Paylaşım Yap
Günün Astronomi Fotoğrafı (APOD)
2 Mayıs 2020
Radyo, Büyük Kulak ve Wow! Sinyali
Radyo, Büyük Kulak ve Wow! Sinyali
Açıklama
Radyo ve televizyonun ilk günlerinden beri, uzaya sinyaller yayınlıyoruz. Bir süredir, biz de dinliyoruz. Ohio State Üniversitesinde bulunan ve “Büyük Kulak” olarak bilinen büyük radyo teleskobu, ilk dinleyicilerden biriydi. Büyük Kulak (Big Ear), yaklaşık üç futbol sahası büyüklüğündeydi ve biri sabit, diğeri eğilebilir iki çit benzeri reflektöre sahip olan, yere kaplanmış muazzam büyüklükte bir metal plakadan oluşuyordu. Gökyüzünün taranmasına yardımcı olmak için, Dünya’nın dönüşünü referans alıyordu. Big Ear’da gönüllü olarak çalışmış olan öğrenci Rick Scott tarafından çekilen bu fotoğrafın ön planında, boynuz benzeri radyo frekansı alıcısını görebiliyoruz. Alıcının arkasında ise metal plakadan oluşan düzlem, sabit yansıtıcıya kadar uzanmakta. Big Ear 1965’ten itibaren, gökyüzünden gelen radyo dalgalarının zahmetli bir araştırmasında kullanıldı. 1970’lerde ise, Dünya dışı uygarlıklardan gelen sinyalleri sürekli dinleyen ilk teleskop oldu. 1977’nin Ağustos ayında gerçekleşen etkileyici bir anda, Big Ear tarafından yakalanan oldukça güçlü ve beklenmedik bir sinyal, araştırmacılara “wow!” dedirtti. Ancak ne yazık ki, yalnızca bir defa yakalanan sinyalin kaynağı belirlenemedi. 1998’nin Mayıs ayında, Big Ear’ın kalan son parçaları yıkıldı.
Görsel Kaynağı ve Telif Hakkı: Rick Scott
Çeviren: Ege Can Karanfil
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Kaydet
0 Yorum
Yazarlar & Editörler: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (UMCP)
NASA Yetkilisi: Phillip Newman Bazı hakları saklıdır.
Hizmet Sağlayıcı: ASD @ NASA / GSFC, NASA Science Activation & Michigan Tech. U.
APOD Arşiv Büyüklüğü: 10546
APOD Türkçe Çeviri Sayısı: 866 (%8.21)
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close