Paylaşım Yap
Günün Astronomi Fotoğrafı (APOD)
4 Kasım 2020
Resmedilen Elli Kütle Çekimsel Dalga Olayı
Resmedilen Elli Kütle Çekimsel Dalga Olayı
Açıklama
Şimdiye kadar ellinin üzerinde kütle çekimsel dalga olayı tespit edildi. Bu olaylar, iki kara deliğin, bir kara delik ve bir nötron yıldızının veya iki nötron yıldızının uzaklarda gerçekleşen şiddetli çarpışmalarına işaret ediyor. 50 olayın çoğu, 2019 yılında ABD‘deki LIGO kütle çekimsel dalga dedektörleri ve Avrupa‘daki VIRGO dedektörü ile tespit edilmiştir. İllüstrasyon, ilk 50 olayın kütlelerini özetliyor. Mavi noktalar daha yüksek kütleli kara delikleri gösterirken turuncu noktalar daha düşük kütleli nötron yıldızlarını gösteriyor. Astrofizikçiler şu anda, ortada iki ve beş Güneş kütlesi arasında görünen beyaz ile işaretlenmiş olayların doğası hakkında belirsizlik içindeler. Görünür ışıkta gece gökyüzüne, insanlığın varoluşundan bu yana bilinen parlak gezegenler ve yıldızlar hakimdir. Bunun aksine gökyüzü, kütle çekimsel dalgalar açısından incelendiğinde, yalnızca beş yıldan kısa bir süredir bilinen uzaklardaki kara deliklerin hakimiyetindedir. Bu karşıtlık aydınlatıcıdır. Kütle çekimsel dalgalarda gökyüzünü anlamak şimdiden insanlığın bilgisini şekillendiriyor. Evrenin tamamında gerçekleşen sadece yıldız doğumu ve ölümü olaylarını değil aynı zamanda evrenin kendisinin özelliklerini de anlamamızı sağlıyor. 
Görsel Kaynağı: LIGO Virgo Collaborations, Frank Elavsky, Aaron Geller, Northwestern U.
Çeviren: Seda Baştürk
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Kaydet
0 Yorum
Yazarlar & Editörler: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (UMCP)
NASA Yetkilisi: Phillip Newman Bazı hakları saklıdır.
Hizmet Sağlayıcı: ASD @ NASA / GSFC, NASA Science Activation & Michigan Tech. U.
APOD Arşiv Büyüklüğü: 10560
APOD Türkçe Çeviri Sayısı: 876 (%8.3)
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close