Paylaşım Yap
Günün Astronomi Fotoğrafı (APOD)
2 Ocak 2021
21. Yüzyıl’ın Islak Kolodyum Ay’ı
21. Yüzyıl’ın Islak Kolodyum Ay’ı
Açıklama
19. yüzyılın ortalarında, Ay’ın yüzey görüntüsünü kaydetmek için kullanılan ilk fotoğraf teknolojilerinden biri, ıslak-plaka kolodyum süreciydi. Bu yöntem özellikle İngiliz astronom Warren De la Rue tarafından kullanılmıştır. Bir görüntüyü yakalamak için, kalın ve şeffaf bir karışım cam plakayı kaplamak için kullanılırdı. Gümüş nitrat ile duyarlılığı arttırılan plaka daha sonra teleskop ile pozlanırdı. Böylece plaka üzerinde negatif bir görüntü oluşturulurdu. Fotoğrafik duyarlılığı korumak için kaplamadan pozlamaya, pozlamadan geliştirmeye kadar olan tüm sürecin, plaka kurumadan önce yaklaşık 10, 15 dakika içinde tamamlanması gerekiyordu. Islak-plaka kolodyum görüntüsünün bu modern versiyonu, Ay fotoğrafçılığının ilk günlerini kutluyor. 21. yüzyılda bir hırdavatçıdan alınan cam plakayı modern kimyasallar kullanarak kaplıyor ve süreci yeniden üretiyor. Geçtiğimiz 28 Kasım’da 8×10 görüşüne sahip bir kamera ve arka bahçe teleskobu ile çekilen bu görüntü, büyük kraterleri, parlak ışınları ve karanlık, pürüzsüz şişkin Ay düzlüklerini gerçeğine uygun bir biçimde kaydediyor. Sonrasında sayısallaştırılmış plaka üzerindeki görsel, 8.5 santimetre çapa sahip. Görsel, toplamda 2 dakika boyunca takip edilirken pozlandı. Islak plakanın efektif fotoğraf hassasiyeti ise yaklaşık ISO 1 değerinde idi. Akıllı telefonunuzdaki kamera sensörü muhtemelen ISO 100 ile 6400 arasında bir fotoğraf hassasiyetine sahiptir (ve kuru tutulması gerekir).
Görsel Kaynağı & Telif Hakkı: Mike Smolinsky
Çeviren: Seda Baştürk
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Kaydet
0 Yorum
Yazarlar & Editörler: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (UMCP)
NASA Yetkilisi: Phillip Newman Bazı hakları saklıdır.
Hizmet Sağlayıcı: ASD @ NASA / GSFC, NASA Science Activation & Michigan Tech. U.
APOD Arşiv Büyüklüğü: 10560
APOD Türkçe Çeviri Sayısı: 875 (%8.29)
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close