Paylaşım Yap
Günün Astronomi Fotoğrafı (APOD)
22 Kasım 2020
Karanlık Moleküler Bulut Barnard 68
Karanlık Moleküler Bulut Barnard 68
Açıklama
Bütün yıldızlar nereye kayboldu? Önceleri gökyüzünde bir delik olduğu düşünülen bölgenin artık astronomlar tarafından karanlık bir moleküler bulut olduğu biliniyor. Bu bölgede bulunan yüksek yoğunluktaki toz ve moleküler gaz, arka plandaki yıldızlardan gelen görünür ışığı neredeyse tamamen soğurur. Ürkütücü bir biçimde karanlık olan çevresi, moleküler bulutların iç bölgelerinin evrendeki en soğuk ve izole yerlerden biri olmasına yardımcı oluyor. Karanlık soğurma bulutsuları arasından en dikkat çekici olanlarından biri, görselde görülen ve Barnard 68 olarak bilinen buluttur. Yılancı Takımyıldızı yönünde bulunur. Merkezde hiçbir yıldızın olmaması Barnard 68‘in nispeten yakın olduğunu gösteriyor. Yapılan ölçümler bulutun, yaklaşık 500 ışık yılı uzaklıkta olduğunu ve yarım ışık yılı genişliğe sahip olduğunu söylüyor. Barnard 68 gibi moleküler bulutların nasıl oluştuğu henüz tam olarak bilinmiyor. Ancak bu bulutların, yeni yıldızların oluşabileceği bölgeler olduğu biliniyor. Aslında, Barnard 68‘in kendisinin çökmesi ve yeni bir yıldız sistemini oluşturması muhtemel bulundu. Kızılötesi ışık bölgesinde bulutun içerisinden doğru bakmak mümkün.
Görsel Kaynağı: FORS Team, 8.2-meter VLT Antu, ESO
Çeviren: Seda Baştürk
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Kaydet
0 Yorum
Yazarlar & Editörler: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (UMCP)
NASA Yetkilisi: Phillip Newman Bazı hakları saklıdır.
Hizmet Sağlayıcı: ASD @ NASA / GSFC, NASA Science Activation & Michigan Tech. U.
APOD Arşiv Büyüklüğü: 10555
APOD Türkçe Çeviri Sayısı: 873 (%8.27)
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close