Paylaşım Yap
Günün Astronomi Fotoğrafı (APOD)
13 Kasım 2020
Tarantula Bölgesi
Bilgiler
Yorum (0)
Tarantula Bölgesi
Aynı zamanda 30 Doradus olarak da bilinen Tarantula Bulutsusu, bin ışık yılından daha fazla bir çapa sahiptir. Yakındaki uydu galaksi Büyük Macellan Bulutu‘nda bulunan devasa bir yıldız oluşum bölgesidir. Yaklaşık 180 bin ışık yılı uzaklıkta, galaksilerin oluşturduğu tüm Yerel Grup içerisinde bilinen en büyük ve en şiddetli yıldız oluşum bölgesidir. Kozmik örümcek bu muhteşem manzaranın tepesine yayılmış durumda. Bu görüntü oluşturulurken, iyonize olmuş hidrojen ve oksijen atomlarından gelen emisyon verilerini kaydedebilmek için dar bant filtreleri kullanılmış. Tarantula (NGC 2070) içerisindeki R136 olarak kataloğa geçirilmiş merkezdeki devasa yıldızlardan oluşan büyük küme, yoğun radyasyon, yıldız rüzgarları ve süpernova şokları sayesinde bulutsunun parlaması için gerekli enerjiyi sağlar ve örümcek ipliklerini şekillendirir. Tarantula’nın etrafında, genç yıldız kümelerinin, iplikçiklerin ve baloncuk şeklindeki bulutların bulunduğu diğer yıldız oluşum bölgeleri vardır. Aslında bu karenin merkezinin sağında, modern zamanlardaki en yakın süpernova olan SN 1987A bulunuyor. Zengin görüş alanı, güney takımyıldızı Kılıçbalığı’nda yaklaşık olarak 2 derece veya 4 dolunay kadar bir bölgeyi kapsıyor. Ancak Tarantula Bulutsusu, örneğin Avcı Bulutsusu‘nu oluşturan yerel yıldız gibi 1.500 ışık yılı uzaklıkta olsaydı, gökyüzünün yarısını kaplayacaktı.
Görsel Kaynağı & Telif Hakkı: Ignacio Diaz Bobillo
Çeviren: Seda Baştürk
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Kaydet
Yazarlar & Editörler
NASA Yetkilisi
Phillip Newman Bazı hakları saklıdır.
Hizmet Sağlayıcı

Görüntülenme
38
APOD Arşiv Büyüklüğü 10732
APOD Türkçe Çeviri Sayısı 1002 (%9.34)
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close