Paylaşım Yap
Günün Astronomi Fotoğrafı (APOD)
10 Nisan 2022
Ay’ın Güney Kutbu’ndaki Gölgeler
Bilgiler
Yorum (0)
Ay’ın Güney Kutbu’ndaki Gölgeler
Ay yüzeyinin bu görüntüsü mikroskopla mı elde edildi? Hayır, bu görsel geniş açılı bir kamerayla oluşturulmuş çok zamanlı bir aydınlatma haritasıdır. Bu görseli oluşturmak için Ay Keşif Aracı (Lunar Reconnaissance Orbiter), 6 Ay günü (6 Dünya ayı) boyunca 1700 görüntü topladı. Ay’ın güney kutbunda yer alan bir alanın, farklı açılardan defalarca görüntüsünü topladı. Ortaya çıkan görüntüler, paylaşılan görseldeki haritayı elde edebilmek için istiflendi. Harita, yüzeydeki her noktanın Güneş tarafından aydınlanma yüzdesini temsil ediyor. Haritanın merkezine yakın bir yerde görülen, 19 kilometre çapındaki Shackleton kraterinin tabanının, gölgede kaldığı açıkça görülmekte. Ay’ın güney kutbu, kraterin kenarında saat 9 civarında bulunuyor. Ay’ın güney ve kuzey kutuplarına yakın krater tabanları sürekli olarak gölgede kalırken, dağ zirveleri sürekli Güneş ışığında kalabilir. Gölgeli krater zeminleri su buzu kaynaklarını korurken, güneşli dağ zirveleri Güneş enerjisini toplamak için elverişlidir ve bu yerler gelecekteki istasyonlar için kullanışlıdır.
Görsel Kaynağı: NASA, Arizona State U., Lunar Reconnaissance Orbiter
Çeviren: Seda Baştürk
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Kaydet
Yazarlar & Editörler
NASA Yetkilisi
Phillip Newman Bazı hakları saklıdır.
Hizmet Sağlayıcı

Görüntülenme
51
APOD Arşiv Büyüklüğü 10732
APOD Türkçe Çeviri Sayısı 1002 (%9.34)
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close