Bataklık Valabisi: Bu Sevimli Hayvan Tüm Yetişkinlik Hayatı Boyunca Hamile!

- Özgün
Bataklık valabisi’nin dişileri, tüm yetişkinlik yaşamları boyunca hamile!
Kimi zaman hamilelik süreci sonsuza dek sürecek gibi olsa da, bataklık valabisi (Wallabia bicolor) adı verilen bu Avustralya keselisi için hamilelik gerçekten de asla bitmeyen bir süreç. Yakın zamanda araştırmacılar, dişi valabilerin hamileyken, mevcut fetüsün doğumuna günler kala bir ya da iki embriyoya gebe kalabildiklerini keşfettiler.
Bu, cinsel açıdan erişkin olan dişi valabiler için yaşamları boyunca devam eden sürekli bir hamilelik döngüsü demek. Bilim insanlarının yeni bir çalışmasına göre, bu aynı zamanda memeliler arasında bir tür üreme stratejisi.
70 santimetre uzunluğundaki bataklık valabileri, ormanlarında ve bataklıklarında yaşadığı Doğu Avustralya'ya özgü bir türdür. Michigan Üniversitesi Zooloji Müzesi'ne göre, Bataklık Valabileri 15 aylıkken cinsel olgunluğa erişirler. Yıl boyunca üreyebilirler ve 33 ila 38 gün süren bir gebelik dönemi geçirirler. Bilim insanları, 2 Mart'ta Ulusal Bilimler Akademisi Proceedings dergisinde online olarak yayınlanan yeni bir çalışmada, valabilerin kızışma döngüsünün sadece 31 gün sürdüğünü belirtti.
Memelilerin üreme süreci dört aşamadan oluşmaktadır: yumurtlama, döllenme, hamilelik ve emzirme. Çalışma gruplarının belirttiği üzere makropodid olarak adlandırılan kanguru ve kangurugilleri kapsayan bir grup keseli hayvan, bazı türler doğumdan kısa bir süre sonra bazen de saatler içinde bile yumurtlama dönemine girebiliyor. Araştırmacılar bir süredir bataklık valabilerinin, kızışma döngüsünün gebelik döneminden daha kısa olduğu için, bu hayvanlar için çiftleşme ve gebe kalma sürecinin hamilelikle karıştırılacağından şüpheleniyorlardı.
Durumun böyle olup olmadığını öğrenmek için, Avustralya'daki Melbourne Üniversitesi, Berlin'deki Leibniz Hayvanat Bahçesi ve Yaban Hayatı Araştırma Enstitüsü ile bilim adamları vajinal smear testlerini bir araya getirdiler ve yüksek çözünürlüklü hamile Valabileri ultrasonla incelediler.
Araştırmanın sonunda, gebe dişilerin % 90'ının aslında iki kez hamile olduğunu ve zamanında doğacak olan fetusların gebeliklerinin % 97 ila % 100'ünü tamamladığında, oluşan yumurtlamada döllenmiş ikinci bir embriyo taşıdığını buldular.
Ancak fetuslar aynı rahmi paylaşmıyor. Keseli dişiler, iki rahme ve üç vajinaya sahip. Bu, bir rahim içinde bir fetüsün oluşmasından birkaç gün sonra hamile bir Bataklık Valabisi, ikinci rahmin içinde yumurtlama dönemine girebilir, çiftleşebilir ve yeni döllenmiş bir embriyo geliştirebilir.
Çalışmalara göre bu göz önüne alındığında, ikinci fetüsün gelişimi daha geç başlıyor. Keselilerin yavruları, diğer memelilerin yavrularına göre çok daha kısa bir gelişim süreci yaşamakta. Ve bu yavruların, uzun bir süre emzirilmesi ve büyütülmesi gerekiyor. Yenidoğanları emzirirken, rahimdeki embriyonun gelişimi bir süreliğine "duraklatılır". Diğer yavru emzirilene ve bebek annesinin kesesini terk edene dek bu gelişim devam etmez.
Bilim insanları, "Bu sonuçlara göre Bataklık Valabisi’nin doğumdan önce yeni bir embriyo oluşturduğunu açıkça ortaya koyuyor" demekte. Bu üreme stratejisi, "memelilerde normal aşamalı üreme sistemini tamamen belirsiz hale getiriyor".
- Fotoğraflar: dünyanın en vahşi ama en şirin yavru hayvanları
- En ilginç 12 hayvanın keşfi
- Fotoğraf Galerisi: Evrimin En Aşırı Memelileri
Gamze Korkmaz
Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.
Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.
Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.
Referans
1.LiveScience, "This adorable animal spends its entire adult life pregnant"
<https://www.livescience.com/swamp-wallaby-always-pregnant.html>
Evrim Ağacı'nda tek bir hedefimiz var: Bilimsel gerçekleri en doğru, tarafsız ve kolay anlaşılır şekilde Türkiye'ye ulaştırmak. Ancak tahmin edebileceğiniz gibi Türkiye'de bilim anlatmak hiç kolay bir iş değil; hele ki bir yandan ekonomik bir hayatta kalma mücadelesi verirken...
O nedenle sizin desteklerinize ihtiyacımız var. Eğer yazılarımızı okuyanların %1'i bize bütçesinin elverdiği kadar destek olmayı seçseydi, bir daha tek bir reklam göstermeden Evrim Ağacı'nın bütün bilim iletişimi faaliyetlerini sürdürebilirdik. Bir düşünün: sadece %1'i...
O %1'i inşa etmemize yardım eder misiniz? Evrim Ağacı Premium üyesi olarak, ekibimizin size ve Türkiye'ye bilimi daha etkili ve profesyonel bir şekilde ulaştırmamızı mümkün kılmış olacaksınız. Ayrıca size olan minnetimizin bir ifadesi olarak, çok sayıda ayrıcalığa erişim sağlayacaksınız.
Makalelerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu makalemizle ilgili merak ettiğin bir şey mi var? Buraya tıklayarak sorabilirsin.
Soru & Cevap Platformuna Git- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 28/04/2025 10:44:55 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12664
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.