmeye kalkmıştır. Bastille Kalesi de surlara destek olması için 13 yıl süren bir çalışmanın  ardından 1383 yılında tamamlanmıştır. Kale 200 yıl boyunca yapılış amacına uygun kullanılmıştır, ancak 2. Henry zamanında tamirat gören kale, hapishaneye dönüştürüldü. Halkla aynı hapishanede yatmak istemeyen mahkum asilzadeler ve bilimciler için kullanılmaya başlandı.

Tüm Reklamları Kapat

Ancak daha sonra bu amaçtan da saparak engizisyon olarak kullanılmaya başlandı ve siyasi mahkumlarla dolup taştı.

Fransız İhtilali'nin ilk ayaklanması 14 Temmuz 1789'da Bastille Kalesi'nde başladı ve kale, halk tarafından basıldı. İçeride kale komutanı Marquis De Lounay ve 114 askeri ile karşılaşan halk çatışmaya başladı. 4 saat süren çatışma boyunca 93 ihtilalci öldü, karşılığında ancak 1 asker öldürülebildi. Ancak sınırlı sayıdaki askerin karşısına devamlı olarak ihtilalci geldiği için kale komutanı kaleden çıkamayacağını anladı ve barış talep etti. Askerleri serbest bırakan halk, kale komutanının kellesini aldı ve kazandıları zaferi göstermek için sopanın ucuna takıp bütün şehri gezdirdiler. Bu olay fransız ihtilali'nin başlangıcı kabul edilir.

Bastille Kalesi
Bastille Kalesi
İnsan Ve Yurttaş Hakları Bildirisi

28 Ağustos'ta insan ve yurttaş hakları bildirisi, ulusal meclis tarafından kabul gördü.

Bildirge: insanların doğarken eşit olduğu ve bu sebeple yaşarken de eşit olması gerektiği, insanların zulme karşı direnmeye hakları olduğu, insanların dini ve görüşü yüzünden cezalandırılamayacağını söylüyordu.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

3 Eylül 1791 de kabul edilen ilk yazılı anayasa, kralın veto yetkisine sahip olduğu ve bakanları atama yetkisine sahip olduğu anayasal monarşiyi kurdu. Ancak bu durum bazı radikallerin hoşuna gitmedi ve daha cumhuriyetçi bir yönetim, ayrıca 16. Louis'in yargılanması için de destek toplamaya başladılar.

Cumhuriyetin İlanı

1792'de radikal jakobenlerin başta olduğu bir grup isyancı, Paris'teki kraliyete saldırması ve kralı tutuklaması siyasi krizin daha radikal bir hal almasına sebep oldu. Bir sonraki ay Paris'li ayaklanmacıların, karşı devrimcileri katlettiği bir şiddet dalgası patlak verdi. Bu şiddetli dalganın ortasında ulusal kongre Monarşiyi kaldırdı ve cumhuriyeti ilan etti.

16. Louis'in Giyotinle İdamı

17 Ocak 1793'te Ulusal Kongre'de kral idama mahkum edildi (suçsuz oyu sıfırken pek çok çekimser oyu çıkmıştır.) infaz dört gün sonra gerçekleştirildi. İnfaz dönemin ünlü celladı Charles-Henry sanson tarafından giyotin aracılığıyla gerçekleştirildi.

İnfaz sırasında devrik krala refakat eden Rahip Henry Essex Edgeworth anılarında infaz sırasında olanları şu şekilde belirtmiştir.

" İskeleye giden yol son derece engebeli ve geçilmesş zordu; Kral koluma yaslanmak zorunda kaldı ve o kadar yavaş hareket ediyordu ki bir an için cesaretini yitireceğinden korktum, ama son basamağa geldiğimde şaşırdım. Aniden kolumu bıraktığını hissettim ve sağlam bir ayakla tüm iskelenin genişliğini sessizce geçtiğini gördüm. Karşıma yerleştirilmiş on beş, yirmi davulun, Pont Tournant'ta duyulmuş olması gereken o kadar yüksek bir sese rağmen, onun şu unutulmaz sözlerini söylediğini duydum: 'Suçlandığım tüm suçlardan masum ölüyorum. Ölümüme neden olanları affediyorum ve Tanrı'ya dökeceğiniz kanım Fransa'ya asla uğratmaması için dua ediyorum' "

Tüm Reklamları Kapat

Terör Saltanatı 5 Eylül 1793

Fransız Devrimi'nin ardından on ay süreyle iktidarı ele alan jakobenlerin yürüttüğü devrim karşıtlarının yargılandığı ve Paris'te bir dizi idam dalgasının görüldüğü dönemdir.

Tüm Reklamları Kapat

Napolyon Bonapart

Napolyon Bonapart, 9 Kasım 1799'da yönetimden şikayetçi halkın hoşnutsuzluğu zirveye ulaşınca bir darbe düzenleyerek yönetimi Feshetti ve kendini Fransa'nın ilk konsülü olaral atadı. Bu olay Fransız Devrimi'nin sonu olarak kabul edilir.

Yazımı yazarken, destek olarak https://evrimagaci.org/fransiz-ihtilali-nedir-fransada-monarsi-nasil-devrildi-14953 buradan da yardım aldım. Bu yazıyı da okuyarak fransız ihtilali hakkında daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz.[2], [3]

Okundu Olarak İşaretle
9
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • Osman Aydın. Fransız İhtilali Ve Getirdikleri. Alındığı Tarih: 18 Nisan 2024. Alındığı Yer: Fihiristkitap | Arşiv Bağlantısı
  • ^ İzzet çıvgın, et al. (2011). Çağdaş Dünya Tarihi. ISBN: 9750136306. sf: 248.
  • ^ Önder Kaya. (2022). Avrupa Tarihi. ISBN: 978-625-8432-95-7. sf: 414.
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 02/05/2024 01:27:18 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17370

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
İnfografik
Elektron
Kozmoloji
Gerçek
Patojen
Sıcak
İlişki
Astronomi
Antik
Bilim Tarihi
Türlerin Kökeni
Kuşlar
Hücreler
Bilim
Skeptisizm
Göğüs Hastalığı
Halk Sağlığı
Klinik Mikrobiyoloji
Albert Einstein
Tohum
Hormon
Karbondioksit
Ölçüm
Asteroid
Ağız Sağlığı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close