Paylaşım Yap
Günün Astronomi Fotoğrafı (APOD)
7 Ekim 2020
Ou4: Uçan Yarasadaki Dev Mürekkep Balığı
Ou4: Uçan Yarasadaki Dev Mürekkep Balığı
Açıklama
Dünya gezegeninin gökyüzünde çok sönük ama oldukça büyük, mürekkep balığına benzeyen bir bulutsu, kendisinden daha büyük bir yarasanın içinde görülüyor. Ou4 olarak kataloğa geçirilmiş Dev Mürekkep Balığı Bulutsusu ve Uçan Yarasa Bulutsusu olarak da bilinen Sh2-129, Kral Takımyıldızı‘na doğru bir bölgede bulunan bu kozmik sahnede birlikte yakalanmışlardır. Dar bant filtresi ile elde edilen 55 saatlik görüntü verilerinden oluşan bu görselin teleskobik görüş alanı 3 derecedir veya gökyüzünde 6 dolunay kadar yer kaplar. 2011 yılında Fransız astro-görüntüleyici Nicolas Outters tarafından keşfedilmiştir. Mürekkep Balığı Bulutsusu’nun buradaki iki kutuplu büyüleyici şekli, iki kat iyonize olmuş oksijen atomlarından gelen mavi yeşil emisyon ile ayırt edilir. Göründüğü üzere tamamen kırmızı hidrojen emisyon bölgesi Sh2-129 ile çevrili olan Mürekkep Balığı Bulutsusu’nun gerçek uzaklığını ve doğasını belirlemek zor olmuştur. Yine de, en son yapılan bir araştırma Ou4’ün 2.300 ışık yılı uzaklıkta Sh2-129’ün içerisinde bulunduğunu gösteriyor. Bu senaryo ile tutarlı olarak Ou4, bulutsunun merkezinde görülen sıcak ve büyük kütleli yıldızlardan oluşan üçlü bir yıldız sistemi HR8119 tarafından yönlendirilen muhteşem bir sızıntıyı temsil ediyor. Gerçekten bir dev olan Mürekkep Balığı Bulutsusu, fiziksel olarak yaklaşık 50 ışık yılı genişliğindedir.
Görsel Kaynağı ve Telif Hakkı: Yannick Akar
Çeviren: Seda Baştürk
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Kaydet
0 Yorum
Yazarlar & Editörler: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (UMCP)
NASA Yetkilisi: Phillip Newman Bazı hakları saklıdır.
Hizmet Sağlayıcı: ASD @ NASA / GSFC, NASA Science Activation & Michigan Tech. U.
APOD Arşiv Büyüklüğü: 10546
APOD Türkçe Çeviri Sayısı: 867 (%8.22)
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close