Paylaşım Yap
Günün Astronomi Fotoğrafı (APOD)
9 Ocak 2022
Hubble'dan Jüpiter ve Küçülen Büyük Kırmızı Leke
Hubble'dan Jüpiter ve Küçülen Büyük Kırmızı Leke
Açıklama
Jüpiter‘in Büyük Kırmızı Leke’si ne olacak? Gaz devi Jüpiter, Güneş sisteminin en büyük gezegenidir ve Dünya’nın kütlesinin yaklaşık 320 katı kütleye sahiptir. Jüpiter, bilinen en büyük ve en uzun ömürlü fırtına sistemlerinden birine ev sahipliği yapıyor. Bu fırtına, görselde solda görünen Büyük Kırmızı Leke’dir (Great Red Spot – GRS). GRS o kadar büyüktür ki, küçülüyor olmasına rağmen Dünya’yı yutabilir. Tarihsel notlarla yapılan karşılaştırma, fırtınanın 150 yıl önce sahip olduğu yüzey alanının sadece üçte birini kapladığını gösteriyor. NASA’nın Dış Gezegenlerin Atmosferlerinin Mirası (Outer Planets Atmospheres Legacy – OPAL) programı, son zamanlarda Hubble Uzay Teleskobu’nu kullanarak fırtınayı takip ediyor. Görseldeki Hubble OPAL görüntüsü, Jüpiter‘i 2016 yılındaki haliyle gösteriyor. Görsel kırmızı tonların oldukça canlı görünmesini sağlayacak şekilde işlenmiştir. Modern GRS verileri, fırtınanın yüzey alanının küçülmeye devam ettiğini, ayrıca dikey olarak uzunlaşmaya başladığını gösteriyor. GRS’un geleceğini kimse bilmiyor. Küçülmeye devam ederse, GRS bir gün Jüpiter‘deki daha küçük noktaların yaptığına benzer şekilde tamamen ortadan kaybolabilir.
Görsel Kaynağı: NASA, ESA, Hubble, OPAL Program, STScI; İşleme: Karol Masztalerz
Çeviren: Seda Baştürk
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Kaydet
0 Yorum
Yazarlar & Editörler: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (UMCP)
NASA Yetkilisi: Phillip Newman Bazı hakları saklıdır.
Hizmet Sağlayıcı: ASD @ NASA / GSFC, NASA Science Activation & Michigan Tech. U.
APOD Arşiv Büyüklüğü: 10545
APOD Türkçe Çeviri Sayısı: 865 (%8.2)
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close