Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Günün Astronomi Fotoğrafı (APOD)
1 Ağustos 2024
Kunetice Kalesi üzerinde Olbers Kuyruklu Yıldızı
Bilgiler
Yorum (0)
Kunetice Kalesi üzerinde Olbers Kuyruklu Yıldızı
Güneş sistemimize yaklaşık her 70 yılda bir uğrayan 13P/Olbers Kuyrukluyıldızı, Güneş'e en yakın konumu olan son günberi noktasına 30 Haziran 2024'te ulaştı. Şimdi uzak Oort bulutuna dönüş yolculuğunda olan bu Halley tipi kuyruklu yıldız, Çek Cumhuriyeti'ndeki tarihi Kunetice Kalesi üzerinde kuzey yarımkürenin yaz gecelerinde gökyüzünde gezinirken fotoğraflandı. Geniş toz kuyruğu ve parlak koması ile birlikte, bu kuyrukluyıldızın Güneş'ten gelen fırtınalar ve rüzgarlarla dalgalanan uzun iyon kuyruğunun olduğu bu etkileyici görüntüyü oluşturmak için kuyruklu yıldız ve gökyüzü için hareketli, ön plan için sabit pozlamalar kullanıldı. Bu iki tekniğin birleştirilmesiyle kompozit fotoğraf oluşturuldu. Kuyruklu yıldız, kalenin yaklaşık 16 ışık dakikası ötesinde bulunuyor ve kuzey takımyıldızı Büyük Ayı'nın altındaki soluk arka plan yıldızlarının hemen karşısında duruyor. Tepe üzerindeki kale 15. yüzyıla ait, Heinrich Olbers ise bu kuyruklu yıldızı 1815'te keşfetti. Burada gün batımından hemen sonra gökyüzünde kuzeybatı tarafında alçakta yakalanan Olbers Kuyrukluyıldızı, şimdilik Dünya'daki gökyüzü gözlemcilerinin teleskop ve dürbünle tatmin edici görüntüler görmesini sağlıyor. 13P/Olbers Kuyrukluyıldızı'nın bir sonraki günberi noktasına ulaşması ise 2094 yılını bulacak. 
Görsel Kaynağı & Telif Hakkı: Petr Horálek / Institute of Physics in Opava
Çeviren: Utku Derin
Çeviri Editörü: Ufuk Derin
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Kaydet
Yazarlar & Editörler
NASA Yetkilisi
Phillip Newman Bazı hakları saklıdır.
Hizmet Sağlayıcı

Görüntülenme
88
NASA APOD Arşivi (Toplam) 10780
EA APOD Çeviri Projesi (İlerleme) 1068 (%9.91)
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close