Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Günün Astronomi Fotoğrafı (APOD)
11 Aralık 2020
Üç Boyutlu Messier Kraterleri
Bilgiler
Yorum (0)
Üç Boyutlu Messier Kraterleri
Dünya’dan görülen gökyüzündeki pek çok bulutsu ve yıldız kümesi, 18. yüzyıldaki kataloğuyla ünlü astronom Charles Messier’in adıyla anılmaktadır. Aynı zamanda bu astronomun adı, Ay’daki iki büyük dikkat çekici kratere de verilmiştir. Karanlık, pürüzsüz Ay yüzeyindeki Bereket Denizi veya Fecunditatis Denizi’nde bulunan, Messier (solda) ve Messier A kraterlerinin boyutları sırasıyla 15’e 8 ve 16’ya 11 kilometredir. Kraterlerin uzatılmış şekillerinin sebebi, olduça dar açılı yörüngeyle gelen ve ardından soldan sağa hareket edip kraterleri oyan bir çarpma ile açıklanmaktadır. Bu etki aynı zamanda, sağa doğru yüzey boyunca uzanan ve malzemenin sebep olduğu iki parlak ışınla sonuçlandı. Kırmızı/mavi gözlüklerle (kırmızı sol göz için) bakılması amaçlanan bu krater çiftinin çarpıcı stereo görseli, Apollo 11’in Ay görevi sırasında çektiği iki görselin (AS11-42-6304, AS11-42-6305) yüksek çözünürlüklü taramaları ile oluşturuldu.
Görsel Kaynağı: Apollo 11, NASA; Stereo Image Copyright Patrick Vantuyne
Çeviren: Seda Baştürk
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Kaydet
Yazarlar & Editörler
NASA Yetkilisi
Phillip Newman Bazı hakları saklıdır.
Hizmet Sağlayıcı

Görüntülenme
29
NASA APOD Arşivi (Toplam) 10810
EA APOD Çeviri Projesi (İlerleme) 1098 (%10.16)
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close