Paylaşım Yap
Günün Astronomi Fotoğrafı (APOD)
2 Ocak 2022
Kış Yolu Üzerinde Dörtlü Ay Halesi
Kış Yolu Üzerinde Dörtlü Ay Halesi
Açıklama
Yere düşen buz kristalleri, kimi zaman atmosferi dev bir merceğe dönüştürür. Böylece Güneş’in ve Ay’ın etrafında yaylar ve haleler oluşur. 2012 yılında bir cumartesi gecesi, İspanya‘nın Madrid kenti yakınlarında tam da böyle bir an oluştu. Kış göğü, sadece parlak Ay’ı değil aynı zamanda nadir gerçekleşen dört tane Ay halesini de gösteriyor. Görselin üst kısmına yakın yerde bulunan en parlak nesne Ay’dır. Ay’dan gelen ışık, altıgen buz kristallerinden geçerek oldukça nadir görülen 22 derecelik bir haleyi oluşturur. 22 derecelik yayın yatayda uzatılmış hali, sütun buz kristallerinin neden olduğu daha nadir bir haledir. Bunlardan daha nadir olarak görülen, uzaklardaki buz kristallerinden kırılan Ay ışığının oluşturduğu (üçüncü) gökkuşağı benzeri 46 derecelik yaydır. Tablo gibi duran kış manzarasının hemen üzerinde görülüyor. Ayrıca, 46 derecelik dairesel halenin bir kısmı da görülebiliyor. Bu nedenle bu görsel, özellikle Ay için son derece nadir olarak görülen dörtlü haleyi yakalamış. Arka planda iç ve dış yaylar arasında, Avcı’nın kuşağı, Sirius ve Betelgeuse’u da içeren ünlü bir kış göğü manzarası var. Haleler ve yayların sürdüğü zaman genellikle dakikalar ila saatler arasında değişir. Bu nedenle bir tane görürseniz, ailenizi, arkadaşlarınızı veya komşularınızı gökyüzünün olağandışı mercekli manzarasını paylaşmaya davet etmelisiniz.
Görsel Kaynağı ve Telif Hakkı: Dani Caxete
Çeviren: Seda Baştürk
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Kaydet
0 Yorum
Yazarlar & Editörler: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (UMCP)
NASA Yetkilisi: Phillip Newman Bazı hakları saklıdır.
Hizmet Sağlayıcı: ASD @ NASA / GSFC, NASA Science Activation & Michigan Tech. U.
APOD Arşiv Büyüklüğü: 10561
APOD Türkçe Çeviri Sayısı: 877 (%8.3)
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close