Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Günün Astronomi Fotoğrafı (APOD)
18 Aralık 2021
Stephan Beşlisi
Bilgiler
Yorum (0)
Stephan Beşlisi
Hubble Miras Arşivi’nden alınan verilerle oluşturulan bu göz alıcı görselde, tanımlanan ilk kompakt galaksi grubu olan Stephan Beşlisi yer alıyor. Yaklaşık 300 milyon ışık yılı uzaklıktaki bu beş galaksiden yalnızca dört tanesi kozmik bir dansa kilitlenmiş durumda. Yine de dışarıda kalan tuhaf galaksiyi fark etmek kolaydır. Birbiri ile etkileşim halinde olan galaksiler, NGC 7319, 7318A, 7318B ve 7317 olarak adlandırılır ve genel olarak sarımsı bir görünüme sahiptir. Ayrıca, yıkıcı kütleçekimsel gelgitlerin etkisi altında büyüyen bu galaksiler, bozulmuş halkalara ve kuyruklara sahip olma eğilimindedirler. Ancak çoğunlukla mavi tonlara sahip olan NGC 7320 galaksisi daha yakındadır, sadece 40 milyon ışık yılı uzaklıktadır ve etkileşim halindeki grubun bir parçası değildir. Stephan Beşlisi, yüksekten uçan Pegasus (Kanatlıat) takımyıldızının sınırları içinde yer alıyor. Etkileşen galaksiler dörtlüsünün tahmini uzaklığına göre bu görüş alanı yaklaşık 500.000 ışık yılı genişliğinde bir alana yayılmıştır. Ancak bu alanın hemen ötesine, yukarıya ve sağa doğru hareket ettiğimizde, astronomlar NGC 7320C isimli başka bir galaksiyi tanımlayabilirler. Bu galaksi 300 milyon ışık yılı uzaklıktadır. Onun da gruba dahil olmasıyla, etkileşimli dörtlü tekrar beşli durumuna gelebilir.
Görsel Kaynağı: NASA, ESA, Hubble Legacy Archive; İşleme ve Telif Hakkı: Bernard Miller
Çeviren: Seda Baştürk
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Kaydet
Yazarlar & Editörler
NASA Yetkilisi
Phillip Newman Bazı hakları saklıdır.
Hizmet Sağlayıcı

Görüntülenme
40
NASA APOD Arşivi (Toplam) 10810
EA APOD Çeviri Projesi (İlerleme) 1098 (%10.16)
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close