Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Günün Astronomi Fotoğrafı (APOD)
8 Temmuz 2023
Stickney Krateri
Bilgiler
Yorum (0)
Stickney Krateri
Mars'ın uydusu Phobos'taki en büyük krater olan Stickney Krateri, adını gökbilimci Asaph Hall'un eşi matematikçi Chloe Angeline Stickney Hall'dan almıştır. Asaph Hall, 1877'de Kızıl Gezegenin her iki uydusunu da keşfetti. 9 kilometreden daha geniş olan Stickney, Phobos'un çapının neredeyse yarısı kadardır; o kadar büyüktür ki, krateri patlatan çarpışma büyük olasılıkla küçük uyduyu paramparça etmeye yaklaşmıştır. Stickney ve çevresinin bu zenginleştirilmiş renkli görüntüsü, Mart 2008'de Phobos'un yaklaşık altı bin kilometre yakınından geçerken Mars Reconnaissance Orbiter üzerindeki HiRISE kamerası tarafından kaydedildi. Asteroit benzeri Phobos'un yüzey kütleçekimi, Dünya'nın kütleçekiminin 1/1000'inden daha az olsa da, çizgiler gevşek malzemenin zamanla krater duvarlarının içine doğru kaydığını gösteriyor. Kraterin kenarına yakın açık mavimsi bölgeler, nispeten yeni açığa çıkmış bir yüzeye işaret ediyor olabilir. Yüzey boyunca uzanan ilginç olukların kökeni gizemlidir ancak yakın yörüngede dönen Phobos'un yaşadığı gelgit baskılarıyla veya krateri oluşturan çarpmanın kendisiyle ilişkili olabilir.
Görsel Kaynağı: HiRISE, MRO, LPL (U. Arizona), NASA
Çeviren: Yunus Efe Erem
Çeviri Editörü: Çınar Civan
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Kaydet
Yazarlar & Editörler
NASA Yetkilisi
Phillip Newman Bazı hakları saklıdır.
Hizmet Sağlayıcı

Görüntülenme
200
NASA APOD Arşivi (Toplam) 10782
EA APOD Çeviri Projesi (İlerleme) 1078 (%10)
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close