Paylaşım Yap
Günün Astronomi Fotoğrafı (APOD)
7 Kasım 2020
Herkül Galaksi Kümesi
Herkül Galaksi Kümesi
Açıklama
Bunlar, 500 milyon ışık yılı uzaktaki Herkül kümesinde bulunan galaksilerdir. Abell 2125 olarak da bilinen bu küme, gaz ve toz bakımından zengin, yıldız oluşumlarının gerçekleştiği sarmal galaksilerle doludur. Küme aynı zamanda, toz ve gaz barındırmayan ve bu sebeple yeni yıldızların oluşmadığı, nispeten az sayıda eliptik galaksiye de sahiptir. Derin uzayı gözler önüne seren bu birleşik görüntüdeki renkler, yıldız oluşumuna ev sahipliği yapan ve mavi tondaki galaksileri ve daha yaşlı yıldız popülasyonlarına sahip olan galaksileri açık bir şekilde göstermektedir. Bu nefes kesici görüntü, kümenin merkezindeki, yaklaşık 4 milyon ışık yılına denk gelen, yaklaşık 1/2 derecelik alanı kapsamaktadır. Daha parlak olan ve ön planda bulunan Samanyolu Galaksisi mensubu yıldızların parıltıları, görüntüyü yakalayan teleskobun ayna destek kanatları tarafından üretilmektedir. Bu kozmik manzarada, pek çok galaksi çarpışıyor ya da birleşiyor gibi görünmektedir. Bu, kümelenmiş galaksilerin çoğunlukla etkileştiğinin açık bir kanıtıdır. Aslında, Herkül kümesinin kendisi, daha küçük galaksi kümelerinin devam eden birleşmelerinin bir sonucu olarak görülebilir. Herkül kümesinin, erken evrendeki genç galaksi kümeleriyle benzer olduğu düşünülmektedir.
Görsel Kaynağı & Telif Hakkı: Howard Trottier
Çeviren: Ege Can Karanfil
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Kaydet
0 Yorum
Yazarlar & Editörler: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (UMCP)
NASA Yetkilisi: Phillip Newman Bazı hakları saklıdır.
Hizmet Sağlayıcı: ASD @ NASA / GSFC, NASA Science Activation & Michigan Tech. U.
APOD Arşiv Büyüklüğü: 10545
APOD Türkçe Çeviri Sayısı: 865 (%8.2)
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close