Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Baz İstasyonlarını Kullanarak Toplu Taşım Araçlarımızı Nasıl Daha Güvenli Hale Getiririz?

Baz İstasyonlarından Alınan Sinyal İle Sis Tespiti Yapmak Mümkün!

Baz İstasyonlarını Kullanarak Toplu Taşım Araçlarımızı Nasıl Daha Güvenli Hale Getiririz? Paolo Toffanin / Getty Images
2 dakika
1,319
Tüm Reklamları Kapat

Sis sıklıkla, bilhassa havaalanları, rıhtımlar ve otoyollarda ciddi ve pahalıya patlayan türde çarpışma ve kazalara yol açmaktadır. Gerçek zamanlı görüş şartlarının izlenmesi, kamu güvenliğini arttırabilir ve tek başına taşımacılık sektöründe onlarca milyon dolar tasarruf sağlar. Fakat uydular, görüş netliği sensörleri ve beşeri gözlemleri içeren geleneksel sis tespit sistemleri, yere yakın noktalarda yüksek maliyet ve düşük hassasiyetli uzamsal çözünürlük sıkıntısı çekebilmektedir.

Cornell Üniverstesi mühendislerinden Noam David ve H. Oliver Gao, sise sebep olan atmosferik durumları baz istasyonlarından alınan sinyal bilgisiyle tespit edebilen bir yöntem geliştirdiler.

Kablosuz iletişim verisi, anten kulesi ağında mikrodalga ışıması (radyasyonu) şeklinde aktarılmaktadır. Ve hava durumu, kulelerin aldığı sinyalin gücünü etkilemektedir. Dolayısıyla hücresel veri düşük maliyetli, kesintisiz sis izleme vasıtaları sunmaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

David ve Gao, geliştirdikleri yöntemi kullanarak Tel Aviv, İsrail civarındaki bir kara parçasında, oluşumundan bir saat kadar önce başarılı bir sis tahmininde bulunmuşlardır. Sıcaklık ve nemdeki değişimlere karşılık olarak mikrodalga sinyallerinin değişme modellerini belirlediler. Buna ek olarak, araştırmacılar sis damlacıklarının sinyali doğrudan zayıflattığı bilgisini kullanarak, yüksek irtifadaki bulutların uydu görüntüsünü engellediği zamanlarda bile sis oluşumunu tespit edebildiklerini gösterdiler. Uyduların aksine, bu metot ayrıca, yer seviyesindeki sis ile alçak irtifadaki bulutları birbirinden ayırt edebilmektedir. Bu araştırma, Journal of Geophysical Research: Atmospheres Ocak 2018 sayısında ve Natural Hazards sitesinde Ağustos 2018 ayı içeriğindeki çalışmalarda detaylandırılmıştır.

Hücresel ağlar, birçok bölgede bu metottan istifade etmeyi kolaylaştıracak şekilde dünya çapında yayılmıştır (E.N. Hücresel ağ: Frekans ataması, anahtarlama, aktarma, abone izleme gibi işlemlerin her coğrafi hücrenin merkezindeki bir ana istasyonda yürütüldüğü ve gezgin abonelerin her hücrede kendilerine atanan taşıyıcı frekansta çalıştığı telsiz iletişim ağı). David’in konu hakkındaki sözleri şöyle:

Prensipte, mevcut altyapıyı zaten sis oluşumunun günlük tespitinde kullanabilmekteyiz. Sistem verisi gerçek zamanlı elde edilebildiği için sise karşı kısa vadeli ön uyarıyı tahmin edebiliriz.

David metodun limitlerinin derinlemesine araştırılması için dünyanın çeşitli yerlerinde titizlikle test edilmesi gerektiğini savunmaktadır.

Bu yeni çalışma, sis oluşumunun öncesindeki hemen göze çarpmayan durumların tespitinin mümkün olduğunu göstermektedir. Çalışmayla ilişiği bulunmayan California Üniversitesinde çevre bilimci Kelly Caylor’ın yorumu şöyledir:

Bu çalışma, ileriye yönelik sağlam bir adımdır. Şimdiye kadar gürültü olarak gördüğümüz bunca sinyalin aslında işe yarar oluşu hem dikkat çekici hem de tatmin edicidir.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
20
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 3
  • Tebrikler! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • İnanılmaz 2
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Scientific American | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 25/04/2024 13:13:59 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/7483

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Kas
Foton
Diş Sorunları
Hormon
Güneş Sistemi
Üreme
Yatay Gen Transferi
Ekonomi
Buz
Haber
Halk Sağlığı
Kalıtım
Yörünge
Önyargı
Cinsel Yönelim
Depresyon
Hekim
Yaşlılık
Hindistan
Fotoğraf
Ufo
Yaşanabilir Gezegen
Egzersiz
Işık Hızı
Obstetrik
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
R. Berkowitz, et al. Baz İstasyonlarını Kullanarak Toplu Taşım Araçlarımızı Nasıl Daha Güvenli Hale Getiririz?. (31 Aralık 2018). Alındığı Tarih: 25 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/7483
Berkowitz, R., Aydoğuş, G. E., Ölez, Ş. (2018, December 31). Baz İstasyonlarını Kullanarak Toplu Taşım Araçlarımızı Nasıl Daha Güvenli Hale Getiririz?. Evrim Ağacı. Retrieved April 25, 2024. from https://evrimagaci.org/s/7483
R. Berkowitz, et al. “Baz İstasyonlarını Kullanarak Toplu Taşım Araçlarımızı Nasıl Daha Güvenli Hale Getiririz?.” Edited by Şule Ölez. Translated by Güven Erdi Aydoğuş, Evrim Ağacı, 31 Dec. 2018, https://evrimagaci.org/s/7483.
Berkowitz, Rachel. Aydoğuş, Güven Erdi. Ölez, Şule. “Baz İstasyonlarını Kullanarak Toplu Taşım Araçlarımızı Nasıl Daha Güvenli Hale Getiririz?.” Edited by Şule Ölez. Translated by Güven Erdi Aydoğuş. Evrim Ağacı, December 31, 2018. https://evrimagaci.org/s/7483.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close