Paylaşım Yap
Günün Astronomi Fotoğrafı (APOD)
22 Temmuz 2020
Kuyruklu Yıldızın Şekilli Kuyrukları
Kuyruklu Yıldızın Şekilli Kuyrukları
Açıklama
NEOWISE kuyruklu yıldızının kuyruğundaki yapıyı oluşturan şey nedir? Görmekte olduğumuz iki kuyruktan soldaki, mavi iyon kuyruğu, tam olarak Güneş’in aksi yönüne uzanmaktadır ve Güneş rüzgarlarının taşıdığı yükler tarafından itilmektedir. İyon kuyruğun sahip olduğu görüntüyü, kuyruklu yıldızın çekirdeğinden çıkmakta olan parlayan iyonların yanı sıra Güneş rüzgarlarının her zaman karmaşık ve sürekli değişen yapısı oluşturmaktadır. C/2020 F3 (NEOWISE) kuyruklu yıldızının en sıradışı özelliği, toz kuyruğunun dalgalı yapısıdır. Güneş ışınları toz kuyruğu itmektedir. Lakin nispeten ağır olan parçacıklar, Güneş ışınların uyguladığı basınca daha dayanıklı oldukları için yörüngelerindeki harekete devam ederler. NEOWISE kuyruklu yıldızının etkileyici toz kuyruğu çizgileri, tam olarak anlaşılabilmiş değildir. Lakin 5 kilometre genişliğe sahip çekirdekteki buzların erimesiyle oluşan, dönerek saçılan ve Güneş’i yansıtan toz parçacıkları ile ilgili olması muhtemeldir. 40 görüntünün birleştirilmesiyle oluşturulan ve dijital olarak iyileştirilmiş olan bu görsel, Çin’in İç Moğolistan bölgesinde bulunan Gobi çölünün karanlık gökyüzünde yakalandı. Güneşten uzaklaşmakta olan NEOWISE kuyruklu yıldızı, yörüngesinin Dünya’ya en yakın olan noktasından yarın geçecek. Parlaklığı gitgide azalan ancak hala çıplak gözle görülebilen kuyruklu yıldız, Dünya’dan uzaklaşmaya başladığında daha da sönükleşecek.
Görsel Kaynağı ve Telif Hakkı: Zixuan Lin (Beijing Normal U.)
Çeviren: Ege Can Karanfil
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Kaydet
0 Yorum
Yazarlar & Editörler: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (UMCP)
NASA Yetkilisi: Phillip Newman Bazı hakları saklıdır.
Hizmet Sağlayıcı: ASD @ NASA / GSFC, NASA Science Activation & Michigan Tech. U.
APOD Arşiv Büyüklüğü: 10540
APOD Türkçe Çeviri Sayısı: 860 (%8.16)
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close