Araştırma Fenike Kültürünün Kültürel Alışveriş Yoluyla Yayıldığını Gösteriyor!

- Basın Bildirisi
- Arkeoloji (Arkeolojik Antropoloji)
- Arkeogenetik
Fenike kültürü, Doğu Akdeniz'deki Tunç Çağı şehir devletlerinde ortaya çıktı, ilk alfabe gibi pek çok günümüz yazı sisteminin temelini atan önemli yenilikler geliştirdi. M.Ö. 1. binyılın başlarında Fenike şehirleri, İber Yarımadası'na kadar uzanan geniş bir deniz ticaret ağı kurarak kültürlerini, dinlerini ve dillerini Akdeniz'in orta ve batı kesimlerine yaydı.
M.Ö. 6. yüzyıla gelindiğinde, günümüz Tunus'unda bulunan Fenike sahil kolonisi Kartaca, bu bölgede söz sahibi olmaya başladı. Romalılar, kültürel olarak Fenike'ye bağlı ya da Kartaca yönetimindeki bu topluluklara "Pön" adını verdi. Kartacalı imparatorluk, özellikle Roma Cumhuriyeti ile yapılan üç büyük "Pön Savaşı" ve Kartacalı general Hannibal'ın Alpler'i aşan sürpriz seferiyle tarihte derin iz bıraktı.
Max Planck Evrimsel Antropoloji Enstitüsü Direktörü Johannes Krause ve Harvard Üniversitesi'nden Michael McCormick'in ortak yönettiği Max Planck-Harvard Antik Akdeniz Arkeobilim Araştırma Merkezi çatısı altında, uluslararası bir araştırma ekibi, bu antik Akdeniz uygarlıklarının genetik tarihine ışık tutan bir çalışma yayınladı.
Araştırmacılar, Nature dergisinde yayınladıkları makalede, Pön halkının genetik kökenlerini analiz ederek Levantlı Fenikelilerle aralarındaki ortak kültür ve dil bağına rağmen genetik bir bağ bulunup bulunmadığını inceledi.[1] Çalışma kapsamında Levant, Kuzey Afrika, İberya ve Sicilya, Sardinya, İbiza gibi Akdeniz adalarındaki 14 Fenike ve Pön dönemine ait kazı alanlarından alınan insan kalıntılarının genomları incelendi. Sonuçlar şaşırtıcıydı. Bu araştırmaya Harvard Üniversitesi'nde doktora sonrası bilim insanıyken başlamış, şimdi ise Almanya'daki Max Planck Evrimsel Antropoloji Enstitüsü'nde grup lideri olan çalışmanın başyazarı Harald Ringbauer şu şekilde anlatıyor:
Batı ve orta Akdeniz'deki Pön topluluklarında Levantlı Fenikelilerin doğrudan genetik katkısının çok az olduğunu gördük. Bu, Fenike kültürünün kitlesel göçlerle değil, kültürel aktarım ve yerel halkların benimsemesiyle yayıldığını gösteriyor.
Çalışma, Pön bölgelerinin çok farklı kökenlerden gelen insanlara ev sahipliği yaptığını ortaya koyuyor. Harvard Üniversitesi'nde Genetik ve İnsan Evrimsel Biyolojisi profesörü olan ve çalışmanın eş başkanlığını yürüten David Reich şunları söylüyor:
Pön dünyasında olağanüstü derecede heterojen yani çeşitli bir genetik profil gözlemliyoruz. Her bir yerleşim yerinde insanların kökenleri oldukça değişkendi. En büyük genetik kaynak günümüz Sicilya ve Ege halkına benzeyen insanlardı. Ayrıca önemli ölçüde Kuzey Afrika kökenli birçok insan da vardı.
Kuzey Afrika kökenli insanlar, Kartaca da dahil olmak üzere incelenen tüm Pön
Sonuçlar, Punik dünyasının ne kadar kozmopolit olduğunu gözler önüne seriyor. Kartaca dahil tüm incelenen Pön bölgelerinde, Kuzey Afrika kökenli bireylerin çoğunluğu Sicilya-Ege kökenli insanlarla yan yana yaşamış ve birbirine karışmıştı. Ayrıca, Akdeniz genelindeki genetik bağlantılar; ticaret, evlilikler ve nüfus karışımı gibi ortak demografik süreçlerin bu toplulukların şekillenmesinde kritik rol oynadığını gösteriyor. Akdeniz'in iki yakasını birleştiren yakın akrabalar bile keşfetti: Biri Kuzey Afrika'daki bir Pön bölgesine, diğeri Sicilya'ya gömülmüş iki ikinci dereceden kuzen. Çalışmanın eş liderlerinden ve İsrail'deki Herzliya Reichman Üniversitesi Bilgisayar Bilimi Profesörü Ilan Gronau, şu yorumu yapıyor:
Bu bulgular, antik Akdeniz toplumlarının büyük coğrafi mesafelere rağmen birbirine derinden bağlı olduğunu ve insanların sürekli hareket edip karıştığını destekliyor. Antik DNA, doğrudan tarihi kayıtların az olduğu toplulukların kökenlerini ve hareketliliğini aydınlatmada eşsiz bir güce sahip. Bu tür çalışmalar, bu gücü bir kez daha kanıtlıyor.
Evrim Ağacı'nda tek bir hedefimiz var: Bilimsel gerçekleri en doğru, tarafsız ve kolay anlaşılır şekilde Türkiye'ye ulaştırmak. Ancak tahmin edebileceğiniz gibi Türkiye'de bilim anlatmak hiç kolay bir iş değil; hele ki bir yandan ekonomik bir hayatta kalma mücadelesi verirken...
O nedenle sizin desteklerinize ihtiyacımız var. Eğer yazılarımızı okuyanların %1'i bize bütçesinin elverdiği kadar destek olmayı seçseydi, bir daha tek bir reklam göstermeden Evrim Ağacı'nın bütün bilim iletişimi faaliyetlerini sürdürebilirdik. Bir düşünün: sadece %1'i...
O %1'i inşa etmemize yardım eder misiniz? Evrim Ağacı Premium üyesi olarak, ekibimizin size ve Türkiye'ye bilimi daha etkili ve profesyonel bir şekilde ulaştırmamızı mümkün kılmış olacaksınız. Ayrıca size olan minnetimizin bir ifadesi olarak, çok sayıda ayrıcalığa erişim sağlayacaksınız.
Makalelerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu makalemizle ilgili merak ettiğin bir şey mi var? Buraya tıklayarak sorabilirsin.
Soru & Cevap Platformuna Git- 2
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- ^ H. Ringbauer, et al. (2025). Punic People Were Genetically Diverse With Almost No Levantine Ancestors. Nature, sf: 1-9. doi: 10.1038/s41586-025-08913-3. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 06/05/2025 07:04:40 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/20449
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.