Paylaşım Yap
Günün Astronomi Fotoğrafı (APOD)
31 Ocak 2021
Uzaktaki Asteroitler
Bilgiler
Yorum (0)
Uzaktaki Asteroitler
Her gün Dünya’ya uzaydan gelen kayalar çarpıyor. Kayaların büyüklüğü arttıkça, Dünya’ya daha az sıklıkta çarpıyor. Dünya’ya her gün çok miktarda kilogramlarca uzay tozu ulaşıyor. Daha büyük olan parçalar, başlangıçta parlak bir meteor olarak görülüyor. Her gün atmosferimize, beyzbol büyüklüğündeki kayalar ve buz topları giriyor ve birçoğu hızlıca buharlaşıp yok oluyor. Yaklaşık her 1000 yılda bir Dünya’ya çarpan, neredeyse 100 metreye yaklaşan çapa sahip kayalar önemli tehditler oluşturur. Bu boyuttaki bir nesnenin, bir okyanusa çarpması durumunda önemli tsunamiler meydana gelebilir, potansiyel olarak uzaktaki kıyıları bile yıkabilir. Genişliği bir kilometreden daha fazla olan devasa bir asteroit çarpması ise daha nadirdir. Tipik olarak milyonlarca yılda bir meydana gelse de gerçekten küresel sonuçlar doğurabilir. Birçok asteroit hala keşfedilmemiş durumda. Paylaşılan görselde uzun mavi bir çizgiyle ilerleyen bir asteroit, 1998 yılında Hubble Uzay Teleskobu tarafından tesadüfen keşfedildi. Büyük bir asteroit ile gerçekleşen çarpışma, Dünya’nın yörüngesini çok fazla etkilemeyecektir. Ancak Dünya’nın iklimini etkileyebilecek tozların yükselmesine neden olacaktır. Muhtemel bir sonuç ise birçok yaşam türünün küresel ölçekte neslinin tükenmesidir. Ayrıca şu anda meydana gelen yok oluşu, muhtemelen gölgede bırakmaktadır.
Görsel Kaynağı: NASA, ESA, Hubble; R. Evans & K. Stapelfeldt (JPL)
Çeviren: Seda Baştürk
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Kaydet
Yazarlar & Editörler
NASA Yetkilisi
Phillip Newman Bazı hakları saklıdır.
Hizmet Sağlayıcı

Görüntülenme
46
APOD Arşiv Büyüklüğü 10732
APOD Türkçe Çeviri Sayısı 1002 (%9.34)
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close